33457_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33457
Bransjevise forskjeller
statistikk
2001-01-25T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk4. kvartal 2000

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Bransjevise forskjeller

Utviklingen i 4. kvartal var god, men det er til dels store bransjevise forskjeller. Industrilederne ser positivt på utsiktene for 1. kvartal 2001 og forventer vekst i produksjon og etterspørsel. Det viser konjunkturbarometeret til Statistisk sentralbyrå.

Industriens forventninger til utviklingen på kort sikt er positive. Indikatoren som sammenfatter industriens generelle vurdering av utsiktene for kommende kvartal viser en klar vekst gjennom 2000, og en svak oppgang også i 4. kvartal. Utviklingen reflekterer forventninger om en stabil ordretilgang og moderat vekst i produksjonen i 1. kvartal.

Enkelte industriledere har pekt på at den varslede konjunkturavgiften rettet mot byggesektoren, ville påvirke etterspørselen negativt. Da avgiften er trukket tilbake, kan forventningsindikatorer for enkelte sektorer være undervurdert.

Bortfallet av verftsstøtten med virkning fra og med 1. januar 2001 har for enkelte verkstedsektorer ført til en noe sterkere vekst i ordretilgangen enn ellers. Produksjonsutviklingen i disse sektorene ventes på kort sikt å bli lite berørt av dette.

Produksjon og ordretilgang

Produksjonsutviklingen for industrien samlet ble i 4. kvartal noe høyere enn forventet. Helhetsbildet preges imidlertid av til dels store bransjevise forskjeller.

Industribransjer som produserer innsatsvarer har hatt en meget god utvikling med vekst i produksjon og etterspørsel. Kapasitetsutnyttingen ligger på vel 80 prosent - omtrent uendret i forhold til samme tid i fjor. Ordretilgangen viser en positiv utvikling, og det har vært en klar forbedring av eksportpriser.

Industribransjer som produserer investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer, skipsverft med flere), har hatt en svakere utvikling i produksjonen. Aktivitetsnivået er klart lavere enn på samme tid i 1997-1998. Ordretilgangen fra hjemmemarkedet har økt. Dette har delvis sammenheng med bortfall av kontantstøtte på 9 prosent for nybygging av skip fra og med 1. januar 2001. Samlet ordrebeholdning blir vurdert som høy.

For industribransjer som produserer konsumvarer, var produksjonen om lag uendret fra 3. til 4. kvartal, etterspørsel fra eksportmarkedet ble noe lavere. Kapasitetsutnyttingen var om lag uendret og ligger nå på om lag 77 prosent.

Begrensende faktorer i produksjonen

Lav etterspørsel og/eller konkurranse er fortsatt den viktigste begrensende faktoren i produksjonen. 64 prosent av industrilederne peker på slike problem. 7 prosent mener mangel på kvalifisert arbeidskraft er en begrensende faktor. Dette er det høyeste nivå siden 4. kvartal 1998 og kan tyde på at presset i arbeidsmarkedet er tiltagende. Maskin- og anleggskapasiteten vurderes av 8 prosent som en begrensning.

Industrilederne vurderer de samme faktorer som de viktigste begrensningene i produksjonen også for inneværende kvartal.

Det er til dels store bransjevise forskjeller når det gjelder flaskehalser i produksjonen. For tradisjonell eksportrettet industri (treforedling, kjemisk industri og metallindustrien), er det kapasitetsvansker som trekkes frem som den største begrensende faktor. Særlig metallindustrien peker på slike forhold.

Vurdering av bransjer for 4. kvartal 2000 og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk -(+) Fortsatt svak utvikling i produksjon og ordretilgang i 4. kvartal; kapasitetsutnyttingen er om lag uendret i forhold til forrige kvartal; manglende etterspørsel og tiltagende konkurranse i norsk marked begrenser produksjonen. Ser positivt på utsiktene for 1. kvartal 2001.
Trevareindustri +(-) økt kapasitetsutnytting i forhold til forrige kvartal. Etterspørsel svakere i det norske marked; justering av lager. Det forventes vekst i ordretilgang på det norske marked. Positve forventninger til prisnivå på kort og lang sikt.
Treforedling ++ økt produksjon og kapasitetsutnytting i forhold til foregående kvartal; etterspørsel på hjemmemarked vurderes ikke lenger som et problem; problemer med etterspørsel på eksportmarked har derimot blitt en viktigere faktor for begrensing av produksjon. Det pekes også på økt konkuranse i EU-markeder og forventninger om lavere priser på 12-måneders sikt for eksportmarkedet.
Kjemisk råvareindustri +(-) Produksjonsvolum vurderes som lavere i forhold til forrige kvartal. 46 prosent vurderer kapasitetsvansker som den største flaskehals i produksjonen. Ordretilgangen for eksportmarkedet økte i 4. kvartal, mens den samlede ordrebeholdningen vurderes som mindre enn i forrige kvartal. De generelle utsiktene for kommende kvartal vurderes som gode.
Metallindustrien, ikke-jernholdig ++(-) Totalt produksjonsvolum og kapasitetsutnytting opp; sterk økning i etterspørsel fra eksport; vekst i eksportpris. Kapasitetsvansker vurderes som den klart største flaskehalsen for produksjon. Det forventes vekst i produksjonsvolum på kort og lang sikt.
Verkstedindustrien i alt -(+) Helhetsbildet preges av svak etterspørsel fra norske markeder, men med bransjevise forskjeller. Flere av bransjene vurderer utsiktene som klart bedre enn tilsvarende rapporteringer forrige kvartal.
Metallvarer + økning i produksjon; samlet ordrebeholdning opp i forhold til forrige kvartal. Forventer økning i priser og ordretilgang på det norske marked neste kvartal, mens eksportpriser forventes å synke.
Maskinvarer -(+) Produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting vurderes som lavere enn i forrige kvartal. Svak etterspørsel fra hjemmemarked og eksport, mens ordrebeholdningen har økt i forhold til forrige kvartal. Investeringer forventes å bli lavere enn tidligere vedtatt. Det forventes høyere produksjon og sysselsetting i kommende kvartal.
Elektroteknisk og optisk industri -/+ Produksjon og kapasitetsutnytting opp; færre peker på at etterspørsel fra det norske marked begrenser produksjonen. Bedømmer de generelle utsiktene for neste kvartal som gode.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri --(+) Samlet ordrebeholdning har økt i forhold til forrige kvartal. Produksjon og kapasitetsutnytting vurderes som lavere i forhold til foregående kvartal. Det forventes svak prisutvikling på eksportmarked. Produksjonsvolumet forventes å øke neste kvartal.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre