33441_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33441
Industrien sliter i motbakke
statistikk
2003-01-27T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Industrien sliter i motbakke

Industriens samlede resultater for 4. kvartal 2002 viser markert forverring fra kvartalet før. Stadig flere bransjer melder om dårligere tider, og det er liten optimisme å spore i industrien, i hvert fall på kort sikt.

Kapasitetsutnytting for industrien. Veid gjennomsnitt. Ujustert og trend. 1988-2002. Prosent

Resultatene fra konjunkturbarometeret i 4. kvartal 2002 forsterker det negative inntrykket som kom til uttrykk i foregående undersøkelse. Det er klare tegn til nedgang i produksjonsvolum og kapasitetsutnytting, og stadig flere oppgavegivere rapporterer om fallende sysselsetting. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting er nå om lag 78 prosent - den laveste noteringen i barometerets historie. Diffusjonsindeksen for samlet ordrebeholdning holdt seg under 50 for syvende kvartal på rad.

Aldri før har så mange oppgavegivere oppgitt etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende for produksjonen. Sterk innenlandsk valuta gjør norske varer vanskeligere å selge - i tillegg blir det billigere å importere. En annen side ved dette er at eksportbedriftene får mindre penger i norske kroner for varer de faktisk selger. Over tid vil dette måtte gå ut over lønnsomheten.

Liten optimisme på kort sikt

Indikatoren for generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt falt for fjerde kvartal på rad og viser det laveste nivået som er registrert siden 4. kvartal 1977. Viktige faktorer her er uvanlig lave tall for ventet sysselsettingsnivå samt priser i eksportmarkedet. På mellomlang sikt (12 måneder frem i tid) tror et flertall av lederne på en ytterligere forverring av eksportprisene.

Generell bedømmelse av utsiktene for kommende kvartal. Industrien. Diffusjonsindeks. Ujustert og trend. 1988-2002

Fallende ordrebeholdning for produsenter av innsatsvarer

Bransjer som produserer innsatsvarer - som er treforedling, kjemisk industri og metallindustri med flere - melder om stabil produksjon og kapasitetsutnytting, mens sysselsettingsnivå og samlet ordrebeholdning fortsetter å falle. Andelen oppgavegivere som svarer at etterspørsels- og konkurranseforhold utgjør en begrensende faktor for produksjonen, er på sitt høyeste nivå siden 3. kvartal 1992. Denne utviklingen gjenspeiles i lave priser både på hjemme- og eksportmarkedet.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er mer negativ enn i foregående undersøkelse, men trenden viser tegn til å flate ut. På mellomlang sikt er det stadig flere som regner med fall i eksportprisene.

Kraftig forverring for produsenter av investeringsvarer

Industribransjer som produserer investeringsvarer - det vil si metallvarer, maskinvarer, plattformer og skipsverft med flere - melder om markert nedgang i produksjonsvolum, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Samlet ordrebeholdning er nå tilbake på det svært lave nivået fra første halvår 1999, og stadig flere ledere peker på økt konkurranse som en begrensende faktor for produksjonen. Mangel på kvalifisert arbeidskraft utgjør ikke lenger noe stort problem.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er dårligere enn i 3. kvartal 2002. Indikatoren har falt i seks kvartaler på rad og er nå på det laveste nivå som noen gang er registrert for undersøkelsen. Forventning om lav ordreinngang og fallende priser i hjemme- og eksportmarkedet er viktige faktorer her. På mellomlang sikt er et flertall av lederne fortsatt av den oppfatning at prisene vil fortsette å falle.

Sterkere konkurranse for produsenter av konsumvarer

Industribransjer som produserer konsumvarer - det vil si næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet og farmasøytisk industri med flere - melder at produksjonsvolum og kapasitetsutnytting er bortimot uendret fra forrige måling. Dette gjelder også for samlet ordrebeholdning. Sviktende etterspørsel og lave eksportpriser utgjør et stadig større problem, mens svært få anser mangel på råstoff eller kraft som begrensende for produksjonen.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt er nøytral. Forventning om vekst i produksjon, ordrebeholdning og innenlandske priser utjevnes av negative utsikter med henblikk på sysselsettingsnivå og priser i eksportmarkedet.

Vurdering av bransjer for 4. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + økt produksjon og kapasitetsutnytting. Svak prisutvikling på eksportmarkedet. økt etterspørsel fra hjemme- og eksportmarkedet, men det ventes redusert etterspørsel fra eksportmarkedet i kommende kvartal. Generelle utsikter bedømmes som bedre.
Trevareindustri -(+) Generelle utsikter bedømmes som dårligere. Nedgang i sysselsetting, produksjon og kapasitetsutnytting i inneværende kvartal. Redusert ordretilgang fra hjemme- og eksportmarkedet. Lavere priser i 4. kvartal og ytterligere reduksjon er ventet. økt konkurranse og svak etterspørsel i hjemmemarkedet begrenser produksjonen. Venter økning i produksjon og ordretilgang fra hjemmemarkedet i det kommende kvartal.
Treforedling - Lav kapasitetsutnytting. Svake priser på hjemme- og eksportmarkedet og det ventes at prisene vil falle ytterligere. Svært mange ledere ser på de generelle utsiktene som dårligere. Det er likevel positive forventninger til ordretilgangen fra eksportmarked og samlet produksjonsvolum, men lave priser trekker lønnsomheten ned.
Kjemisk råvareindustri -(+) Generelle utsikter bedømmes som dårligere. Svak produksjonsutvikling og lavere sysselsetting. Reduserte priser på hjemme- og eksportmarkedet. Lav etterspørsel fra eksportmarkedet og økt konkurranse på EU-markeder trekkes frem som begrensende faktorer for produksjonen. Positve forventninger til produksjonsutvikling og prisnivå på 12-månederssikt.
Metallindustrien, ikke-jernholdig +(-) økt produksjon og ordrebeholdning. Redusert sysselsetting. Bedret prisnivå på eksportmarkedet; ytterligere vekst er ventet i kommende kvartal. Generelle utsikter bedømmes som dårligere, men færre enn forrige kvartal er av denne oppfatning. Enkelte ledere melder at utviklingen i kraftmarkedet vil kunne begrense produksjonen i det kommende kvartalet.
Verkstedindustrien i alt - Samlet sett vurderer ledere i disse bransjene de generelle utsiktene som dårligere. Mangel på kvalifisert arbeidskraft er ikke lenger noen begrensning for produksjonen. Derimot rapporteres det om økt konkurranse og negativ prisutvikling på hjemme- og eksportmarkedet. Det ventes permitteringer, oppsigelser og lavere produksjon i 1. kvartal 2003. Prisene er ventet å synke ytterligere i kommende kvartal og på 12-månederssikt.
Metallvarer - Lavere produksjon og kapasitetsutnytting. Stabil sysselsetting og ordretilgang i 4. kvartal. Forventer redusert ordretilgang fra hjemmemarked i kommende kvartal, i tillegg til lavere sysselsetting og produksjon. Reduserte priser både på hjemme- og eksportmarkedet. Mange ledere bedømmer de generelle utsiktene som dårligere.
Maskinvarer - Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Lavere ordretilgang og prisnivå fra hjemme- og eksportmarkedet. Svak etterspørsel og økt konkurranse fra EU-markeder begrenser produksjonen. De generelle utsiktene bedømmes av mange ledere som dårligere. Dette underbygges med forventning om ytterligere reduksjon i produksjon, sysselsetting og priser i 1. kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri -- Svært mange melder om nedgang i produksjon og lavere sysselsetting samt redusert ordretilgang og lavere priser. Den negative utviklingen ventes å holde frem i 1. kvartal. Generelle utsikter bedømmes som dårligere. Mange ledere melder om økt konkurranse i alle markeder som begrensende faktorer for produksjonen.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri -- økt konkurranse og lavere priser på hjemme- og eksportmarked begrenser produksjonen. Lavere sysselsetting og ordretilgang. Redusert ordrebeholdning og kapasitetsutnytting. Svært mange ser på de generelle utsiktene som dårligere, og det ventes ytterligere reduksjon i produksjon og sysselsetting.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre