33463_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33463
Fortsatt svakt for industrien
statistikk
2000-04-27T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2000

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt svakt for industrien

Industrien sliter fortsatt med svak utvikling i produksjon og etterspørsel viser tall fra konjunkturbarometeret for 1. kvartal 2000. Situasjonen i verkstedindustrien preger bildet, men det er store bransjevise forskjeller. Spesielt eksportrettet industri er inne i en god periode.

Etter en svak utvikling i 1999 synes heller ikke første kvartal i det nye året å ha gitt vesentlige nye positive signaler til industrien. En svak produksjonsutvikling og for mange bransjer merkbart lavere kapasitetsutnytting, preger fortsatt bildet. Svak etterspørsel - i første rekke på grunn av lavere investeringsaktivitet i offshoresektoren - er en del av dette.

Moderat nedgang i produksjon - bransjevise forskjeller

For industrien samlet indikerer ledernes vurdering at produksjonen viste en svak nedgang fra 4. til 1. kvartal. Spesielt svak var utviklingen i bransjer som produserer investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer, skipsverft med videre).

Tradisjonell eksportrettet industri (treforedling, kjemisk råvareindustri og metallindustrien) kan vise til høy aktivitet med vekst i produksjonen og stor grad av kapasitetsutnytting.

Svak etterspørsel

Industrilederne vurderer samlet ordretilgang for industrien fra norsk marked i 1. kvartal som noe lavere enn i forrige kvartal. Det er i første rekke situasjonen i verftsbransjen og deler av offshore-rettet virksomhet som preger utviklingen. For store deler av tradisjonell eksportrettet industri har en gunstig utvikling i internasjonale råvarepriser bidratt til en merkbar oppgang i verdien på ordretilgangen.

Manglende etterspørsel og økt konkurranse er blitt stadig viktigere som begrensende faktorer for produksjonen i industrien gjennom de siste årene. I 1. kvartal oppga 50 prosent av foretakene at svak etterspørsel og/eller økt konkurranse i norske markeder var en viktig begrensende faktor for produksjonen. På samme tid i 1998 var andelen på 38 prosent. Kapasitetsbegrensninger har i de siste årene skapt få problemer for industrien. I enkelte bransjer innenfor eksportrettet industri er imidlertid kapasitetsutnyttingen meget høy og en svært stor andel av foretakene har tilnærmet full kapasitetsutnytting.

Vurdering av bransjer for 1. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk +(-) Liten endring i produksjonen; kapasitetsutnyttingen er fortsatt lav - primært begrenset av manglende etterspørsel fra norsk marked; deler av næringen har mangel på råstoff (fiskeforedling); positiv utvikling i prisene i norsk marked. Vurderer utsiktene som positive på kort sikt.
Trevareindustri + Enda et godt kvartal for bransjen; oppgang i produksjon, men noe svakere enn i forrige kvartal; vekst i etterspørsel fra norsk marked; for en relativt stor del av bransjen er etterspørsel en begrensende faktor for produksjonen; bedre priser. Ser positivt på utsiktene for 2. kvartal og på 12 måneders sikt.
Treforedling + Svak vekst i produksjon; stabil kapasitetsutnytting på et høyt nivå; kapasiteten er klart viktigste begrensende faktor; positiv utvikling i etterspørsel og merkbar vekst i priser; økte ordrebeholdninger. Optimisme knyttet til utsiktene på kort sikt.
Kjemisk råvareindustri + Oppgang i produksjon; kapasitetsutnyttingen er på vei opp etter et svakt år i 1999; kapasitet er en viktig begrensende faktor for produksjonen; merkbar vekst i ordretilgang fra eksport; klar positiv utvikling i priser - fra et lavt nivå. Vurderer utsiktene for 2. kvartal som gode.
Metallindustrien, ikke-jernholdig ++(-) Stor aktivitet med vekst i produksjon; høy kapasitetsutnytting og full kapasitetsutnytting i mange av foretakene; økt etterspørsel speiler sterk vekst i prisene på eksport; svakere utvikling i norsk marked; produktlagre er store sett i forhold til omsetning. På kort sikt ventes vekst i produksjon og etterspørsel fra eksport.
Verkstedindustrien, i alt --(+) Helhetsbildet preges av svak etterspørsel fra norske markeder for de fleste bransjer innen verkstedindustrien.
Metallvarer - Få positive tegn for bransjen; svak produksjonsutvikling og lav kapasitetsutnytting; fortsatt lav etterspørsel fra norsk marked; noe bedre på eksport; 8 av 10 foretak har vansker med etterspørsel og/eller økt konkurranse - spesielt i norsk marked; fortsatt svake priser. Venter ingen bedring på kort sikt.
Maskinvarer - Fortsatt vanskelig situasjon for bransjen; svak produksjonsutvikling og lav kapasitetsutnytting; merkbare problemer med etterspørselen og/eller økt konkurranse i markedene; negativ utvikling i ordrereservene. Forventninger om bedring i etterspørselen gir grunnlag for en viss optimisme på kort sikt.
Elektroteknisk og optisk industri - Fortsatt svak produksjonsutvikling; lav kapasitetsutnytting; negativ utvikling i etterspørselen fra norsk marked, men enkelte positive tegn fra eksport; svekkede ordrereserver; en stor del av bransjen sliter med manglende etterspørsel/økt konkurranse. Venter ingen vesentlige endringer i produksjon og etterspørsel på kort sikt.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri -- Redusert aktivitet; laveste kapasitetsutnytting på mange år; oppsigelser og permitteringsvarsler; fortsatt svak etterspørsel og merkbar nedgang i ordrereservene; svake priser. Bransjen ser få positive tegn på kort sikt.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn
Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre