33415_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33415
Høy aktivitet i verftsindustrien
statistikk
2006-04-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høy aktivitet i verftsindustrien

Norske industriledere melder om tiltagende vekst i produksjonsvolum og sysselsetting. Høyt aktivitetsnivå i verftsindustrien og hos verftenes underleverandører, utgjør hoveddrivkraften bak utviklingen.

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2006 vitner om positiv utvikling for norsk industri. økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet fører til tiltagende vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnyttelse. Samtidig registreres det en viss styrking av markedsprisene. Høyt aktivitetsnivå i verftsindustrien og hos verftsindustriens underleverandører, utgjør hoveddrivkraften bak utviklingen, men det ser ut til å være bedrede forhold for de fleste bransjer som omfattes av undersøkelsen. Industrisysselsettingen synes nå å være klart økende.

Tallet på bedriftsledere som oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende faktorer for produksjonen, er merkbart lavere enn på samme tid i fjor. På den annen side er det mange flere som peker på kapasitetsvansker samt mangel på kvalifisert arbeidskraft. Som en følge av dette viser indikatoren for ressursknapphet1 (se tabell 16 ) et svært høyt resultat i 1. kvartal. Antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er merkbart høyere enn på samme tid i fjor. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til hele 83 prosent - det høyeste nivået som er registrert siden toppåret 1997.

Et klart flertall av bedriftslederne bedømmer generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2006) som bedre. Den positive utviklingen med økt ordretilgang og bedrede markedspriser er ventet å fortsette. Sammensatt konjunkturindikator for industrien2 beregnes til 11 (sesongjustert nettotall). Dette er noe lavere enn i 4. kvartal 2005, men fortsatt en sterk indikasjon på vedvarende vekst i samlet produksjonsvolum. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk på Internett.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kv. 2000 - 1. kv. 2006

Innsatsvarer: Bedrede forhold i eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordrebeholdning. I tillegg synes sysselsettingen å tilta i omfang. økt ordretilgang og bedrede priser i eksportmarkedet bidrar også til å tegne et ganske positivt bilde av utviklingen for disse bransjene. Sammenlignet med 1. kvartal 2005 registreres det en liten økning i tallet på bedriftsledere som melder at kapasitetsvansker og/eller knapphet på ressurser er en begrensende faktor for produksjonen. Dette resultatet underbygges av en merkbar økning i tallet på bedrifter som melder om full kapasitetsutnyttelse. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til om lag 85 prosent.

Et klart flertall av bedriftslederne bedømmer generelle utsikter på kort sikt som bedre. Forventning om økende produksjonsvolum og ordretilgang samt høyere priser i hjemme- og eksportmarkedet synes å underbygge dette resultatet.

Investeringsvarer: Høyt aktivitetsnivå i verftsindustrien

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) melder om kraftig vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Samlet ordrebeholdning vokser som en følge av økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet, og for første gang på flere år er det tegn til bedring i eksportprisene. Manglende verftskapasitet på verdensbasis er en mulig forklaring på dette. Færre industriledere oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende faktorer for produksjonen. Mangel på kvalifisert arbeidskraft synes derimot å utgjøre et betydelig problem. Tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen beregnes til 8,1 samlet sett for de aktuelle bransjene, og hele 45 prosent melder om full kapasitetsutnyttelse. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til om lag 88 prosent. Dette er det høyeste nivået som er registrert siden toppåret 1997. Hvis man ønsker å sammenligne utviklingen over tid, er det viktig å ta med i betraktningen at det har vært en betydelig avskalling av bedrifter siden den gang.

Generelle utsikter på kort sikt vurderes som bedre, men på tross av gunstige fremtidsutsikter med henblikk på ordretilgang og prisutvikling registreres det en merkbar nedgang i tallet på bedriftsledere som deler denne oppfatningen. En mulig forklaring på dette fenomenet er at disse bransjene nærmer seg full kapasitetsutnytting. Hvis dette er tilfelle, vil forbedringspotensialet være relativt beskjedent i de kommende kvartaler.

Konsumvarer: Gryende vekst i sysselsettingen

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om stabil vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. økt innenlandsk etterspørsel er drivkraft bak denne utviklingen. Markedsprisene styrker seg også noe. For første gang siden 4. kvartal 1997 er det signaler om mulig vekst i samlet sysselsetting. En moderat økning i tallet på industriledere som peker på mangel på kvalifisert arbeidskraft som en begrensende faktor for produksjonen synes å underbygge dette resultatet. Kapasitetsutnyttingsgraden holder seg på om lag 78 prosent.

Generelle utsikter på kort sikt bedømmes som bedre. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum, prisnivå og etterspørsel underbygger dette resultatet.


(1) Denne indikatoren er ment å oppsummere svaralternativer fra spørsmål om faktorer som begrenser produksjonen i inneværende kvartal og som har med tilgang på ressurser å gjøre, samt svarandelen som har svart full kapasitetsutnyttelse. En nærmere forklaring av indikatoren gis i Rapporter 2003/10 s. 21.

(2) Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( Se tidligere publisert ).


Vurdering av bransjer for 1. kvartal og utsiktene på kort sikt
 
BransjeUtsikterBakgrunn
 
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk+økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting i 1. kvartal. Om lag uendret sysselsetting og økt etterspørsel fra hjemmemarkedet. Høyere markedspriser på hjemme- og eksportmarkedet. Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som bedre, og det ventes fortsatt vekst i produksjon og etterspørsel fra hjemmemarkedet.
Trevareindustri++Mange ledere melder om økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet har økt, mens tilgangen fra eksportmarkedet er om lag uendret. Bedrede markedspriser hjemme og ute. Generelle utsikter for det kommende kvartal bedømmes av mange som bedre. Produksjon, sysselsetting, ordretilgang og priser er ventet å øke ytterligere i 2. kvartal.
Treforedling+Høyere produksjon, kapasitetsutnytting og markedspriser i 1. kvartal. Det er en økning i tallet på ledere som melder at mangel på kapasitet begrenser produksjonen. økt ordretilgang fra hjemmemarkedet og om lag uendret ordretilgang fra eksportmarkedet. Mange ledere bedømmer de generelle utsiktene som bedre. Det ventes positiv utvikling i produksjonsvolum, ordrebeholdning og markedspriser i 2. kvartal.
Kjemisk råvareindustri+Høyere kapasitetsutnytting og produksjon. Vekst i ordretilgang fra eksportmarkedet, mens ordretilgangen fra hjemmemarkedet er om lag uendret. Bedrede markedspriser hjemme og ute. Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som vurderes som bedre, noe som underbygges av forventninger om økt produksjon, kapasitetsutnytting, ordretilgang og markedspriser.
Metallindustrien, ikke-jernholdig+økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Om lag uendret sysselsetting. Samlet ordrebeholdning har økt, og svært mange ledere melder om bedrede markedspriser. De generelle utsiktene for det kommende kvartal bedømmes som bedre, og det ventes ytterligere økning i produksjonsvolum, ordrebeholdning og priser.
Verkstedindustrien, i alt++Samlet sett viser verkstedindustrien fortsatt en positiv utvikling med økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen har økt sammen med markedsprisene. Mangel på kvalifisert arbeidskraft trekkes frem som den viktigste faktoren som begrenser produksjonen. De generelle utsiktene bedømmes av mange ledere som bedre, og det ventes videre vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og priser i 2. kvartal.
Metallvarer++Mange ledere melder om økt produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Ordretilgangen har økt sammen med priser på hjemme- og eksportmarkedet. Mangel på kvalifisert arbeidskraft er av mange ledere trukket frem som en begrensende faktor for produksjonen. De generelle utsiktene for det kommende kvartal bedømmes som bedre, og det ventes ytterligere økning i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og priser.
Maskinvarer++Svært mange ledere melder om økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Høyere ordretilgang og priser fra hjemme og eksportmarkedet. Mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. Generelle utsikter vurderes som bedre, og den høye aktiviteten er ventet å holde frem i 2. kvartal, med økt produksjon, sysselsetting og ordretilgang.
Elektroteknisk og optisk industri++Positiv utvikling med vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Om lag uendrede eksportpriser, mens hjemmemarkedsprisene har økt. Stadig flere ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og den positive trenden er ventet å fortsette i 2. kvartal.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri++Høyt aktivitetsnivå og vekst i sysselsetting og ordrebeholdning preger næringen. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har steget ytterligere siden forrige undersøkelse. Mange ledere melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft. Vekst i markedspriser. Generelle utsikter vurderes som bedre, og det er ventet økt produksjon, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordretilgang i 2. kvartal.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre