6578_not-searchable
/befolkning/statistikker/likekom/arkiv
6578
Oslo på topp - Agderfylkene på bunn
statistikk
2004-12-14T10:00:00.000Z
Befolkning
no
likekom, Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene, kjønnslikestilling, likestilling, likestillingsindeks, kvinner og menn, indikatorer (for eksempel barnehagedekning, fedre med fedrekvote, kvinner i arbeidsstyrken), kommunerangeringLikestilling, Befolkning
false

Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Oslo på topp - Agderfylkene på bunn

Likestillingsindeksen for 2004 viser at det er store forskjeller mellom kommunene. Jølster er den mest likestilte kommunen. Farsund og Drangedal er de minst likestilte. Av fylkene finner vi Oslo og Akershus på topp, mens Agderfylkene er på bunn.

Statistisk sentralbyrå har siden 1999 publisert likestillingsindeksen for norske kommuner. Oslo og Akershus skårer i år, som i fjor, høyest av fylkene med henholdsvis 3,3 og 2,9 poeng totalt. Gjennomsnittet for hele landet er 2,5 poeng, og stort sett alle Akershus-kommunene ligger godt over landsgjennomsnittet. En kommune eller et fylke kan skåre maksimalt 4 poeng, mens dårligste skåre er 1 poeng.

Godt over gjennomsnittet finner vi også fylkene Finnmark, Sogn og Fjordane, Hedmark og Oppland.

Agderfylkene og Møre og Romsdal på bunn

Agderfylkene og Møre og Romsdal befinner seg også i år på bunn. Vest-Agder ligger nederst med 1,8 poeng, etterfulgt av Aust-Agder med 2,2 poeng. Møre og Romsdal har siden i fjor rykket en plass opp, og ligger på tredjesiste plass, sammen med Rogaland og Troms (2,3 poeng). Selv om fylkene på bunn av rangeringen stort sett skårer lavt på alle enkeltindikatorer, kommer ikke alle kommunene i disse fylkene like dårlig ut. For eksempel ligger Bykle i Aust-Agder på en andreplass i kommunerangeringen.

Jølster på topp av kommunene

Jølster i Sogn og Fjordane er alene på kommunetoppen med 3,7 poeng. Deretter følger fem kommuner med 3,6 poeng: Karasjok, Sømna, Tydal, Leikanger og Bykle.

Mye av endringene i kommunerangeringen fra i fjor til i år, skyldes at indeksen avspeiler en ny sammensetning av kommunestyrene på grunn av kommunestyrevalget i 2003. En av kommunene som har gjort et stort hopp i positiv retning på grunn av økt andel kvinnelige kommunestyrerepresentanter, er Sømna i Nordland. Kommunen har i år en indeks på 3,6 poeng og en andreplass i rangeringen, mot 2,6 poeng og en 181. plass i 2003.

I den andre enden av rangeringen finner vi i år, som i fjor, Farsund på siste plass med 1,1 poeng. Nest sist finner vi Drangedal med 1,2, deretter Vennesla og Lindesnes med 1,3 poeng.

De seks største byene skårer alle over landsgjennomsnittet på 2,5. Oslo og Trondheim er mest likestilte (henholdsvis 3,3 og 3,2 poeng). Deretter følger Stavanger (3,0), Kristiansand (2,8), Drammen (2,8) og Bergen (2,6).

Likestillingsindeks. 2004

Mange måter å fremstille likestilling på

Likestilling mellom kvinner og menn kan belyses på mange måter, og ved hjelp av forskjellige typer statistikk. En indeks er et samlemål, en måte å forenkle eller komprimere data på. Med likestillingsindeksen forsøker vi å sammenfatte ulike - direkte og indirekte - mål på likestilling, som viser i hvilken grad kvinner og menn deltar i politikk, utdanning og yrkesliv i den enkelte kommune.

De mål eller indikatorer som er med i likestillingsindeksen er:

  • Barnehagedekning 1-5 år (2003)
  • Antall kvinner per 100 menn i alderen 20-39 år (2003)
  • Utdanningsnivået til kvinner og menn (2003)
  • Kvinner og menn i arbeidsstyrken (2003)
  • Inntekten til kvinner og menn (2002)
  • Andel kvinnelige kommunestyrerepresentanter (2003)

Denne sammensetningen av indikatorer er kun én av flere måter å beskrive likestillingssituasjonen i kommunene på. Likestillingsindeksen omfatter det som er tilgjengelig av relevant statistikk hvor de viktigste målbare faktorene er inkludert.

"Antall kvinner per 100 menn i alderen 20-39 år" er tatt med som en indirekte indikator. Kommuner med få utdanningsmuligheter og med en ensidig (mannsdominert) næringsstruktur opplever ofte fraflytting av unge kvinner. En lav prosentandel kvinner vil derfor indikere at grunnlaget for likestilling er svakt i kommunen.

Tabellene gir en mer detaljert oversikt over indeksen, og her kan en sammenligne og se hvordan fylkene og kommunene skårer, totalt og på de enkelte indikatorene.

I "Om statistikken" kan en se nærmere på hvordan indeksen er regnet ut.

Tabeller: