90281_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/energiregn/aar
90281
Vi brukte mindre energi
statistikk
2012-11-13T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
energiregn, Energiregnskap og energibalanse, energi, energiproduksjon, energibruk, energibruk etter næring, energiforbruk i husholdninger, energivarer (for eksempel råolje, bensin, naturgass), import, eksport, strømpriser, energipriserEnergi, Energi og industri
false

Energiregnskap og energibalanse2010-2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Vi brukte mindre energi

Det totale energibruket sank med 5 prosent fra 2010 til 2011. Nedgangen var særlig stor innenfor husholdninger og tjenesteytende næringer.

Sluttforbruk av energi i ulike forbrukergrupper. 1990-2011. TWh

Avvik fra normaltemperatur målt i grader Celsius. 1960-2011

Innenfor både husholdninger og tjenesteytende næringer gikk energibruken ned med om lag 12 prosent fra 2010 til 2011. Det var særlig bruken av ved, olje, strøm og fjernvarme som ble redusert.

Varmere vær i 2011 gir lavere energibruk

Nedgangen i energibruken må sees i sammenheng med at det var mye varmere i 2011 enn året før. Mens 2011 er et av de varmeste årene som er registrert for landet som helhet, med 1,8 grader over klimanormalen for 1961-1990, var 2010 det kaldeste året vi har hatt siden 1985. Dette resulterte i et rekordhøyt forbruk i 2010. I 2011utgjorde energibruken totalt 768 petajoule, hvis man ser bort fra energi som brukes til råstoff. Dette nivået er relativt uforandret sammenlignet med det siste tiåret. Husholdninger og tjenesteytende næringer brukte til sammen rundt 270 petajoule, noe som utgjør vel 35 prosent av det totale energiforbruket. I disse gruppene er energibruken temperaturavhengig, mens forbruket i andre grupper, som transport og industri, i større grad avhenger av blant annet økonomisk vekst og aktivitetsnivået.

Vedforbruket i husholdningene redusert

Det ble brent i overkant av 1,3 millioner tonn ved i norske boliger i 2011. I tillegg ble det brent 200 000 tonn ved i fritidsboliger. Vedforbruket i husholdningene var 11 prosent lavere i 2011 enn året før. Halvparten av all veden som ble brent i husholdningene i 2011, ble brent i lukkede ovner med ny teknologi. Dette er ovner som er produsert etter 1998. Ovner med ny teknologi er mer energieffektive enn ovner med gammel teknologi, og de slipper ut mindre svevestøv. Hele 46 prosent av veden ble brent i lukket ovn med gammel teknologi, mens 4 prosent av veden ble brent i peis.

Totalt energibruk i husholdninger. 1990-2011. TWh

Stagnasjon i energibruken i industrien

Den totale energibruken i Norge har flatet ut siden årtusenskiftet, noe som har sammenheng med stagnasjon eller nedgang i industrien. Industrien står for vel en tredjedel av vårt totale energiforbruk, og denne utviklingen har derfor en god del å si for det totale energiforbruket. I perioden 2000-2011 har energiforbruket i industrien gått ned med rundt 14 prosent. Den store nedgangen skyldes særlig finanskrisa i 2009, som rammet de kraftintensive og konkurranseutsatte industribedriftene spesielt hardt. For øvrig har også flere energiintensive bedrifter blitt lagt ned de siste elleve årene, samtidig om de gjenværende bedriftene har blitt mer energieffektive. Aktiviteten i industrien, og dermed energiforbruket, har steget noe etter finanskrisa. Likevel er ikke nivået like høyt som før finanskrisa. Energibruken i industrien var omtrent uendret fra året før, på rundt 249 petajoule i 2011.

Energiproduserende industribedrifter, som raffinerier, regnes i denne sammenheng ikke som industribedrifter. Disse er inkludert i energiproduserende næringer i energibalansen.

Energibruk til transportformål

Innen transport har energibruken steget relativt mye, med hele 18 prosent, fra 2000 til 2011. Fra 2010 til 2011 var det derimot en svak nedgang i denne energibruken, på 0,5 prosent. Det skyldtes at det var en nedgang i energiforbruket til veitransport på om lag 1 prosent. Samtidig var det en viss økning i forbruk til kysttransport.

Lavere gassproduksjon, men høyere forbruk

Det var en nedgang i både råolje- og naturgassproduksjon i 2011. Dette ble redusert med henholdsvis 7 og 4 prosent fra 2010. Det meste av oljen og gassen blir eksportert, men bruken av naturgass innenlands har steget, og dette gjelder både til sluttforbruk og til kraftproduksjon. Mens bruken av de fleste energivarer ble redusert i fjor, steg bruken av naturgass med rundt 11 prosent fra året før. Økningen var først og fremst markant til industri- og transportformål. Etableringen av gasskraftverk blant annet på Mongstad, Melkøya og Naturkraft har også medført økt bruk av naturgass til strømproduksjon. Av lønnsomhetsgrunner og på grunn av produksjonsstans gikk likevel denne produksjonen, og dermed også forbruket, litt ned i 2011.

Denne publiseringen omfatter både energiregnskap- og energibalansetabeller. Disse er basert på stort sett samme tallgrunnlag, men er satt opp etter ulike prinsipper og definisjoner, der energiregnskapet følger nasjonalregnskapets definisjoner, mens energibalansen omfatter energibruken på norsk territorium. Derfor gir de ulike tall for energibruk. Se mer om dette i Om statistikken . I artikkelen er det resultater fra energibalansen som kommenteres.

Tabeller: