33455_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33455
Optimisme i industrien
statistikk
2001-04-26T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Optimisme i industrien

Industriledernes vurderinger for 2. kvartal 2001 er positive, og det forventes vekst i produksjon og etterspørsel. Utviklingen i 1. kvartal var god, og spesielt verkstedindustrien viser positive tegn.

Indikatoren som sammenfatter industriens generelle vurdering av utsiktene, viser at mange er positive på kort sikt. Dette kan begrunnes med forventninger om økt produksjon og etterspørsel i kommende kvartal for industrien totalt. Det er imidlertid en del forskjeller mellom de ulike sektorene.

Det forventes en stabil prisutvikling, men for enkelte bransjer innenfor tradisjonell eksportrettet industri (treforedling, kjemisk råvareindustri og metallindustrien) ventes reduserte eksportpriser i 2. kvartal.

Faktisk utvikling for 1. kvartal viser økt produksjon og stabil ordretilgang. Utviklingen ble noe bedre en forventet. Graden av kapasitetsutnytting er om lag 80 prosent. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt og er på det høyeste nivå siden 4. kvartal 1998. Dette kan ha sammenheng med en økning av langsiktige ordrer innenfor offshorerelatert virksomhet.

Produksjon og ordretilgang

Industribransjer som produserer innsatsvarer (inklusive tradisjonell eksportrettet industri), har fortsatt god utvikling med vekst i produksjon og etterspørsel. Det ventes økning i produksjon og ordretilgang i 2. kvartal. Kapasitetsutnyttingen ligger på om lag 81 prosent omtrent uendret i forhold til samme tid i fjor. Samlet sett venter sektoren et fall i eksportprisene i 2. kvartal.

Industribransjer som produserer investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer, skipsverft med flere), har hatt en positiv utvikling i produksjon og sysselsetting. Aktivitetsnivået har tatt seg opp etter økt ordretilgang i andre halvår av 2000, noe som til dels skyldes bortfall av verftsstøtte fra 1. januar 2001 og noe større aktivitet i oljerelatert virksomhet. Svært mange av industrilederne i denne sektoren ser på de generelle utsiktene for 2. kvartal som gode, med økt produksjon og sysselsetting.

For industribransjer som produserer konsumvarer, var produksjonen stabil i forhold til 4. kvartal 2000. Det forventes noe økning i produksjonen i kommende kvartal. Ordretilgangen i 1. kvartal 2001 var svak, men det ventes en viss økning i 2. kvartal. Kapasitetsutnyttingsgraden er stabil på om lag 78 prosent.

Begrensende faktorer i produksjonen

Svak etterspørsel og økt konkurranse er de viktigste begrensende faktorer i produksjonen for industrien. 47 prosent av foretakene oppga svak etterspørsel og/eller økt konkurranse i norske markeder som en begrensende faktor.

For bransjer som produserer innsatsvarer, rapporteres det om kapasitetsproblemer sammen med etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende faktorer. 24 prosent av foretakene rapporterer kapasitetsutnytting på over 95 prosent.

Mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensning for produksjonen, har fått økende betydning i bransjer som produserer investeringsvarer og er nå på 13 prosent. Andelen som peker på slike forhold, er allikevel langt lavere enn i perioden 1996 til 1998.

58 prosent av foretakene i bransjer som produserer konsumvarer, vurderer etterspørsel og/eller konkurranse i norske markeder som begrensende for produksjonen. Mangel på råstoff eller elektrisk kraft vurderes også som et problem av enkelte bransjer i denne sektoren. Dette kan ha sammenheng med utbruddet av munn- og klovsyken i Europa, og problemer med å skaffe nok råstoff i fiskeforedlingsindustrien.

Vurdering av bransjer for 1. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje  Utsikter  Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk  +/ -  Noe bedre utvikling i produksjon og ordretilgang i forhold til forrige kvartal. Stabil kapasitetsutnytting. Forventer økning i priser på hjemmemarked og eksport. Mangel på råstoff er et problem i enkelte sektorer.
Trevareindustri  + (-)  Høy produksjon, men færre venter økning neste kvartal. Svak etterspørsel; svak prisutvikling 1. kvartal i år. Flere peker på etterspørsel som begrensende for produksjonen. Venter høy produksjon på 12 måneders sikt.
Treforedling  - (+)  Generelle utsikter for 2. kvartal bedømmes som dårligere. Høy produksjon og kapasitetsutnytting. Kapasitetsvansker og økt konkurranse på alle markeder trekkes frem som begrensende faktorer. Forventninger om nedgang i priser for kommende kvartal og på 12 måneders sikt.
Kjemisk råvareindustri  - (+)  Færre er positive ved vurdering av de generelle utsiktene. Produksjonsnedgang i 1. kvartal, men venter økning kommende kvartal. Mange melder om kapasitetsvansker og økt konkurranse på EU-markeder. Stabil ordrebeholdning. Forventer fall i eksportpriser kommende kvartal.
Metallindustrien, ikke-jernholdig  ++ (-)  Høy produksjon og økt ordretilgang fra eksportmarkeder. Forventer ytterligere vekst i produksjon og ordretilgang. De generelle utsiktene vurderes av mange som gode. Halvparten av foretakene trekker frem kapasitetsvansker som en begrensende faktor. Det ventes fall i eksportpriser kommende kvartal.
Verkstedindustrien i alt  ++ (-)  Helhetsbildet preges av positive utsikter for kommende kvartal. økt produksjon og ordretilgang; stabile priser. Rapportering om mangel på arbeidskraft som begrensende for produksjonen er tiltagende.
Metallvarer  +  Forventninger om økning i produksjon og ordretilgang. økt kapasitetsutnytting; stabile priser. Generelle utsikter bedømmes som gode. Det rapporteres om mangel på arbeidskraft som en begrensende faktor. Ordrereserve versus produksjon er bedret.
Maskinvarer  +  økning i produksjon inneværende kvartal og forventninger om ytterligere vekst kommende kvartal og på 12 måneders sikt. Positiv bedømmelse av de generelle utsiktene. Bedring av ordretilgang fra hjemmemarked. Forventer svak prisutvikling på hjemmemarked.
Elektroteknisk og optisk industri  ++  Generelle utsikter bedømmes av svært mange som gode. Forventninger om økt produksjon og ordretilgang; høy kapasitetsutnytting. Stabil prisutvikling på hjemmemarked; forventninger om lavere priser på eksportmarkedet.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri  ++ (-)  økt produksjon i 1. kvartal og forventer ytterligere økning i kommende kvartal. Stabil prisutvikling. Mange bedømmer de generelle utsiktene som gode. Antall arbeidsmåneder dekket av ordrebeholdningen har økt. Flere rapporterer om sterkere konkurranse på hjemmemarkedet.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre