33445_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33445
Venter ikke vekst i eksportprisene
statistikk
2002-07-29T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Venter ikke vekst i eksportprisene

Industriens samlede resultater for 2. kvartal 2002 viser tegn til bedring sammenlignet med 1. kvartal. Særlig bidrar tradisjonell eksportrettet industri til å trekke opp helhetsbildet. Fallende eksportpriser utgjør imidlertid et betydelig problem for industribedrifter i konkurranseutsatt sektor.

Resultatene fra konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2002 viser bedrede forhold for industrien samlet sett. Det rapporteres om tiltagende vekst i produksjon og kapasitetsutnytting, men foreløpig ser ikke dette ut til å få noen innvirkning på sysselsettingen. Samlet kapasitetsutnytting for industrien er nå om lag 80 prosent. Ordretilgangen fra eksportmarkedet fortsetter å falle, men det er tegn til at denne utviklingen er i ferd med å flate ut. Økt etterspørsel fra det innenlandske markedet bidrar til moderat vekst i samlet ordrebeholdning. Eksportprisene viser en klar nedadgående trend, og da mange av eksportbedriftene inngår kontrakter i utenlandsk valuta, må den sterke kronekursen ta sin del av ansvaret for dette. En lengre periode med fallende etterspørsel fra eksportmarkedet bidrar også til å trekke ned prisene.

Generell bedømmelse av utsiktene for kommende kvartal er positiv, men stadig færre bedriftsledere er av denne oppfatning. Det er forventning om vekst i produksjonsvolum og samlet ordrebeholdning. Sysselsettingen ser ut til å fortsette å falle. Forventet prisnivå for eksportmarkedet viser en klar nedadgående trend.

Få tror på økte eksportpriser

Når det gjelder bedriftsledernes vurderinger på 12-måneders sikt, er det verdt å merke seg at antall ledere som venter stigning i eksportprisene har nådd det laveste nivå som noen gang er registrert i denne undersøkelsen. Flere tror på nedgang enn oppgang i eksportprisene. Industribransjer som produserer investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer, skipsverft med flere) bidrar mest til denne utviklingen.

Innsatsvarer: Tegn til bedring

Industribransjer som produserer innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) rapporterer om økt produksjon og kapasitetsutnytting. I tillegg ser det ut til at nedgangen i samlet ordrebeholdning er i ferd med å flate ut. Det meldes fortsatt om fallende prisnivå både i hjemme- og eksportmarkedet, og flere bedriftsledere enn tidligere peker på økt konkurranse i eksportmarkeder utenfor EU som en faktor som bidrar til å begrense produksjonen.

Den generelle vurderingen av kommende kvartal viser moderat bedring. Et økende antall bedriftsledere venter vekst i produksjon og kapasitetsutnytting, men dette ser ikke ut til å få noen innvirkning på sysselsettingen. Stadig flere oppgavegivere er av den oppfatning at sterkere konkurranse i eksportmarkedet vil virke begrensende på produksjonen.

Investeringsvarer: Fallende eksportpriser

Industribransjer som produserer investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer, skipsverft med flere) viser positiv utvikling for produksjon og sysselsetting, mens veksten i samlet kapasitetsutnytting ser ut til å flate ut. Eksportprisene fortsetter å falle, og ikke siden undersøkelsen startet har så mange bedriftsledere meldt om nedgang i disse.

For første gang siden 4. kvartal 1999 er det en majoritet av bedriftslederne som bedømmer de generelle utsiktene for kommende kvartal til å være dårligere. Dette underbygges av forventninger om nedgang i produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Utsikter til lave priser i eksportmarkedet bidrar også til å dempe forhåpningene.

Når det gjelder generelle vurderinger på 12-måneders sikt, så preges disse av at svært mange oppgavegivere rapporterer om en forventet nedgang i eksportprisene.

Konsumvarer: Stabil utvikling

Industribransjer som produserer konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) melder om stabil utvikling i produksjon og kapasitetsutnytting. En moderat økning i ordretilgangen fra hjemmemarkedet utlignes av en tilsvarende nedgang fra eksport. Stadig flere bedriftsledere rapporterer om fallende priser og svekket etterspørsel i eksportmarkedet, mens hjemmemarkedet viser motsatt forløp.

De generelle utsiktene for kommende kvartal bedømmes fortsatt til å være positive. Dette underbygges av en vedvarende forventning om vekst i produksjon og ordretilgang. Det råder også en viss optimisme med henblikk på prisutviklingen hjemme og ute.

Vurdering av bransjer for 2. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje  Utsikter  Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk +(-) Økt produksjon og kapasitetsutnytting. Vekst i hjemmemarkedspriser, og det forventes ytterligere vekst i kommende kvartal. Svak prisutvikling og ordretilgang på eksportmarkedet. Generelle utsikter bedømmes som bedre, men færre ledere enn i forrige kvartal er positive.
Trevareindustri + Generelle utsikter bedømmes som bedre. økt produksjon og etterspørsel på hjemmemarkedet. Svakere utvikling på eksportmarkedet, med lavere etterspørsel og prisnivå. Forventer økt produksjon også i det kommende kvartal
Treforedling - Redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting. Generelle utsikter bedømmes som dårligere for det kommende kvartalet. Mange peker på økt konkurranse på eksportmarkedet som begrensende for produksjonen. Lavt prisnivå på eksportmarkedet.
Kjemisk råvareindustri + økt produksjon og høy kapasitetsutnytting. Positive forventninger til det kommende kvartalet. økt ordretilgang fra eksportmarkedet. Forventer ytterligere vekst i produksjon og økt prisnivå kommende kvartal. Konkurranse på EU-markeder virker begrensende på produksjonen.
Metallindustrien, ikke-jernholdig -(+) Redusert produksjon, men færre enn i forrige kvartal melder om nedgang. Generelle utsikter bedømmes av mange ledere som dårligere. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen og sysselsetting er redusert. Færre melder om lavere eksportpriser, og det ventes økt produksjon og kapasitetsutnytting i det kommende kvartalet.
Verkstedindustrien i alt -(+) Samlet sett melder verkstedindustrien om moderat produksjons- og sysselsettingsvekst. Samlet ordrebeholdning er om lag uendret. Generelle utsikter bedømmes som dårligere, og det forventes redusert prisnivå på hjemme- og eksportmarkedet. Produksjonen ventes å bli om lag uendret i kommende kvartal.
Metallvarer +/- Uendret produksjon og ordrebeholdning. økt kapasitetsutnytting. Vekst i hjemmemarkedspriser og nedgang i eksportpriser. Mange melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft. Mange ledere venter ytterligere reduksjon i eksportpriser på lengre sikt.
Maskinvarer +(-) Mange melder om økt produksjon og kapasitetsutnytting. økning i sysselsetting og etterspørsel. Svak prisutvikling både på hjemme- og eksportmarkedet. Færre ledere er positive til det kommende kvartalet, og det ventes svekket prisnivå på eksportmarkedet både for det kommende kvartalet og på 12-måneders sikt. Det pekes fortsatt på mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende for produksjonen.
Elektroteknisk og optisk industri -(+) Uendret produksjon og kapasitetsutnytting. Redusert ordretilgang fra eksportmarkedet. Mange melder om økt konkurranse som begrensende for produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som bedre, og det ventes økt produksjon og ordretilgang i kommende kvartal. Det ventes lavere eksportpriser.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri - Uendret produksjon og økt ordrebeholdning og sysselsetting. Svak prisutvikling på hjemme- og eksportmarkedet. Mange ledere bedømmer de generelle utsiktene som dårligere. Forventet svak prisutvikling på eksportmarkedet og forventing om redusert produksjon og kapasitetsutnytting underbygger dette.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og -tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og -faktorer jevner ut hverandre