33437_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33437
Fortsatt svakt for industrien
statistikk
2003-07-28T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt svakt for industrien

Nye resultater fra konjunkturbarometeret indikerer nok et vanskelig kvartal for norsk industri, men situasjonen ser ut til å være i ferd med å stabilisere seg. Produsenter av investeringsvarer er fortsatt rammet av kraftig ordretørke.

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2003 viser et totalbilde som er bortimot uendret fra foregående undersøkelse. Industriledernes vurdering antyder nedgang i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. I tillegg virker det som om lav ordretilgang i hjemme- og eksportmarkedet kan ha ført til ytterligere reduksjon i samlet ordrebeholdning. En økning i antall ledere som melder om høyere eksportpriser, må derfor tilskrives bedring i valutasituasjonen. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting holdt seg rundt 77 prosent, noe som er et svært lavt nivå historisk sett.

Om lag halvparten av industrilederne oppgir manglende etterspørsel som en begrensende faktor for produksjonen, mens en fjerdedel peker på konkurransesituasjonen. Det faktum at bare 1 prosent peker på mangel på arbeidskraft synes å bekrefte den negative utviklingen i sysselsettingsindikatoren.

Mulig bedring i 3. kvartal

For første gang på fem kvartaler ser optimistene ut til å være i flertall når det gjelder generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (et kvartal frem i tid). Flere indikatorer knyttet til forventet utvikling i kommende kvartal går fra negativ til nøytral og bidrar i så måte til å underbygge dette, men sterk konkurranse og svak etterspørsel ventes fortsatt å utgjøre et betydelig problem. På mellomlang sikt (12 måneder frem i tid) registreres bare små endringer fra foregående undersøkelse.

Bedrede eksportpriser for innsatsvarer

Produsenter av innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) melder om stabil utvikling i produksjonsvolum og kapasitetsutnyttelse, men nedgangen i gjennomsnittlig sysselsetting ser ut til å fortsette. En markant økning i antall industriledere som melder om høyere priser i eksportmarkedet sørger for at denne indikatoren er over 50 for første gang siden 4. kvartal 2000. Fortsatt peker svært mange oppgavegivere på etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende for produksjonen.

I løpet av de tre siste kvartalene har indikatoren for generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt gått fra negativ til nøytral. En sterk økning i antall bedriftsledere som venter høyere priser i eksportmarkedet kan være en mulig forklaring på dette.

Vedvarende ordretørke innenfor investeringsvarer

Produsenter av investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere) er inne i en periode med omfattende etterspørselssvikt. Lav ordrebeholdning fører til nedgang i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting gikk ytterligere ned fra bunnoteringen i foregående undersøkelse, men færre melder om kapasitetsutnytting på under 50 prosent. Sammenlignet med 2. kvartal 2002 er det en økning på 10 prosent i antall industriledere som hevder at konkurranse virker begrensende for produksjonen.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt vurderes som negativ, men et økende antall industriledere er av motsatt oppfatning. Forventning om stabilisering av samlet ordrebeholdning bidrar til å underbygge dette. Fortsatt er det få tegn til optimisme på mellomlang sikt.

Svekket etterspørsel etter konsumvarer

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om stabil utvikling i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Svak ordretilgang i eksportmarkedet bidrar til å forklare en mulig reduksjon i samlet ordrebeholdning. Færre industriledere oppgir innenlandsk konkurranse som en faktor som begrenser produksjonen.

Indikatoren for generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt steg for 3. kvartal på rad. Denne utviklingen underbygges av forventning om tiltagende vekst i kapasitetsutnytting og produksjonsvolum. For første gang på fem kvartaler svarer et flertall av industrilederne at de venter økning i eksportprisene.

Vurdering av bransjer for 2. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + Positiv utvikling med vekst i produksjon og kapasitetsutnytting. Noe lavere sysselsetting og lav ordretilgang fra eksportmarkedet. Om lag uendret ordretilgang fra hjemmemarkedet. Prisvekst på hjemmemarkedet, mens priser på eksportmarkedet fortsatt faller. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det ventes vekst i produksjonen i det kommende kvartal.
Trevareindustri -(+) Noe lavere kapasitetsutnytting og produksjon i 2. kvartal. Redusert sysselsetting og samlet ordrebeholdning. Positiv prisutvikling på eksportmarkedet. Mange ledere melder at svak etterspørsel og sterk konkurranse på hjemmemarkedet er en begrensende faktor for produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som noe dårligere for det kommende kvartal.
Treforedling +(-) økt produksjon, kapasitetsutnyttelse og prisnivå på eksportmarkedet. Lavere sysselsetting og svak ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet i 2. kvartal. Generelle utsikter bedømmes som uendrede, og det ventes uendret produksjon og kapasitetsutnytting i det kommende kvartal. Lederne venter ytterligere reduksjon i sysselsetting.
Kjemisk råvareindustri +(-) Mange vurderer de generelle utsiktene som bedre, og det ventes vekst i produksjon og ordrebeholding i 3. kvartal. Spesielt er det forventninger om økning i ordretilgang og priser fra eksportmarkedet som underbygger dette. Dette står i kontrast til utviklingen for 2. kvartal, som var preget av redusert produksjon og lav ordretilgang.
Metallindustrien, ikke-jernholdig +(-) økt produksjon og kapasitetsutnyttelse. Om lag uendret sysselsetting og ordretilgang fra eksportmarkedet. Samlet ordrebeholding er lav, og de generelle utsiktene for det kommende kvartal bedømmes som dårligere. Dette underbygges med forventninger om redusert produksjon og svak prisutvikling på eksportmarkedet.
Verkstedindustrien, i alt -- Samlet sett for disse bransjene er det en produksjonsnedgang og svak utvikling i prisnivå på hjemme- og eksportmarkedet. Ordretilgangen er redusert, og indeksen for samlet ordrebeholding er på det laveste nivå som er registrert siden undersøkelsen startet. Sysselsettingen er redusert og kapasitetsutnyttelsen er svært lav, historisk sett. De generelle utsiktene bedømmes som dårligere. Det ventes nedgang i produksjon og sysselsetting også i 3. kvartal.
Metallvarer -- Fortsatt svak utvikling med redusert produksjon, kapasitetsutnyttelse og sysselsetting. Mange ledere melder om redusert ordrebeholding og svak prisutvikling på hjemme- og eksportmarkedet. Manglende etterspørsel begrenser produksjonen. De generelle utsiktene for 3. kvartal bedømmes av mange som dårligere, og det er ingen tegn til bedring på kort sikt.
Maskinvarer - Lav ordretilgang og svak prisutvikling på hjemme- og eksportmarkedet. Redusert produksjon, kapasitetsutnyttelse og sysselsetting i 2. kvartal. Generelle utsikter bedømmes som dårligere, og det forventes ytterligere reduksjon i produksjonen i det kommende kvartal. Det ventes uendret ordretilgang og priser på eksportmarkedet i 3. kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri -(+) Svak utvikling i 2. kvartal med redusert produksjon og ordretilgang. Svak prisutvikling både på hjemme- og eksportmarkedet. Generelle utsikter for det kommende kvartal bedømmes som noe bedre, og det ventes moderat vekst i produksjon og kapasitetsutnyttelse. Videre ventes det vekst i ordretilgangen fra eksportmarkedet, mens prisene ventes å falle ytterligere.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri - Lavere produksjon og sysselsetting. Kapasitetsutnyttelsen har falt med nesten 14 prosent på et år. Samlet ordrebeholding er svært lav. Mange melder at økt konkurranse på hjemme- og eksportmarkedet begrenser produksjonen. De generelle utsiktene bedømmes som dårligere, men det er færre enn i forrige kvartal som er av den oppfatning.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre