33425_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33425
Norsk industri er på rett vei
statistikk
2005-01-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Norsk industri er på rett vei

Kapasitetsutnyttingen i norsk industri ser nå ut til å være tilbake på et ordinært nivå historisk sett. Det er ventet at samlet produksjonsvolum vil fortsette å stige i første kvartal 2005.

Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2004 tyder på en gradvis forbedring av konjunkturforløpet for norsk industri. Produksjonsvolum og kapasitetsutnytting fortsetter å stige, mens økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet sørger for vekst i samlet ordrebeholdning. Nedgangen i tallet på sysselsatte ser nå ut til å ha stoppet opp. Innenlandsk prisnivå viser positiv utvikling, mens eksportprisene synes å holde seg om lag uendret. Kapasitetsutnyttingsgraden beregnes til å være i overkant av 80 prosent, et gjennomsnittlig nivå historisk sett. Det registreres en moderat økning i tallet på bedriftsledere som melder at kapasitetsvansker virker begrensende på produksjonen.

Et stigende antall industriledere bedømmer de generelle utsiktene på kort sikt (1. kvartal 2005) til å være bedre. økende vilje til å justere opp vedtatte investeringsplaner tyder på positive forventninger også på noe lengre sikt. Sammensatt konjunkturindikator for industrien1 har steget til 12 (sesongjustert nettotall). Dette er en sterk indikasjon på ytterligere vekst i samlet produksjonsvolum i løpet av 1. kvartal 2005. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren, viser vi til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistik på Internett.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kv. 1998-4. kv. 2004

Innsatsvarer: Høyt aktivitetsnivå

Produsenter av innsatsvarer - treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere - melder om sterk utvikling i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Tallet på sysselsatte fortsetter å stige, men foreløpig ser dette kun ut til å dreie seg om en moderat vekst. økt ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet sørger for tiltagende vekst i samlet ordrebeholdning. Innenlandsk prisnivå viser positiv utvikling, mens eksportprisene ser ut til å ha stabilisert seg. En svekket dollarkurs er en mulig forklaring på dette. Kapasitetsutnyttingsgraden beregnes til i overkant av 84 prosent. Dette er det høyeste resultatet som er registrert siden 4. kvartal 1995.

Et stort antall industriledere bedømmer generelle utsikter på kort sikt som bedre. økende investeringsvilje blant industrilederne tyder på positive forventninger også på lengre sikt.

Investeringsvarer: økt ordretilgang fra hjemmemarkedet

Produsenter av investeringsvarer - metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere - melder om vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt innenlandsk ordretilgang synes å være drivkraften bak denne utviklingen. Innenlandsk prisnivå steg i 4. kvartal, men fortsatt er det ingen tegn til bedring i eksportprisene. Stadig færre industriledere peker på sterk konkurranse i det norske markedet som en flaskehals for produksjonen. Samtidig er det noen flere som melder om kapasitetsvansker.

Et økende antall industriledere bedømmer de generelle utsiktene på kort sikt til å være bedre. Dette synet finner støtte i en merkbar nedgang i tallet på ledere som forventer at etterspørsels- og konkurranseforhold vil virke begrensende på produksjonen.

Konsumvarer: Forventer positiv utvikling i hjemmemarkedet

Produsenter av konsumvarer - næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere - melder om vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting, men foreløpig har dette kun vært nok til å dempe nedgangen i tallet på sysselsatte. Etterspørselsveksten i eksportmarkedet ser ut til å være i ferd med å flate ut, men økt innenlandsk etterspørsel sørger for vedvarende vekst i samlet ordrebeholdning. Markedsprisene stiger både i hjemme- og eksportmarkedet.

Et økende antall industriledere bedømmer de generelle utsiktene på kort sikt som bedre. Dette resultatet underbygges av positive forventninger til utviklingen på hjemmemarkedet.

Vurdering av bransjer for 4. kvartal og utsiktene på kort sikt
 
BransjeUtsikterBakgrunn
 
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk+økt produksjon, kapasitetsutnytting og priser. Redusert sysselsetting. Mange ledere vurderer de generelle utsiktene for 1. kvartal som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjonen. Det er videre ventet vekst i etterspørsel på hjemme- og eksportmarkedet. Det forventes nøytral prisutviklingen på eksportmarkedet, mens hjemmemarkedsprisene er ventet å øke.
Trevareindustri++Mange ledere melder om økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemmemarkedet, mens tilgangen fra eksportmarkedet er redusert. De generelle utsiktene vurderes som bedre, og det ventes ytterligere økning i produksjon og ordretilgang i 1. kvartal.
Treforedling++Svært mange ledere melder om økt produksjon og kapasitetsutnytting. økt ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Redusert sysselsetting og priser i 4. kvartal. De generelle utsiktene anses som bedre, noe som underbygges av forventning om videre produksjonsvekst og ytterligere økning i ordrebeholdning. Prisene er ventet å øke i 1. kvartal.
Kjemisk råvareindustri+økt ordretilgang, produksjon og priser i 4. kvartal. Redusert sysselsetting. Det er en økning i andelen som melder at hardere konkurranse på eksportmarkedet begrenser produksjonen. Kapasitetsutnyttingen ventes å stige i 1. kvartal, og det virker å være økt investeringsvilje blant lederne i denne næringen. De generelle utsiktene vurderes som bedre, men færre ledere enn i forrige kvartal er av denne oppfatning. Det ventes ytterligere produksjonsvekst i 1. kvartal.
Metallindustrien, ikke-jernholdig++Svært mange ledere melder om økt produksjon og ordretilgang i 4. kvartal. Det er en økende andel ledere som melder at mangel på maskin- og anleggskapasitet begrenser produksjonen. Mange ledere melder at de overveier å øke investeringene utover tidligere planlagt nivå. De generelle utsiktene anses som bedre, og det er ventet fortsatt vekst i produksjonsvolum og ordretilgang. Det er videre ventet en positiv prisutvikling i 1. kvartal.
Verkstedindustrien i alt+Samlet sett viser verkstedindustrien økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 4. kvartal. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet har økt sammen med hjemmemarkedsprisene. Eksportprisene er redusert. Generelle utsikter bedømmes som bedre, noe som underbygges av forventet produksjonsvekst og økt ordretilgang i 1. kvartal. Det ventes om lag uendret sysselsetting. En fortsatt negativ prisutvikling for eksportmarkedet er forventet, mens hjemmemarkedsprisene er ventet å øke noe.
Metallvarer++økt produksjon, sysselsetting, ordrebeholdning og kapasitetsutnytting. Positiv prisutvikling på hjemme- og eksportmarkedet i 4. kvartal. En økende andel melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft, mens færre melder at svak etterspørsel begrenser produksjonen. Svært mange ledere ser positivt på utviklingen i 1. kvartal, og det ventes ytterligere økning i produksjon, sysselsetting, ordretilgang og priser.
Maskinvarer+Positiv utvikling i produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Vekst i ordretilgang og hjemmemarkedspriser. Lavere priser på eksportmarkedet. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det ventes ytterligere økning i produksjon og ordretilgang. Sysselsettingen er ventet å bli noe lavere i 1. kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri+Mange ledere melder om økt produksjon og større ordrebeholdning. Sysselsettingsvekst og høyere kapasitetsutnyttingsgrad. Prisvekst på hjemmemarkedet, mens eksportprisene er redusert. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det er ventet ytterligere vekst i produksjon, ordretilgang og sysselsetting. Prisene er ventet å bli noe lavere i 1. kvartal.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri+(-)økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. økt ordretilgang fra hjemmemarkedet, mens ordretilgangen fra eksportmarkedet er redusert. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt. Negativ prisutvikling. Generelle utsikter for 1. kvartal anses som bedre. Det er ventet økt ordretilgang fra eksportmarkedet, mens produksjonsvolumet er ventet å bli noe lavere. Det er ventet fortsatt negativ prisutvikling.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:++
+
˜
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jamne
Svak
Meget svak
Svak, men med einskilde positive teikn
Situasjon der + og - faktorar jamnar kvarandre ut
 


1 Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( Se tidligere publisert ).