33423_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33423
Positive signaler fra industrien
statistikk
2005-04-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Positive signaler fra industrien

Nye resultater fra konjunkturbarometeret indikerer vekst i samlet industriproduksjon i 1. kvartal i år. Stigende ordrebeholdning tyder på at denne utviklingen vil fortsette.

Konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2005 tegner et positivt bilde av utviklingen i norsk industri. Produksjonsvolum og kapasitetsutnytting viser tegn til å stige, samtidig som økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet sørger for vekst i samlet ordrebeholdning. Innenlandsk prisnivå ser ut til å være høyere enn i 4. kvartal 2004, mens eksportprisene holder seg om lag uendret. Indikatoren for antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen ligger noe over nivået som ble registrert på samme tid i fjor, og et større antall industriledere melder om full utnytting av kapasiteten. På tross av dette, er det ikke kommet noe signal om vekst i samlet sysselsettingsnivå. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad for industrien beregnes til å være om lag 81 prosent.

En stor andel bedriftsledere bedømmer generelle utsikter på kort sikt (2. kvartal 2005) som bedre, men de forventer nedgang i eksportprisene. Stadig flere oppgir at man vurderer å justere opp vedtatte investeringsplaner. Sammensatt konjunkturindikator for industrien1 har verdien 10 (sesongjustert nettotall). Dette er en sterk indikasjon på ytterligere vekst i samlet produksjonsvolum. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren, henviser SSB til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk på Internett.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kv 1999-1. kv 2005

Innsatsvarer: Fortsatt høyt aktivitetsnivå

Innsamlede data fra produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) viser klare tegn på vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang. Markedspriser og sysselsetting ser også ut til å stige. Indikatoren for antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen er nå på et historisk høyt nivå, samtidig melder en økende andel bedriftsledere om full kapasitetsutnytting. På tross av dette er det ikke noe tegn til at sysselsettingsveksten tiltar i omfang. Gjennomsnittelig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til om lag 85 prosent.

Generelle utsikter på kort sikt bedømmes som bedre, men noe færre ledere deler denne oppfatningen. Det er forventet at produksjonsvolum og ordretilgang vil øke også i kommende kvartal.

Investeringsvarer: Positive fremtidssignaler

Resultatene for produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) tyder på redusert vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting til tross for økning i ordretilgangen. En mulig forklaring på dette er at det ofte går noe tid mellom kontraktinngåelse og produksjonsstart. Dette er særlig aktuelt for store prosjekter innenfor verftsindustrien. Indikatoren for antall arbeidsmåneder som dekkes av ordrebeholdningen gjør et byks oppover i 1. kvartal 2005 og er nå på et historisk høyt nivå. For første gang siden 2. kvartal 2002 er gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad over 80 prosent.

En stor andel av industrilederne bedømmer generelle utsikter på kort sikt til å være bedre. Positive forventninger knyttet til utviklingen i produksjon, ordretilgang og innenlandsk prisnivå støtter dette synet.

Konsumvarer: Optimisme tross negativ utvikling i eksportmarkedet

Resultatene for produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) tyder på stabil vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Svak utvikling i eksportmarkedet kompenseres av økt innenlandsk etterspørsel. Eksportprisene viser tegn til å ha svekket seg i 1. kvartal, mens prisveksten i hjemmemarkedet ser ut til å flate ut.

Generelle utsikter på kort sikt anses som gode. Positive forventninger knyttet til utviklingen i hjemmemarkedet underbygger dette synet. Et økende antall ledere melder at de overveier å justere opp vedtatte investeringsplaner.

Vurdering av bransjer for 1. kvartal og utsiktene på kort sikt
 
BransjeUtsikterBakgrunn
 
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk+(-)Om lag uendret produksjon og kapasitetsutnytting. Lavere sysselsetting. Vekst i etterspørsel fra hjemmemarkedet, mens etterspørselen fra eksportmarkedet er redusert. Hjemmemarkedsprisene er om lag uendret, mens eksportprisene har økt. Generelle utsikter for 2. kvartal er positive, og det ventes en positiv utvikling i etterspørsel og produksjonsvolum i det kommende kvartal.
Trevareindustri++Svært mange ledere melder om økt produksjon og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemmemarkedet og uendret ordretilgang fra eksportmarkedet. Kapasitetsutnyttingen er på et meget høyt nivå, og det er en økning i andelen som melder om kapasitetsvansker. De generelle utsiktene vurderes som bedre, noe som underbygges av forventninger om ytterligere vekst i produksjon og ordretilgang. Det ventes videre en prisvekst i 2. kvartal.
Treforedling++Mange melder om vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Lavere sysselsetting og om lag uendret ordretilgang i 1. kvartal. økte priser. En økende andel melder at maskin- og anleggskapasiteten er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter bedømmes av mange ledere som bedre, og den positive utviklingen i produksjonen er ventet å vedvare. Det er ventet vekst i priser og ordretilgang i 2. kvartal.
Kjemisk råvareindustri+økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang, men færre enn forrige kvartal melder om vekst i tilgangen. økte priser. Generelle utsikter bedømmes som om lag uendret. Det er ventet ytterligere vekst i produksjon og ordretilgang i 2. kvartal. Eksportpriser er ventet å bli om lag uendret.
Metallindustrien, ikke-jernholdig+økt produksjon og kapasitetsutnytting, men færre enn forrige kvartal melder om vekst. Redusert sysselsetting. økte priser. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er positiv, men færre enn forrige kvartal deler denne oppfatningen. Det er ventet vekst i produksjon, ordretilgang og priser. Sysselsettingen er ventet å bli ytterligere redusert.
Verkstedindustrien, i alt+Samlet sett viser verkstedindustrien vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 1. kvartal. Mange ledere melder om økt ordretilgang, spesielt fra hjemmemarkedet. Hjemmemarkedsprisene har økt, mens det har vært en negativ utvikling i prisene på eksportmarkedet. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt, og er på det høyeste nivå siden 1. kvartal 2001. De generelle utsiktene bedømmes av mange ledere som bedre, og ytterligere vekst i produksjon og ordretilgang er ventet i 2. kvartal.
Metallvarer++Fortsatt positiv utvikling i næringen med økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang og priser fra hjemme- og eksportmarkedet. Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som bedre, noe som underbygges av forventninger om ytterligere vekst i produksjon, sysselsetting, ordretilgang. Hjemmemarkedsprisene er ventet å øke, mens det er ventet lavere eksportpriser.
Maskinvarer+Om lag uendret produksjon. økt sysselsetting og ordretilgang. Prisvekst på hjemmemarkedet og reduserte priser på eksportmarkedet i 1. kvartal. Antall måneder dekket av ordrebeholdningen har økt og de generelle utsiktene for 2. kvartal er positive. Det er ventet vekst i produksjon og kapasitetsutnytting. Videre er det ventet vekst i samlet ordrebeholdning og hjemmemarkedspriser. Eksportprisene er ventet å bli ytterligere redusert.
Elektroteknisk og optisk industri+økt produksjon og kapasitetsutnytting. Om lag uendret sysselsetting. økt ordretilgang på hjemme- og eksportmarkedet. Svak prisutvikling, spesielt på eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene for 2. kvartal er positiv, og det er ventet vekst i produksjon, kapasitetsutnytting, sysselsetting og ordretilgang. Det er ventet fortsatt svak prisutvikling på eksportmarkedet.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri+Vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og antall sysselsatte. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet fortsetter å øke, mens ordretilgangen fra eksportmarkedet er om lag uendret. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt. Svak prisutvikling, spesielt på eksportmarkedet. Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som bedre, og det er ventet ytterligere vekst i produksjon og økning i samlet ordrebeholdning.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:++
+
˜
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jamne
Svak
Meget svak
Svak, men med einskilde positive teikn
Situasjon der + og - faktorar jamnar kvarandre ut
 

1 Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( Se tidligere publisert ).