6576_not-searchable
/befolkning/statistikker/likekom/arkiv
6576
Karasjok og Leikanger i teten
statistikk
2005-12-19T10:00:00.000Z
Befolkning
no
likekom, Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene, kjønnslikestilling, likestilling, likestillingsindeks, kvinner og menn, indikatorer (for eksempel barnehagedekning, fedre med fedrekvote, kvinner i arbeidsstyrken), kommunerangeringLikestilling, Befolkning
false

Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Karasjok og Leikanger i teten

Likestillingsindeksen for 2005 viser at det er store forskjeller mellom kommunene. Kvinner og menn i Karasjok i Finnmark og Leikanger i Sogn og Fjordane er mest likestilte. I Vanylven i Møre og Romsdal og i Drangedal i Telemark er de minst likestilte. Av fylkene finner vi Oslo og Akershus på topp, mens Agder-fylkene og Møre og Romsdal befinner seg på bunn.

Karasjok og Leikanger troner i år på toppen av kommunerangeringen med 3,8 poeng. Deretter følger forårets vinner, Jølster (Sogn og Fjordane), med 3,7 poeng. Bykle ligger på fjerdeplass med 3,6 poeng. En kommune kan skåre maksimalt 4 poeng, mens dårligste skåre er 1 poeng.

I den andre enden av rangeringen finner vi Vanylven på sisteplass med 1,1 poeng. Nest nederst finner vi Drangedal med 1,2 poeng, deretter kommer Vennesla, Farsund, Lindesnes (alle i Vest-Agder) og Gjerstad (Aust-Agder), alle med 1,3 poeng.

De seks største byene skårer alle over landsgjennomsnittet på 2,5 poeng. Kvinner og menn i Oslo og Trondheim er mest likestilte (3,1 poeng). Deretter følger Drammen (2,9 poeng), Stavanger (2,8 poeng), Kristiansand (2,7 poeng) og Bergen (2,6 poeng).

Likestillingsindeks. 2005

Det er små endringer i likestillingsindeksen fra i fjor til i år. Fra 2003 til 2004 var det til dels store endringer i noen kommuner fordi kommunestyrevalget i 2003 førte til en endret sammensetning i kommunestyrene. Denne indikatoren er uendret fra i fjor til i år, og de andre indikatorene gir mindre utslag fra et år til et annet.

Agder-fylkene og Møre og Romsdal på bunn

Kvinner og menn i Agder-fylkene og Møre og Romsdal er minst likestilte. Vest-Agder ligger på bunn av rangeringen med 1,9 poeng, etterfulgt av Møre og Romsdal og Aust-Agder med 2,2 poeng. Selv om fylkene på bunn av rangeringen stort sett skårer lavt på alle enkeltindikatorer, kommer ikke alle kommunene i disse fylkene like dårlig ut. For eksempel ligger Bykle i Aust-Agder på en fjerdeplass og Molde i Møre og Romsdal på en femteplass i kommunerangeringen.

Oslo og Akershus skårer høyest av fylkene med henholdsvis 3,1 og 2,9 poeng totalt. Stort sett alle Akershus-kommunene ligger godt over landsgjennomsnittet (2,5 poeng).

Godt over landsgjennomsnittet finner vi også fylkene Finnmark (2,8 poeng), Sogn og Fjordane (2,8 poeng) og Nord-Trøndelag (2,7 poeng).

Mange måter å fremstille likestilling på

Med likestillingsindeksen forsøker vi å sammenfatte ulike - direkte og indirekte - mål på likestilling, som viser i hvilken grad kvinner og menn deltar i politikk, utdanning og yrkesliv i den enkelte kommune.

De mål eller indikatorer som er med i likestillingsindeksen er:

  • Barnehagedekning 1-5 år (2004)
  • Antall kvinner per 100 menn i alderen 20-39 år (2004)
  • Utdanningsnivået til kvinner og menn (2004)
  • Kvinner og menn i arbeidsstyrken (2004)
  • Inntekten til kvinner og menn (2003)
  • Andel kvinnelige kommunestyrerepresentanter (2003)

Tabellene gir en mer detaljert oversikt over grunnlagsdataene og indeksen, og her kan en sammenligne og se hvordan fylkene og kommunene skårer, totalt og på de enkelte indikatorene.

I "Om statistikken" kan en se nærmere på hvordan indeksen er regnet ut.

Tabeller: