6572_not-searchable
/befolkning/statistikker/likekom/arkiv
6572
Kvinner og menn i Tromsø er mest likestilt
statistikk
2007-12-14T10:00:00.000Z
Befolkning
no
likekom, Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene, kjønnslikestilling, likestilling, likestillingsindeks, kvinner og menn, indikatorer (for eksempel barnehagedekning, fedre med fedrekvote, kvinner i arbeidsstyrken), kommunerangeringLikestilling, Befolkning
false

Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Kvinner og menn i Tromsø er mest likestilt

Likestillingsindeksen for 2007 viser store forskjeller mellom kommunene. Kvinner og menn i Tromsø er mest likestilt, tett etterfulgt av Namsos i Nord-Trøndelag. Herøy i Møre og Romsdal og Farsund i Vest-Agder er de minst likestilte kommunene.

En kommune kan skåre maksimalt 4 poeng, mens dårligste skår er 1 poeng. Indeksen er relativ : At en kommune skårer 4 på for eksempel inntekt, betyr ikke at kvinner og menn har like høy inntekt, bare at kommunen tilhører den fjerdedelen som kommer best ut. Indeksen er derfor ikke direkte sammenlignbar fra år til år, da tallene ikke er absolutte.

Tromsø troner i år, som i fjor, på toppen av kommunerangeringen med 3,83 poeng. Deretter følger Namsos (Nord-Trøndelag), med 3,75 poeng. I den andre enden av rangeringen finner vi Herøy (Møre og Romsdal) og Farsund (Vest-Agder) helt på bunn med 1,3 poeng.

Likestillingsindeks. 2007

Mye av endringene i kommunerangeringen, fra i fjor til i år, skyldes at indeksen avspeiler en ny sammensetning av kommunestyrene etter kommunestyrevalget høsten 2007.

De fem største byene skårer alle over landsgjennomsnittet på 2,5. Kvinner og menn i Trondheim er mest likestilt (3,2 poeng). Deretter følger Oslo (3,0), Stavanger, Bergen (2,8) og Kristiansand (2,7). Drammen er den eneste av de større byene som befinner seg under landsgjennomsnittet med 2,3 poeng.

Oslo og Akershus på topp blant fylkene

Kvinner og menn i Agder-fylkene er minst likestilt. Vest-Agder og Aust-Agder ligger på bunn av rangeringen med henholdsvis 1,9 og 2,2 poeng, etterfulgt av Møre og Romsdal med 2,3 poeng.

Oslo og Akershus skårer høyest av fylkene med 3,0 poeng totalt. Til tross for dette skårer Oslo lavest av alle fylkene på barnehagedekning, med indeksens dårligste skår, 1,0 poeng. Stort sett alle Akershus-kommunene befinner seg godt over landsgjennomsnittet. Det samme gjør fylkene Sogn og Fjordane (2,8), Finnmark, Buskerud og Nord-Trøndelag (2,7).

Mange måter å fremstille likestilling på

Med likestillingsindeksen forsøker vi å sammenfatte ulike - direkte og indirekte - mål på likestilling, som viser i hvilken grad kvinner og menn deltar i politikk, utdanning og yrkesliv i den enkelte kommune. Likestilling mellom kvinner og menn kan belyses på mange måter og ved hjelp av forskjellige typer statistikk. Denne sammensetningen av indikatorer er kun én av flere måter å beskrive likestillingssituasjonen i kommunene på.

De mål eller indikatorer som er med i likestillingsindeksen er:

Barnehagedekning 1-5 år (2006)

Antall kvinner per 100 menn i alderen 20-39 år (2006)

Utdanningsnivået til kvinner og menn (2006)

Kvinner og menn i arbeidsstyrken (2006)

Inntekten til kvinner og menn (2006)

Andel kvinnelige kommunestyrerepresentanter (2007)

Tabellene gir en mer detaljert oversikt over grunnlagsdataene og indeksen, og her kan en sammenligne og se hvordan fylkene og kommunene skårer, totalt og på de enkelte indikatorene.

I "Om statistikken" kan en se nærmere på hvordan indeksen er regnet ut.

Tabeller: