33417_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33417
Gryende sysselsettingsvekst i industrien
statistikk
2006-01-30T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Gryende sysselsettingsvekst i industrien

Norske industriledere rapporterer om sysselsettingsvekst i andre halvår 2005. Et økende behov for arbeidskraft hos produsenter av investeringsvarer bidrar til å forklare denne utviklingen.

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2005 vitner om økt produksjonsvolum og høyere kapasitetsutnytting i industrien. Bedret ordretilgang både i hjemme- og eksportmarkedet bidrar til vekst i samlet ordrebeholdning. I tillegg synes markedsprisene å styrke seg. Nedgangen i industrisysselsettingen ser ut til å stoppe opp i 2. kvartal 2005 (jamfør Arbeidskraftundersøkelsen - 3. kvartal 2005 ). Resultatene for 3. og 4. kvartal antyder vekst i samlet sysselsettingsnivå. En økning i tallet på industriledere som angir mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende for produksjonen synes å bekrefte denne utviklingen. Tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er merkbart høyere enn på samme tid i fjor, og færre industriledere oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende faktorer for produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for industrien beregnes til om lag 82 prosent i 4. kvartal. Dette er 2 prosent over tilsvarende tall for 2004 og noe høyere enn gjennomsnittet for de siste 10 år.

Generelle utsikter på kort sikt (1. kvartal 2006) vurderes som positive av et stigende antall industriledere. Forventning om økt ordretilgang og bedrede markedspriser bidrar til å underbygge dette resultatet. Fortsatt oppgir et flertall av industrilederne at de vurderer å justere opp vedtatte investeringsplaner. Dette tyder på en viss optimisme også på mellomlang sikt. Sammensatt konjunkturindikator for industrien1 i 4. kvartal beregnes til 14 (sesongjustert nettotall). Dette er en sterk indikasjon på at samlet produksjonsvolum vil fortsette å stige. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk på Internett.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kv 1999 - 4. kv 2005.

Innsatsvarer: Bedrede forhold i eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om økt produksjonsvolum og høyere kapasitetsutnytting enn i 3. kvartal. Samlet sysselsettingsnivå fortsetter å stige. Bedret ordretilgang i hjemmemarkedet kombinert med stabil utvikling i eksportmarkedet sørger for vekst i samlet ordrebeholdning. I tillegg synes markedsprisene å styrke seg både hjemme og ute. Det registreres en liten økning i tallet på industriledere som oppgir sviktende etterspørsel som en begrensende faktor for produksjonen. Tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er fortsatt noe høyere enn på samme tid i fjor, og det er relativt mange bedrifter med høy kapasitetsutnytting innenfor disse bransjene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 85 prosent i 4. kvartal.

Generelle utsikter på kort sikt bedømmes som bedre av et økende antall industriledere. Forventning om høyere ordretilgang og gunstig prisutvikling i eksportmarkedet bidrar til å underbygge dette resultatet.

Investeringsvarer: Mangel på kvalifisert arbeidskraft

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) synes nå å være inne i en fase preget av høy aktivitet. I første rekke gjelder dette leverandører til olje- og gassvirksomheten, segmenter innenfor verftsindustrien samt disse bransjenes underleverandører. Et solid flertall av industrilederne melder om økt produksjonsvolum og høyere kapasitetsutnytting enn i 3. kvartal. Det er også klare indikasjoner på vekst i samlet sysselsettingsnivå, og det kan synes som om mangel på kvalifisert arbeidskraft er i ferd med å bli et problem for denne delen av industrien. Positiv utvikling i hjemme- og eksportmarkedet sørger for stabil vekst i samlet ordrebeholdning. I tillegg synes markedsprisene å styrke seg. Tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen beregnes til 7,8 og er dermed tilbake på toppnivået fra 1997. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for produsenter av investeringsvarer beregnes til 86 prosent i 4. kvartal 2005.

Generelle utsikter på kort sikt anses som bedre av svært mange industriledere. Forventning om prisvekst i hjemme- og eksportmarkedet kombinert med god ordretilgang bidrar til å underbygge dette resultatet. Et økende antall ledere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner.

Konsumvarer: Stabilisering i tallet på sysselsatte

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om høyere produksjonsvolum enn i 3. kvartal. økt innenlandsk etterspørsel er drivkraften bak denne utviklingen. Hjemmemarkedsprisene holder frem med å stige, mens eksportprisene er om lag uendret. Den langvarige nedgangen i sysselsettingen viser tegn til å flate ut i 4. kvartal. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad holder seg stabil på om lag 78 prosent.

Generelle utsikter på kort sikt bedømmes som bedre av et økende antall ledere. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og etterspørsel bidrar til å underbygge dette resultatet.

1Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( Se tidligere publisert ).

Vurdering av bransjer for 4. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Reduksjon i tallet på sysselsatte. Etterspørselsvekst i hjemmemarkedet; fallende etterspørsel i eksportmarkedet. Bedrede markedspriser hjemme og ute. Generelle utsikter for 1. kvartal vurderes som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjonsvolum og markedspriser.
Trevareindustri ++ Vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordrebeholdning samt bedrede markedspriser hjemme og ute. Svært mange ledere bedømmer de generelle utsiktene som bedre. Det er forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang samt en bedring av markdesprisene.
Treforedling +/- økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting i 4. kvartal. Redusert sysselsetting og lavere ordretilgang. Negativ utvikling i eksportprisene. Svært mange ledere vurderer de generelle utsiktene for kommende kvartal som bedre, og det er planer om økte realinvesteringer. Produksjonsvolum og ordrebeholdningen ventes å stige. Det er også håp om bedrede markedspriser i 1. kvartal.
Kjemisk råvareindustri + økt produksjonsvolum og høy kapasitetsutnytting. Reduksjon i tallet på sysselsatte. Fallende ordretilgang i hjemmemarkedet; stigende i eksportmarkedet. Positiv prisutvikling. Generelle utsikter vurderes som bedre av mange ledere. Forventninger om økt produksjonsvolum og ordretilgang samt bedrede markedspriser.
Metallindustrien, ikke-jernholdig +(-) Fallende produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Bedret ordretilgang i eksportmarkedet og høyere markedspriser. De generelle utsiktene bedømmes som positive. Forventning om vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting samt i ordretilgangen fra eksportmarkedet. Markesprisene ser ut til å ville styrke seg.
Verkstedindustrien, i alt ++ økt produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Stigende ordrebeholdning og bedrede markedspriser. Det registreres en økning i tallet på ledere som melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft virker begrensende på produksjonen. Svært mange ledere bedømmer de generelle utsiktene som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjonsvolum, sysselsetting, ordretilgang og markedspriser i 1. kvartal.
Metallvarer ++ Positiv utvikling preget av vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordretilgang. Bedrede markedspriser. Mange ledere melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som positive, og det ventes ytterligere økning i produksjon, sysselsetting og ordretilgang i 1. kvartal.
Maskinvarer ++ Et høyt antall ledere melder om vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordretilgang i 4. kvartal. Bedrede markedspriser hjemme og ute. Det registreres en økning i tallet på arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen, og svært mange ledere bedømmer de generelle utsiktene som bedre. Forventning om ytterliger vekst i produksjonsvolum, sysselsetting og ordrebeholdning. Markedsprisene ser ut til å ville styrke seg.
Elektroteknisk og optisk industri ++ Vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordretilgang. Bedrede priser i hjemme- og eksportmarkedet. Stadig flere ledere melder at mangel på arbeidskraft virker begrensende for produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjonsvolum, ordretilgang og markedspriser i 1. kvartal.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri ++ Høy aktivitet og økt ordretilgang preger næringen. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen er på det høyeste nivå siden 1997. økt sysselsetting og kapasitetsutnytting. Signaler om mangel på kvalifisertarbeidskraft. Prisvekst i hjemmemarkedet, mens prisutviklingen i eksportmarkedet er negativ. Det meldes om mange store ordrer, og det forventes ytterligere vekst i produksjonsvolumet i 1. kvartal. Generelle utsikter bedømmes som bedre av svært mange ledere.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
²
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre