33449_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33449
Svak utvikling for deler av industrien
statistikk
2002-01-25T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svak utvikling for deler av industrien

Resultatene fra konjunkturbarometeret for 4. kvartal viser store forskjeller mellom ulike industribransjer. Tradisjonell eksportrettet industri sliter med økt konkurranse og lave priser, mens verkstedindustrien viser positive tegn. Vurderingen av 1. kvartal 2002 er forsiktig optimistisk.

Resultatene for 4. kvartal 2001 viser at industrilederne, samlet sett, tror på en videreføring av den negative trenden som vi har sett gjennom de tre første kvartaler i 2001. Det er særlig den tradisjonelle eksportrettede industrien (treforedling, metallindustri og kjemisk industri) som bidrar til å trekke helhetsbildet ned. Økt konkurranse i eksportmarkedet og lave eksportpriser førte til redusert produksjon og sysselsetting samlet sett. Kapasitetsutnyttingen for industrien er på om lag 79 prosent. Mange ledere rapporterer om redusert ordretilgang og da særlig innenfor eksportmarkedet. Det rapporteres også om reduksjon i den samlede ordrebeholdningen i 4. kvartal 2001.

Industriledernes vurderinger av 1. kvartal 2002 viser en forsiktig optimisme. Det ventes økt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting. Den generelle bedømmelsen av utsiktene for det kommende kvartalet er positiv, og flere ledere enn i 3. kvartal rapporterer om forventet bedring. Det er forventninger om økning i ordretilgangen fra hjemmemarkedet. Prisnivået for eksportmarkedet forventes å falle ytterligere, og det er en økning av ledere som rapporterer at etterspørsels- og konkurranseforhold vil være begrensende for produksjonen.

Det råder en viss optimisme på 12-måneders sikt, hvor flere industriledere enn i forrige kvartal forventer økning i produksjon og prisnivå på hjemme- og eksportmarkedet.

Innsatsvarer: Lave eksportpriser

Bransjer som produserer innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) viser fortsatt en svak utvikling. Det rapporteres om redusert produksjon og lavere kapasitetsutnytting for 4. kvartal 2001. Mange ledere melder om lav ordretilgang både fra hjemme- og eksportmarkedet. Det rapporteres videre om redusert prisnivå, og da særlig for eksportmarkedet. Mange rapporterer om etterspørselssvikt og økt konkurranse som begrensende for produksjonen. Disse næringene er tunge komponenter for de samlede industrivurderingene og er hovedårsaken for den negative utviklingen for industrien samlet sett.

Den generelle vurderingen av utsiktene for 1. kvartal 2002 er svakt negativ. Det rapporteres om forventet økning i produksjonen og stabil ordretilgang, men det ventes ytterligere reduksjon i eksportprisene i 1. kvartal 2002. Det rapporteres videre at det forventes et fall i hjemmemarkedsprisene. Mange ledere melder at de vurderer å investere mindre enn vedtatte planer.

Investeringsvarer: Økt kapasitetsutnytting

Industribransjer som produserer investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer, skipsverft med flere) viser fortsatt mange positive tegn. Det er høy kapasitetsutnytting i bransjene samlet sett, om lag 85 prosent, og det rapporteres om økt produksjon og sysselsetting for 4. kvartal 2001. Mangel på kvalifisert arbeidskraft vurderes fortsatt som begrensende for produksjonen, men færre anser nå dette som et problem. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet er fortsatt positiv, mens det meldes om lavere ordretilgang fra eksportmarkedet. Det rapporteres videre om lavere samlet ordrebeholdning.

De generelle utsiktene for det kommende kvartalet bedømmes av mange ledere som positive. Det meldes om økt produksjon og stabil sysselsetting for 1. kvartal 2002. Det ventes en økning i hjemmemarkedsprisene, mens eksportprisene forventes å falle ytterligere. Industrilederne for disse bransjene venter en økning i ordretilgang både fra hjemme- og eksportmarkedet i det kommende kvartalet.

Konsumvarer: Redusert produksjon

Industribransjer som produserer konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere) rapporterer om lavere produksjon og sysselsetting i 4. kvartal 2001. Kapasitetsutnyttingen var om lag uendret på 76 prosent. Det meldes videre om vekst i prisnivået både for hjemme- og eksportmarkedet. 22 prosent av lederne i disse bransjene peker på økt konkurranse på hjemmemarkedet som en begrensende faktor i produksjonen i 4. kvartal 2001.

En økende andel av lederne innenfor disse bransjene er positive i bedømmelsen av de generelle utsiktene for det kommende kvartalet. Dette underbygges av forventninger om økt produksjon og ordretilgang i 1. kvartal 2002. Det er også positive forventninger knyttet til prisnivået på hjemme- og eksportmarkedet.

Vurdering av bransjer for 4. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + økt produksjon og positiv prisutvikling på hjemmemarkedet i 4. kvartal 2001. Generelle utsikter bedømmes som bedre og det ventes ytterligere produksjonsøkning i 1. kvartal 2002. Mange peker på økt konkurranse på hjemmemarkedet som begrensende for produksjonen.
Trevareindustri -(+) Noe høyere produksjon i 4. kvartal 2001, men svak prisutvikling både på hjemme- og eksportmarkedet. økt konkurranse på hjemmemarkedet begrenser produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som dårligere.
Treforedling -- Etterspørselssvikt på eksportmarkedet. Redusert produksjonsvolum; venter ytterligere reduksjon i 1. kvartal 2002. Lavere kapasitetsutnytting. Generelle utsikter bedømmes som dårligere. Forventer lavere priser og ordretilgang i det kommende kvartalet.
Kjemisk råvareindustri - Mange ledere bedømmer de generelle utsiktene som dårligere. Lavere kapasitetsutnytting og produksjon. Redusert sysselsetting og lave eksportpriser i det kommende kvartalet. Forventninger om bedring i priser og økt produksjon på 12-måneders sikt.
Metallindustrien, ikke-jernholdig -- Svært mange bedømmer de generelle utsiktene som dårligere. Lavt prisnivå og lav ordretilgang i eksportmarkedet. Redusert produksjonsnivå i 4. kvartal 2001 og forventninger om ytterligere reduksjon i 1. kvartal 2002. Venter reduserte priser også på 12-måneders sikt.
Verkstedindustrien i alt + Utviklingen for verkstedindustrien samlet sett er fortsatt positiv. Mange ledere vurderer de generelle utsiktene som bedre. økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 4. kvartal 2001. Det ventes videre økning i 1. kvartal 2002.
Metallvarer + økt kapasitetsutnytting og positiv bedømmelse av de generelle utsiktene. Stabil produksjon og sysselsetting. Færre melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft. Venter økt produksjon og sysselsetting i 1. kvartal 2002; stabil prisutvikling på hjemme- og eksportmarkedet.
Maskinvarer +(-) Positiv bedømmelse av de generelle utsiktene. økt produksjon og sysselsetting i 4. kvartal 2001, men lavere ordretilgang både fra hjemme- og eksportmarkedet. Venter noe lavere priser på eksportmarkedet i det kommende kvartalet. Færre melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende for produksjonen.
Elektroteknisk og optisk industri +(-) Generelle utsikter bedømmes fortsatt som bedre, men færre ledere er av denne oppfatning. Stabil produksjon i 4. kvartal 2001; venter økning i 1. kvartal 2002. Venter reduserte priser både på hjemme- og eksportmarkedet. Mange vurderer en reduksjon i planlagte investeringer.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri + økt produksjon og kapasitetsutnytting i 4. kvartal 2001. Venter ytterligere økning i det kommende kvartalet. Generelle utsikter bedømmes som bedre. Venter økning i hjemmemarkedspriser og stabile priser på eksportmarkedet. Det er fortsatt mange som melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft. Forventning om økt ordretilgang i 1. kvartal 2002.
I kolonnen for utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jamne
Svak
Meget svak
Svak, men med einskilde positive teikn
Situasjon der + og - faktorar jamnar kvarandre ut