33431_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33431
Oppgang i industrien
statistikk
2004-04-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Oppgang i industrien

Resultatene fra Konjunkturbarometeret tyder på et noe høyere aktivitetsnivå innenfor industrien enn ved foregående undersøkelse. Denne utviklingen ventes å fortsette i 2. kvartal.

Undersøkelsen for 1. kvartal 2004 indikerer økende produksjonsvolum og kapasitetsutnytting i industrien. Et bredt spekter av næringer er med og bidrar til den positive utviklingen. Samlet sysselsettingsnivå fortsetter å falle, men nedgangen ser ut til å flate ut. For første gang siden 1. kvartal 1998 melder et flertall av industrilederne om en kombinasjon av stigende priser og økt ordretilgang på eksportmarkedet. Hjemmemarkedsprisene holder seg stabile, men også her er det signaler om vekst i ordretilgangen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting beregnes til å være om lag 78 prosent ved utgangen av 1. kvartal. Det registreres en nedgang i andelen industriledere som melder at manglende etterspørsel fra eksportmarkedet virker begrensende for produksjonen, mens flere melder om økt konkurranse på hjemmemarkedet.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (2. kvartal 2004) er klart positiv. Dette synet underbygges av forventning om fortsatt vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang. Sammensatt konjunkturindikator for industrien1 er nå på sitt høyeste nivå siden 4. kvartal 2000. For internasjonale sammenligninger av resultater for denne indikatoren, viser vi til EUROSTAT (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks statistikk på Internett.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 1998-1. kvartal 2004

Innsatsvarer: Gunstig prisutvikling i eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om bedrede forhold i 1. kvartal 2004. Produksjonsvolum og kapasitetsutnytting viser tegn til å øke, og nedgangen i sysselsettingen ser ikke ut til å være så stor som ved foregående undersøkelse. Ordretilgang og markedspriser er inne i en periode med positiv utvikling. Situasjonen virker særlig gunstig for aktører som opererer i eksportmarkedet. Dette synet underbygges av en kraftig nedgang i antallet industriledere som oppgir manglende etterspørsel i eksportmarkedet, som begrensende faktor for produksjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting oppjusteres til om lag 80 prosent. En merkbar økning i antallet industriledere som melder om full kapasitetsutnytting, bidrar til at indikatoren for ressursknapphet er på sitt høyeste nivå siden 2. kvartal 2001.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er klart positiv, og det virker å være økende investeringsvilje blant bedriftslederne. Denne optimismen underbygges av forventning om vekst i produksjon og ordretilgang i kommende kvartal.

Investeringsvarer: økt ordretilgang fra hjemmemarkedet

Etter en vanskelig periode preget av ordretørke og oppsigelser, melder produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) om vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Den negative utviklingen i sysselsettingen ser også ut til å ha stoppet opp. Samlet ordrebeholdning øker som en følge av større ordretilgang fra hjemmemarkedet, men det er ingen tegn til bedring i markedsprisene. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting nærmer seg 79 prosent. Antall arbeidsmåneder dekket ved nåværende ordrebeholdningen er på vei opp.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er mer optimistisk enn ved foregående undersøkelse. Dette stemningsskiftet underbygges av forventninger om vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang i det kommende kvartal.

Konsumvarer: Positiv utvikling i eksportmarkedet

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om stigende etterspørsel og bedre priser på eksportmarkedet. Lavere kronekurs er en mulig forklaring på denne positive utviklingen. Det er tegn til økning i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordrebeholdning, men foreløpig ser ikke dette ut til å ha noen effekt på utviklingen i sysselsettingen.

Et stort antall industriledere bedømmer generelle utsikter på kort sikt til å være positiv, og det ventes vekst i produksjon og etterspørsel i 2. kvartal.

Vurdering av bransjer for 1. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Hjemmemarkedet har en positiv utvikling med økt etterspørsel og prisnivå. De generelle utsiktene for det kommende kvartal er positive. Det ventes videre økning i etterspørsel og produksjon i 2. kvartal. økt konkurranse i det norske markedet trekkes frem av flere ledere som begrensende for produksjonen.
Trevareindustri ++ Vekst i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Prisvekst på hjemme- og eksportmarkedet. Færre ledere ser på manglende etterspørsel som begrensende for produksjonen. Det er positive forventninger til 2. kvartal, og det ventes ytterligere vekst i produksjon og priser på hjemmemarkedet. Svært mange ledere vurderer utsiktene for det kommende kvartal som bedre.
Treforedling +/- Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 1. kvartal. økt ordretilgang og stabile eksportpriser. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt. Forventningene til 2. kvartal er positive, og svært mange ledere bedømmer de generelle utsiktene som bedre. Dette underbygges av forventet produksjonsvekst og ytterligere økning i ordretilgang samt høyere priser.
Kjemisk råvareindustri + Mange ledere melder om økt ordretilgang, spesielt fra eksportmarkedet. økt produksjon og prisnivå i 1. kvartal. Den positive utviklingen videreføres i 2. kvartal, og de generelle utsiktene vurderes som bedre. Det ventes ytterligere produksjonsøkning og vekst i ordrebeholdningen. Det er også ventet ytterligere prisvekst.
Metallindustrien, ikke-jernholdig +(-) økt produksjon og kapasitetsutnytting. Sysselsettingen reduseres. Mange melder om økt ordretilgang fra eksportmarkedet og høyere priser. De generelle utsiktene vurderes som bedre og det ventes ytterligere produksjonsøkning i 2. kvartal. Det ventes videre reduksjon i sysselsettingen i 2. kvartal.
Verkstedindustrien, i alt +(-) Samlet sett viser verkstedindustrien klare tegn til bedring. Ordretilgangen på hjemmemarkedet er bedret, men utviklingen i eksportordre er fortsatt negativ. I 1. kvartal meldes det om økt produksjon og kapasitetsutnytting, og stabil sysselsetting. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt, og det ventes produksjonsvekst i 2. kvartal. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det er ventet vekst i samlet ordrebeholdning. Den negative utviklingen i prisnivået er ventet å vedvare.
Metallvarer + Mange ledere melder at økt innenlandsk konkurranse begrenser produksjonen. Prisene på hjemmemarkedet har gått ned, mens de er stabile på eksportmarkedet. Produksjon og kapasitetsutnytting har økt og svært mange ledere venter ytterligere økning i 2. kvartal. De generelle utsiktene vurderes av mange som bedre, og det er ventet sysselsettingsvekst i næringen. Høye og ustabile stålpriser trekkes frem som et kostnadsmessig problem.
Maskinvarer +/- Produksjon og sysselsetting var om lag uendret i 1. kvartal. Fortsatt negativ prisutvikling. Det er knyttet optimisme til 2. kvartal, og det ventes vekst i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og ordretilgang. De generelle utsiktene vurderes som bedre.
Elektroteknisk og optisk industri +(-) økt produksjon og ordretilgang fra eksportmarkedet. Stabil kapasitetsutnytting og sysselsetting. Negativ prisutvikling i 1. kvartal. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det er ventet økt produksjon, kapasitetsutnytting og ordretilgang i 2. kvartal. Det ventes ytterligere reduksjon i prisnivået.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri +/- Produksjonsvekst og stabil kapasitetsutnytting. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt og er nå på det høyeste nivå siden 2. kvartal 2002. Negativ prisutvikling i 1. kvartal. Generelle utsikter vurderes som bedre, og det er ventet vekst i produksjonsvolumet og ordretilgang i 2. kvartal. Ytterligere svekkelse i priser er ventet.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
˜
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

1Indikatorens sammensetning og kobling mot internasjonale sammenligninger er beskrevet i et eget avsnitt i pressemeldingen for 3. kvartal 2003 ( Se tidligere publisert)