33429_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33429
økt aktivitet i industrien
statistikk
2004-07-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

økt aktivitet i industrien

Industriproduksjonen fortsatte å øke i 2. kvartal 2004, men resultatet for gjennomsnittlig kapasitetsutnytting antyder et relativt beskjedent aktivitetsnivå.

Undersøkelsen for 2. kvartal 2004 viser økt produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang i industrien, men foreløpig ser det ikke ut til å være tilstrekkelig til å stoppe nedgangen i samlet sysselsettingsnivå. Det er tegn til bedring i hjemmemarkedsprisene. At færre bedriftsledere peker på etterspørsels- og konkurranseforhold i hjemmemarkedet som begrensende for produksjonen, tyder på at denne utviklingen er drevet av etterspørselen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til om lag 79 prosent ved utgangen av 2. kvartal. Sett i et historisk perspektiv må dette fortsatt kunne karakteriseres som et lavt aktivitetsnivå.

Industriledernes generelle vurdering av utsiktene på kort sikt (3. kvartal 2004) er positiv. Dette synet finner støtte i resultatene for forventet utvikling i kommende kvartal. Det ventes ytterligere vekst i kapasitetsutnytting, ordretilgang og hjemmemarkedspriser. Sammensatt konjunkturindikator for industrien1 indikerer fortsatt vekst i samlet produksjonsvolum. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren, viser vi til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk på Internett.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 1998-2. kvartal 2004

Innsatsvarer: Bedrede markedsforhold

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om positiv utvikling i 2. kvartal. Produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang ser ut til å være inne i en periode med tiltagende vekstrate, mens samlet sysselsettingsnivå viser tegn til å ha stabilisert seg. Markedsprisene stiger både hjemme og ute. Det registreres en merkbar nedgang i antall bedriftsledere som oppgir etterspørsel og konkurranseforhold som begrensende for produksjonen. I stedet peker flere på kapasitetsvansker og mangel på arbeidskraft. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til i underkant av 82 prosent og er nå tilbake på tilsvarende nivå som i år 2000.

Et klart flertall av bedriftslederne er positive med henblikk på generelle utsikter for 3. kvartal. Dette synet blir underbygget av forventning om vedvarende vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang. Den gunstige utviklingen i markedsprisene ventes også å fortsette.

Investeringsvarer: Indikasjon på tiltagende produksjonsvekst

Innsamlede data fra produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) indikerer tiltagende vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Samlet sysselsettingsnivå ser nå ut til å ha stabilisert seg. Det registreres en merkbar nedgang i antallet bedriftsledere som melder at innenlandsk etterspørsel virker begrensende på produksjonen, men prisene fortsetter å falle både i hjemme- og eksportmarkedet. Sterk konkurranse på pris innenfor verftsnæringen kan være en medvirkende årsak til dette. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting er nå på rundt 79 prosent.

Generell vurdering av utsiktene på kort sikt er positiv. Dette synet underbygges av forventning om vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang. Sysselsettingen forventes å holde seg på nåværende nivå.

Konsumvarer: Bedring i prisene

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om stigende produksjonsvolum og kapasitetsutnytting, og det er tegn til prisvekst både i hjemme- og eksportmarkedet. Andelen industriledere som peker på etterspørsels- og konkurranseforhold i hjemmemarkedet som begrensende for produksjonen, er noe redusert fra foregående undersøkelse.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er klart positiv. Det er forventning om økt produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang i 3. kvartal. I tillegg er det stadig flere industriledere som tror på prisvekst i hjemmemarkedet.

1Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( Se tidligere publisert ).

Vurdering av bransjer for 2. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + Vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Lavere sysselsetting. Positiv prisutvikling og økt etterspørsel på hjemme- og eksportmarkedet. Mange ledere vurderer de generelle utsiktene for 3. kvartal som bedre, og det ventes ytterligere produksjons- og etterspørselsvekst. Færre ledere peker på svak etterspørsel og konkurranse som begrensende for produksjonen.
Trevareindustri ++ Mange ledere melder om økt produksjon og kapasitetsutnytting i 2. kvartal. Vekst i sysselsetting, priser og ordretilgang. Den positive utviklingen er sterkest for hjemmemarkedet. Det er en økning i andelen som rapporterer at maskin- og anleggskapasiteten begrenser produksjonen. De generelle utsiktene for det kommende kvartal er positive, og det ventes økt produksjon og ordretilgang fra hjemmemarkedet.
Treforedling +(-) Om lag uendret produksjon. Redusert sysselsetting og prisnivå på eksportmarkedet. Vekst i ordretilgang fra eksportmarkedet. Kraftig nedgang i andelen som peker på lav etterspørsel som en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter ansees som bedre, og det er ventet vekst i produksjon og kapasitetsutnytting i 3. kvartal. Prisnivået på eksportmarkedet er ventet å stige.
Kjemisk råvareindustri ++ økt produksjon, kapasitetsutnytting og ordretilgang. Positiv prisutvikling. En økende andel peker på kapasitetsvansker som en begrensende faktor for produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal er positive og ytterligere vekst i produksjon og ordretilgang er ventet. Kapasitetsutnyttingen ventes å øke i det kommende kvartal, og det virker å være økt investeringsvilje blant lederne i denne næringen.
Metallindustrien, ikke-jernholdig ++ Mange ledere melder om vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang. Positiv prisutvikling på eksportmarkedet. Om lag uendret sysselsetting. Generelle utsikter vurderes som bedre. Dette underbygges med forventninger om ytterligere produksjonsvekst og økt ordretilgang i 3. kvartal. Det ventes om lag uendrede priser på eksportmarkedet.
Verkstedindustrien i alt +(-) Samlet sett viser verkstedindustrien økt produksjon og kapasitetsutnytting i 2. kvartal. Sysselsettingen er om lag uendret, og ordretilgangen er redusert. Det er ventet ytterligere produksjonsøkning i 3. kvartal, og de generelle utsiktene bedømmes som bedre. Ordretilgangen er ventet å øke, mens en fortsatt negativ prisutvikling er forventet.
Metallvarer ++ økt ordretilgang, produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 2. kvartal. Om lag uendrede priser. En økende andel melder om full kapasitetsutnyttelse og at mangel på kvalifisert arbeidskraft begrenser produksjonen. Det er økt investeringsvilje i næringen, og de generelle utsiktene for 3. kvartal vurders som bedre. Mange ledere melder om forventet vekst i produksjonen. Det ventes vekst i prisnivået på eksport- og hjemmemarkedet.
Maskinvarer +(-) Om lag uendret produksjon. Redusert ordretilgang og prisnivå på eksportmarkedet. Generelle utsikter for det kommende kvartal er positive, og det ventes produksjonsvekst og økt kapasitetsutnytting. Det ventes fortsatt nedgang i eksportpriser, mens prisene på det norske markedet er ventet å stige. Det er videre ventet økt ordretilgang i 3. kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri +/- Redusert produksjonsvolum og ordretilgang i 2. kvartal. Negativ prisutvikling. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det ventes økt produksjon og kapasitetsutnytting i 3. kvartal. Ordretilgangen fra eksportmarkedet er ventet å øke, mens prisnivået reduseres ytterligere.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri +/- økt produksjon og kapasitetsutnytting. Redusert sysselsetting og ordrebeholdning. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har gått noe ned siden forrige kvartal, og det meldes at redusert etterspørsel fra eksportmarkedet begrenser produksjonen. Positive forventninger til 3. kvartal. Det ventes økt produksjon og ordretilgang fra eksportmarkedet. De generelle utsiktene vurderes som om lag uendrede. Det er negative forventninger knyttet til prisutviklingen.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
˜
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre