33453_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33453
Dempet optimisme i industrien
statistikk
2001-07-27T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Dempet optimisme i industrien

Industriledernes vurderinger av 2. kvartal 2001 er positive, men enkelte bransjer viser tegn til dempet optimisme. Særlig gjelder dette tradisjonell eksportrettet industri, som rapporterer om redusert etterspørsel og lavere eksportpriser.

Totalt for industrien vurderes 2. kvartal som positivt, med økt produksjon og stabil etterspørsel på det norske marked. Samlet sett er prisnivået økt, mens eksportprisene er gått ned. Sterkere konkurranse innenfor enkelte eksportrettede bransjer kan være noe av forklaringen på de lavere prisene. Med de lavere eksportprisene ser det ut til at de norske produsentene mister markedsandeler, da det rapporteres om avtagende etterspørsel fra eksportmarkedet.

Samlet sett vurderes de generelle utsiktene for 3. kvartal som gode, men indikatoren er nå på et lavere nivå sammenlignet med resultater fra forrige kvartal. Antall arbeidsmåneder dekket av den totale ordrebeholdningen er fortsatt på et relativt høyt nivå, og holdes oppe av langsiktige ordrer i offshore-relatert virksomhet. Produksjonen ventes å øke sammen med et økende prisnivå på hjemmemarkedet. Sysselsettingen ventes å bli om lag uendret i 3. kvartal.

Innsatsvarer

Industribransjer som produserer innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere) har hatt en positiv utvikling i produksjonen i 2. kvartal, men mange industriledere i disse bransjene melder om lavere ordretilgang fra eksportmarkedet. Det meldes også om økt konkurranse fra eksportmarkedet som begrensende for produksjonen, og da særlig i EU-markeder. Mange melder om lavere eksportpriser. Færre melder imidlertid om kapasitetsproblemer.

Kapasitetsutnyttingen ligger nå på 82 prosent, som er en oppgang fra forrige kvartal. I mange av disse bransjene meldes det om lavere beholdning av eksportordrer enn normalt.

De generelle utsiktene for 3. kvartal bedømmes om lag uendret i forhold til det foregående kvartalet. Dette underbygges med forventninger om fortsatt reduksjon i prisnivå på eksportmarkedet, samtidig som det forventes en viss produksjonsvekst. Sammenlignet med forrige kvartal er det færre som vurderer produksjonsøkning som sannsynlig neste kvartal.

Investeringsvarer

Industribransjer som produserer investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer, skipsverft med flere), har økt produksjonsvolumet i 2. kvartal. Det har vært vekst i sysselsetting og kapasitetsutnytting, som nå er på 82 prosent. Ordrebeholdningen har økt, men færre industriledere melder om en slik økning. Mangel på kvalifisert arbeidskraft har blitt et betydelig problem. 22 prosent melder om at dette var en begrensende faktor for produksjonen i 2. kvartal. Dette er særlig tydelig for offshore-relatert virksomhet.

De generelle utsiktene for kommende kvartal vurderes av svært mange som bedre enn 2. kvartal. Produksjonen ventes å øke sammen med sysselsetting og ordretilgang. Prisnivået på det norske marked forventes å øke, mens det ventes stabile eksportpriser. Mangel på arbeidskraft vurderes også som et betydelig problem når det gjelder begrensing av produksjonen for 3. kvartal.

Konsumvarer

I 2. kvartal var produksjonen om lag uendret for industribransjer som produserer konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere). Det meldes videre om lavere sysselsetting, stabil ordretilgang og høyere prisnivå på hjemme- og eksportmarkedet i 2. kvartal.

Tilgang på råstoff er fortsatt et problem for enkelte bransjer, og det forventes at dette vil bidra til å begrense produksjonen for disse næringene også i 3. kvartal. Samlet sett for bransjene som produserer konsumvarer, er konkurranse og/eller etterspørsel i norske markeder fortsatt den største begrensende faktoren for produksjonen.

For 3. kvartal vurderes de generelle utsiktene som noe bedre, og det ventes en moderat produksjons- og etterspørselsvekst. Det forventes en ytterligere reduksjon av sysselsettingen innenfor disse bransjene samlet sett. Mange av industrilederne i disse næringene forventer prisvekst både på hjemme- og eksportmarkedet.

Vurdering av bransjer for 2. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk +/- Stabil produksjon og moderat vekst i ordretilgang fra hjemmemarkedet i forhold til forrige kvartal. økt prisnivå på hjemme- og eksportmarkedet. Mangel på råstoff fortsatt et problem i enkelte sektorer. Forventer noe vekst i produksjon i kommende kvartal.
Trevareindustri - (+) Sviktende etterspørsel og svak prisutvikling. Lavere sysselsetting. Om lag like mange er positive som negative til de generelle utsiktene kommende kvartal. Venter moderat produksjonsøkning neste kvartal.
Treforedling - Svak etterspørsel og sterk konkurranse på EU-markedet. Mange melder om lavere produksjon og priser. Generell utsikter for 3. kvartal bedømmes som dårligere. Forventer ytterligere nedgang i priser.
Kjemisk råvareindustri - (+) Vekst i produksjon og kapasitetsutnytting. Reduserte priser i 2. kvartal, men forventer bedring av hjemmemarkedspriser i kommende kvartal. Færre melder om kapasitetsvansker. Generelle utsikter for kommende kvartal bedømmes som dårligere. Lavere sysselsetting i kommende kvartal.
Metallindustrien, ikke-jernholdig - (+) økt produksjon i 2. kvartal, men lavere ordretilgang. Ordrereserve vs. produksjon vurderes av mange som for liten. Reduserte priser og økt konkurranse på eksportmarkedet. Generelt bedømmes utsiktene for kommende kvartal som dårligere. Forventer ytterligere fall i eksportpriser, men fortsatt vekst i produksjonen.
Verkstedindustrien i alt ++ Helhetsbildet preges av økt produksjon og høy ordrebeholdning; vekst i hjemmemarkedspriser og høy kapasitetsutnytting. Press i arbeidsmarkedet er en flaskehals for produksjonen. De generelle utsiktene bedømmes som bedre, og det ventes ytterligere vekst i produksjon og ordrebeholdning.
Metallvarer + Generelt bedømmes utsiktene for kommende kvartal som gode. Produksjonsvekst og økt ordrebeholdning i 2. kvartal, og forventer ytterligere vekst i kommende kvartal. Forventer vekst i hjemmemarkedspriser. 26 prosent melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende for produksjonen.
Maskinvarer + økt ordrebeholdning og produksjon. Venter vekst i produksjon og ordre også i kommende kvartal. Mange bedømmer de generelle utsiktene som bedre. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen er på det høyeste nivå siden 1. kvartal 1999.
Elektroteknisk og optisk industri ++ Produksjonsvekst og økt ordrebeholdning i 2. kvartal. Høy kapasitetsutnytting. Forventninger om vekst i produksjon og ordretilgang i kommende kvartal. Mange bedømmer utsiktene som bedre. Forventer lavere priser på eksportmarkedet.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri ++ Vekst i ordrebeholdning, produksjon og sysselsetting. Høy kapasitetsutnytting. Generelle utsikter bedømmes som bedre. Forventer økt produksjon kommende kvartal. Innenlandsk prisnivå ventes å øke. Svært mange rapporterer om mangel på kvalifisert arbeidskraft.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre