20124_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/energiregn/aar-forelopige
20124
Vi brukte mer energi
statistikk
2002-03-21T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
energiregn, Energiregnskap og energibalanse, energi, energiproduksjon, energibruk, energibruk etter næring, energiforbruk i husholdninger, energivarer (for eksempel råolje, bensin, naturgass), import, eksport, strømpriser, energipriserEnergi, Energi og industri
false

Energiregnskap og energibalanse2001, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Vi brukte mer energi

Ifølge foreløpige tall økte det totale energiforbruket i fjor med 2 prosent [rettet 27.03.02] fra 2000, og utgjorde 811 Peta Joule [rettet 27.03.02]. Energiforbruket økte mest for husholdninger og innenfor tjenesteytende næringer, mens det ble redusert for industrien.

Innenfor forbrukergruppen husholdninger og tjenesteytende næringer, var det en oppgang i energiforbruket på rundt 6 prosent fra året før. Dette har sammenheng med at det var kaldere i fjor enn i 2000. Det var likevel noe varmere enn normalt. Ifølge Meteorologisk institutt var temperaturen i fjor 0,3 grader over klimanormalen fra 1961-1990, mens den i 2000 var 1,5 grader over normalen. Det var særlig forbruket av elektrisitet som steg innenfor husholdninger og tjenesteyting, til tross for at strømprisen økte kraftig i 2001. Den totale strømprisen til husholdninger, inkludert avgifter, var i fjor på 62,3 øre/kWh i gjennomsnitt, noe som er det høyeste noensinne og 24 prosent over nivået fra året før. Strømprisen økte også kraftig for andre forbrukergrupper. Likevel steg det totale forbruket av elektrisitet med 3 prosent i forhold til året før.

Totalt energiforbruk, etter sektor. 1983-2001. Peta Joule

Lavere energiforbruk i industrien

Innenfor industri og bergverk var det en nedgang i energiforbruket på rundt regnet 3,5 prosent [rettet 27.03.02] fra året før, noe som har sammenheng med produksjonsnedgang og lavere priser for en del industrinæringer. Forbruk av elektrisitet i industrien gikk ned med rundt 3 prosent fra året før. Dette skyldtes særlig lavere forbruk innen kraftintensiv industri. Det var imidlertid en betydelig oppgang i forbruk av oljeprodukter i industri og bergverk, med om lag 9 prosent fra året før. Årsaken var at en del industrinæringer til dels kan skifte mellom bruk av olje og elektrisitet ut fra hva som er mest gunstig prismessig. Det var imidlertid også en oppgang i prisene på en del oljeprodukter, men oppgangen var relativt sett lavere enn for elektrisitet. Listeprisen på lett fyringsolje inkludert avgifter, steg i fjor med 3,7 prosent, mens listeprisen på fyringsparafin steg med 2,7 prosent. Bensin- og dieselprisene ble redusert med henholdsvis 10 og 13 prosent i fjor, blant annet som følge av lavere avgifter. Dette har trolig bidratt til at bensinforbruket økte med omkring 4 prosent i fjor sammenlignet med året før. Det var også en økning i forbruk av autodiesel. Totalt sett økte forbruket av petroleumsprodukter i fjor med vel 4 prosent fra 2000.

Økt energiproduksjon

Forbruk av kull og koks gikk i 2001 ned med om lag 13 prosent fra året før. Forklaringen kan være redusert aktivitet i industrien. Produksjonen av kull var derimot rekordhøy, og kom opp i 1,5 millioner tonn, som er godt over det dobbelte fra året før. Det meste av dette gikk til eksport. Oppgangen skyldes vesentlig utvidelse av virksomheten på Svalbard fra september 2001, og at produksjonsgrensen på 400 000 tonn ble opphevet i 2000. Den totale produksjonen av primære energikilder (energi som er produsert uten råstoffinnsats av annen energi), steg med 1,3 prosent fra året før. Årsaken var hovedsakelig en oppgang i produksjonen av naturgass og råolje på henholdsvis 6 og 1 prosent, i tillegg til økt kullproduksjon. Produksjonen av elektrisitet ble redusert med 15 prosent fra det spesielt høye nivået i 2000, på grunn av mindre nedbør og lavere fyllingsgrad i vannmagasinene.

Tabeller: