33421_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33421
Stigende aktivitetsnivå i industrien
statistikk
2005-07-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Stigende aktivitetsnivå i industrien

Norske industriledere melder om bedrede forhold i 2. kvartal 2005 og gir inntrykk av å være relativt optimistiske med henblikk på fremtiden. Utsikter til fallende priser i eksportmarkedet bidrar til å dempe forventningene.

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2005 antyder økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting i industrien, men foreløpig er det ingen indikasjon på vekst i tallet på sysselsatte. økt grad av automatisering i industrien, samt bruk av innleid arbeidskraft, er mulige forklaringer på dette. Innenlandsk ordretilgang oppgis å være høyere enn i 1. kvartal 2005, og det er tegn til positiv utvikling i markedsprisene. Eksportprisene ser derimot ut til å falle, og veksten i utenlandsk ordretilgang viser tegn til å flate ut. Styrking av kronekursen mot sentrale eksportvalutaer er sannsynligvis en medvirkende årsak til dette. Indikatoren for antall arbeidsmåneder som blir dekket av ordrebeholdningen er merkbart høyere enn på samme tid i fjor, og et stigende antall industriledere oppgir kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende faktorer for produksjonen. Færre melder om vanskeligheter knyttet til etterspørsels- og konkurranseforhold. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for industrien beregnes til om lag 82 prosent.

Generelle utsikter på kort sikt (3. kvartal 2005) vurderes som positive, men det er ventet at eksportprisene vil fortsette å falle. Et stigende antall ledere oppgir at man vurderer å justere opp vedtatte investeringsplaner - noe som gir mulighet for økt produksjonsvolum på lengre sikt. Sammensatt konjunkturindikator for industrien1 beregnes til 9 (sesongjustert nettotall) i 2. kvartal. Dette indikerer ytterligere vekst i samlet produksjonsvolum. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren, henviser Statistisk sentralbyrå til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistik på Internett.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kv. 1999 - 2. kv. 2005

Innsatsvarer: Nedgang i eksportprisene

Resultatene for produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) antyder økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting i 2. kvartal. Samlet sysselsetting ser også ut til å stige. Veksten i ordretilgangen fra eksportmarkedet viser tegn til å flate ut, og for første gang på ni kvartaler er det indikasjon på nedgang i eksportprisene. Prisene på hjemmemarkedet fortsetter imidlertid å stige. Et økende antall industriledere oppgir kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende faktorer for produksjonen. Samtidig registreres det en merkbar nedgang i tallet på ledere som peker på svikt i innenlandsk etterspørsel. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til om lag 85 prosent.

Generelle utsikter på kort sikt blir bedømt som bedre, men færre ledere deler denne oppfatningen. Det er ventet at eksportprisene vil svekke seg i 3. kvartal.

Investeringsvarer: Høy ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet

Resultatene for produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) tyder på økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting i 2. kvartal. Sysselsettingen viser også tegn til å stige. Høy ordreinngang i hjemme- og eksportmarkedet sørger for stabil vekst i samlet ordrebeholdning. En merkbar økning i indikatoren for antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen støtter dette resultatet. Færre industriledere peker på etterspørsel og konkurranse som begrensende faktorer for produksjonen, mens noen flere viser til kapasitetsvansker og mangel på kvalifisert arbeidskraft. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i 2. kvartal beregnes til om lag 84 prosent. Det er registrert en merkbar vekst i antall bedrifter som melder om full kapasitetsutnytting.

Generelle utsikter på kort sikt anses som gode av svært mange industriledere. Forventning om prisvekst i hjemmemarkedet samt økning i produksjonsvolum og sysselsetting, bidrar til å underbygge dette resultatet. Et økende antall ledere overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner.

Konsumvarer: Indikasjon på fallende priser i eksportmarkedet

Resultatene for produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) vitner om økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Et stigende antall ledere melder om fallende etterspørsel i eksportmarkedet, men dette kompenseres av positiv innenlandsk utvikling. Eksportprisene viser tegn til å ha blitt svekket i 2. kvartal, mens prisveksten i hjemmemarkedet ser ut til å vedvare.

Generelle utsikter på kort sikt anses som positive. Forventning om vekst i samlet produksjonsvolum bidrar til å underbygge dette resultatet. Et økene antall ledere melder at de overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner.

1 Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( se tidligere publisert ).

Vurdering av bransjer for 2. kvartal og utsiktene på kort sikt
 
BransjeUtsikterBakgrunn
 
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk+/-Lavere produksjon og sysselsetting. økt etterspørsel fra hjemmemarkedet, mens etterspørselen fra eksport markedet er redusert. økte priser i hjemmemarkedet. Generelle utsikter for det kommende kvartal vurderes fortsatt som bedre, og det ventes økt produksjon og kapasitetsutnytting i 3. kvartal. Det ventes ytterligere reduksjon i sysselsettingen.
Trevareindustri++Fortsatt positiv utvikling i næringen med økt produksjon, høy kapasitetsutnytting og økt sysselsetting. Mange ledere melder at manglende kapasitet begrenser produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal vurderes av mange som bedre. Produksjon og kapasitetsutnytting ventes å øke ytterligere. Det er videre ventet lavere eksportpriser og økte hjemmemarkedspriser.
Treforedling-(+)økt produksjon i 2. kvartal. Redusert sysselsetting og ordretilgang fra eksportmarkedet. En økende andel melder at svak etterspørsel fra eksportmarkedet er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som dårligere for første gang siden 1. kvartal 2003. Det forventes likevel økt produksjon i det kommende kvartal , men færre enn i forrige kvartal deler denne oppfatningen.
Kjemisk råvareindustri-(+)Om lag uendret produksjon og noe lavere kapasitetsutnytting. økt sysselsetting. Redusert ordretilgang og lavere priser. Generelle utsikter for 3. kvartal bedømmes som dårligere. Det ventes økt produksjon, men det er ventet ytterligere reduksjon i prisnivået på hjemme- og eksportmarkedet.
Metallindustrien, ikke-jernholdig+/-Om lag uendret produksjon og sysselsetting. Redusert ordretilgang fra eksportmarkedet i 2. kvartal. Stabile priser. En økende andel melder at lav etterspørsel fra eksportmarkedet virker begrensende på produksjonen. Generelle utsikter for 3. kvartal vurderes som bedre, noe som underbygges av forventninger om økt produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang. Eksportprisene er ventet å falle i det kommende kvartal.
Verkstedindustrien i alt++Samlet sett viser verkstedindustrien en positiv utvikling med vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 2. kvartal. Mange ledere melder om vekst i ordretilgangen. Hjemmemarkedsprisene har hatt en positiv utvikling, mens eksportprisene er redusert. Færre ledere melder om at etterspørsels- og konkurranseforhold virker begrensende på produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal er positive, noe som underbygges av forventninger om ytterligere vekst i produksjon, sysselsetting og ordretilgang. Stadig flere oppgir at de vurderer å justere opp vedtatte investeringsplaner.
Metallvarer++økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Samlet ordrebeholdning har økt, hovedsakelig som en følge av økt ordretilgang fra hjemmemarkedet. Positiv prisutvikling. Mange ledere melder at manglende kapasitet og mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. Mange ledere vurderer de generelle utsiktene som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjon, kapasitetsutnytting og ordrebeholdning. Det ventes videre stabile hjemmemarkedspriser og lavere eksportpriser.
Maskinvarer++økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 2. kvartal. økt ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen er på det høyeste nivå siden 1. kvartal 1999. økte hjemmemarkedspriser og om lag uendrede eksportpriser. Mange ledere vurderer fortsatt de generelle utsiktene som bedre, og det ventes videre vekst i produksjon og ordretilgang i 3. kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri++Vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang. Kraftig økning i andelen som melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. Om lag uendrede hjemmemarkedspriser og lavere priser på eksportmarkedet. Generelle utsikter bedømmes av mange som bedre, og den positive utviklingen i produksjonsvolum og ordretilgang er ventet å fortsette i 3. kvartal. Det er videre ventet en ytterligere svekkelse av eksportprisene, mens hjemmemarkedsprisene er ventet å forbli uendret.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri++økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Mange melder om økt ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt for fjerde kvartal på rad, og er på det høyeste nivå siden 1. kvartal 2001. Generelle utsikter for 3. kvartal bedømmes av mange ledere som positive, og det ventes ytterligere vekst i produksjon, ordretilgang og sysselsetting. Det er ventet en positiv prisutvikling i hjemmemarkedet, mens eksportprisene er ventet å falle.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:++
+
˜
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre