6570_not-searchable
/befolkning/statistikker/likekom/arkiv
6570
Kvinner på Sørlandet fortsatt minst likestilt
statistikk
2008-12-16T10:00:00.000Z
Befolkning
no
likekom, Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene, kjønnslikestilling, likestilling, likestillingsindeks, kvinner og menn, indikatorer (for eksempel barnehagedekning, fedre med fedrekvote, kvinner i arbeidsstyrken), kommunerangeringLikestilling, Befolkning
false

Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Kvinner på Sørlandet fortsatt minst likestilt

For tredje år på rad ligger de to Agder-fylkene på bunn i likestilling mellom kvinner og menn, mens Akershus er det mest likestilte fylket. På kommuneoversikten kommer Tromsø best ut, på samme måte som de to foregående årene.

En kommune kan skåre maksimalt 4 poeng, mens dårligste skår er 1 poeng. Indeksen er relativ : At en kommune skårer 4 på f.eks. inntekt, betyr ikke at kvinner og menn har like høy inntekt, bare at kommunen tilhører den fjerdedelen som kommer best ut. Indeksen er derfor ikke direkte sammenlignbar fra år til år, da tallene ikke er absolutte.

Likestillingsindeks. 2008

Tromsø på topp tredje år på rad

Likestillingsindeksen for 2008 viser stor variasjon mellom kommunene. Tromsø topper lista over likestilling for tredje år på rad med 3,8 poeng, fulgt av Overhalla (Nord-Trøndelag) og Sør-Varanger (Finnmark). Farsund (Vest-Agder) ligger på bunn av lista, like etter Bjugn (Sør-Trøndelag) og Selje (Sogn og Fjordane).

Dersom man sammenligner fylkene, er kvinner og menn i de to Agder-fylkene minst likestilt. Siden 2002 har Vest-Agder hvert år ligget på bunn av likestillingsindeksen, mens det har variert hvorvidt Aust-Agder eller Møre og Romsdal har ligget på nest siste plass. For tredje år på rad ligger Aust-Agder på nest siste plass med 2,2 poeng, så vidt foran Vest-Agder som skårer 2.0 poeng. Kommunene i Vest-Agder har spesielt lav andel kvinner i kommunestyrene, og kvinner i fylket har lavere gjennomsnittsinntekt enn menn. Aust-Agder skiller seg ut med en spesielt lav andel kvinner i arbeidsstyrken. Akershus er fylket med mest likestilling, og skårer 3,0 poeng. Kommunene i Akershus skårer i gjennomsnitt spesielt høyt når det gjelder antall kvinner i forhold til antall menn i kommunene. I tillegg kommer disse kommunene særlig godt ut fordi relativt mange kvinner er i arbeidsstyrken, kjønnsforskjellen i inntekt er mindre enn andre steder og kvinner tjener bedre, samt at det er en høy andel kvinner i kommunestyrene.

De største bykommunene skårer over landsgjennomsnittet

Av de fem største byene er Trondheim mest likestilt (3,0 poeng), tett fulgt av Oslo (2,9), Bergen og Stavanger (begge 2,8) og Kristiansand (2,7). Drammen ligger på landssnittet med 2,5. Til tross for at Oslo skårer høyt på likestillingsindeksen får kommunen likevel lavest skår når det gjelder barnehagedekning, med en dekning på kun 79,9 prosent. Alle de andre byene har høyere barnehagedekning enn Oslo.

Mange måter å fremstille likestilling på

Likestilling mellom kvinner og menn kan belyses på mange måter, og ved hjelp av forskjellige typer statistikk. Med likestillingsindeksen forsøker vi å sammenfatte ulike mål på likestilling som viser i hvilken grad kvinner og menn deltar i politikk, utdanning og yrkesliv i den enkelte kommune. Denne sammensetningen av indikatorer er kun én av flere måter å beskrive likestillingssituasjonen i kommunene på.

De mål eller indikatorer som er med i likestillingsindeksen er:

Barnehagedekning 1-5 år (2007)

Antall kvinner per 100 menn i alderen 20-39 år (2007)

Utdanningsnivået til kvinner og menn (2007)

Kvinner og menn i arbeidsstyrken (2007)

Inntekten til kvinner og menn (2007)

Andel kvinnelige kommunestyrerepresentanter (2007)

Tabellene gir en mer detaljert oversikt over grunnlagsdataene og indeksen, og her kan en sammenligne og se hvordan fylkene og kommunene skårer, totalt og på de enkelte indikatorene.

I "Om statistikken" kan en se nærmere på hvordan indeksen er regnet ut.

Tabeller: