6582_not-searchable
/befolkning/statistikker/likekom/arkiv
6582
Hammerfest og Sør-Varanger på topp
statistikk
2003-03-05T10:00:00.000Z
Befolkning
no
likekom, Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene, kjønnslikestilling, likestilling, likestillingsindeks, kvinner og menn, indikatorer (for eksempel barnehagedekning, fedre med fedrekvote, kvinner i arbeidsstyrken), kommunerangeringLikestilling, Befolkning
false

Indikatorer for kjønnslikestilling i kommunene2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Hammerfest og Sør-Varanger på topp

Likestillingsindeksene for 2002 viser at Hammerfest og Sør-Varanger er de mest likestilte kommunene. Av fylkene ligger Oslo, Finnmark og Akershus på topp, mens Agder-fylkene og Møre og Romsdal ligger på bunn.1

I hele tre år på rad har Hammerfest vært på topp. I år må kommunen dele førsteplassen med Sør-Varanger, hvor de begge skårer 3,8 på likestillingsindeksen. På delt tredjeplass kommer kommunene Leikanger og Nesna med skåren 3,7. På bunnen ligger kommunen Vanylven med skåren 1,2, nest sist ligger kommunene Selje, Herøy og Haram med 1,3 poeng.

Gjennomsnittet for hele landet er på 2,5, alle de største byene i Norge skårer høyere på indeksen enn gjennomsnittet. Oslo kommer best ut og skårer 3,3, fulgt av Stavanger med 3,1 og Trondheim med 2,9, deretter Drammen med 2,8, og til sist Kristiansand og Bergen med 2,6.

Små endringer

I fjor kom Rollag på en delt andreplass med Sør-Varanger. Sør-Varanger får også i år 3,8 poeng og rykker dermed opp til en delt førsteplass. Rollag derimot har i år 3,4 poeng og ender dermed opp på en 17. plass. Blant fylkene ligger Oslo på topp med 3,3 poeng, Akershus beholder fortsatt sine 2,9 poeng, men må i år dele andreplassen med Finnmark. I år som i fjor ligger Vest-Agder på bunn med 1,9 poeng.

Differansen mellom de mest likestilte og de minst likestilte fylkene er relativt små. Den høyeste skåren som er mulig å få er 4,0, mens den laveste er 1,0. Figur 1 viser fylkene rangert etter likestillingsindeksen.

Likestillingsindeksen, etter fylke

Mange måter å fremstille likestilling på

Likestilling mellom menn og kvinner kan belyses ved hjelp av ulik statistikk. En indeks er et samlemål hvor dataene blir forenklet eller komprimert. I likestillingsindeksene har vi prøvd å sammenfatte ulike direkte og indirekte mål i forhold til hvilken grad menn og kvinner deltar innenfor for eksempel politikk, utdanning og yrkeslivet. Målene eller indikatorene som inngår i indeksen er:

* Barnehagedekning 1-5 år (2001)

* Tallet på kvinner per 100 menn i alderen 20-39 år (2001)

* Utdanningsnivået til kvinner og menn (2000)

* Kvinner og menn i arbeidsstyrken (2001)

* Inntekt til kvinner og menn (2000)

* Andel kvinnelige kommunestyrerepresentanter (1999)

Denne sammensetningen av indikatorene er bare én måte å belyse likestillingssituasjonen i kommunene på. Indeksene omfatter det som er tilgjengelig av relevant statistikk hvor de viktigste målbare faktorene kan sies å være med.

Indikatoren "Prosentandel kvinner per 100 menn", er brukt som en indirekte indikator. Kommuner med få muligheter for utdanning og en ensidig, ofte mannsdominert, næringsstruktur opplever ofte en fraflytting av unge kvinner. Av den grunn vil en lav prosentandel kvinner indikere at grunnlaget for likestilling i kommunen er svak.

1 Ny artikkel lagt ut 6. mars 2003.

Tabeller: