2178_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/akumnd/arkiv
2178
Uendret arbeidsledighet
statistikk
2003-11-28T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Arbeid og lønn
no
akumnd, Arbeidskraftundersøkinga, sesongjusterte tal, AKU, arbeidsmarknad, sysselsette, arbeidslause, yrkesaktive, utførde vekeverk, arbeidsstyrken, arbeidsledig, arbeidsledige, arbeidsmarkedSysselsetting, Arbeidsledighet, Arbeid og lønn
false

Arbeidskraftundersøkinga, sesongjusterte talseptember 2003

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Uendret arbeidsledighet

Arbeidsledigheten var uendret siste tremånedersperiode. Samtidig er det tegn til oppgang i sysselsettingen, viser nye sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU).

Antall arbeidsledige gikk ned med 1 000 personer fra perioden mai-juli til august-oktober i år, noe som imidlertid er innenfor feilmarginen til disse endringstallene i AKU. I prosent av arbeidsstyrken var AKU-ledigheten uendret. Tallet på registrerte ledige ved arbeidskontorene viste en svak økning i samme periode.

Arbeidsledige (AKU), registrerte arbeidsledige og registrerte arbeidsledige + arbeidsmarkedstiltak. Sesongjusterte tall, 3 måneders glidende gjennomsnitt. 1989-2003. 1 000

Arbeidsstyrken, sysselsatte og utførte ukeverk. Sesongjusterte tall, 3 måneders glidende gjennomsnitt. 1989-2003. 1 000

Etter en periode med kraftig vekst i tallet på sysselsatte personer fram til og med 1999, avtok veksten betydelig, og gjennom 2002 begynte sysselsettingen å falle. Fra tremånedersperioden mai-juli til august-oktober i år økte imidlertid antallet sysselsatte med 10 000 personer, ifølge sesongjusterte AKU-tall. Endringen er innenfor feilmarginen til disse endringstallene i AKU.

Lavere ledighet i USA og Finland

Den sesongjusterte arbeidsledigheten i Norge var 4,6 prosent både i juni og september 2003. I samme tidsrom var ledigheten i EU-landene uendret på 8,0 prosent, mens for OECD-landene samlet gikk ledigheten ned fra 7,3 til 7,2 prosent. I USA var ledigheten 6,1 prosent i september, en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra juni. Arbeidsledigheten i Sverige økte fra 5,4 til 5,5 prosent, i Danmark fra 5,3 til 5,5 prosent, mens den i Finland gikk ned fra 9,1 til 8,9 prosent. I samme periode var arbeidsledigheten i Tyskland og Frankrike om lag uendret. Dette viser tall fra OECD og Eurostat .

Sesongjustert arbeidsledighet i utvalgte land, september 2003. I prosent av arbeidsstyrken.

Ukeverkstallene uendret

Utførte ukeverk har vist en fallende tendens fra høsten 1999. Siste tremånedersperiode sank antall utførte ukeverk (à 37,5 timer) med 4 000, noe som imidlertid er innenfor feilmarginen.

Usikkerhet ved de sesongjusterte tallene

Formålet med å justere for sesongvariasjon, er å beskrive utviklingen gjennom året og gi endringstall for den siste tremånedersperioden, som er renset for normale sesongsvingninger. Kvalitetstester viser at de sesongjusterte tallene for AKU-ledige er usikre. Sesongjusteringsmetoden har problemer med å identifisere et stabilt sesongmønster i denne tallserien. De tilfeldige utslagene er relativt store i forhold til sesongkomponenten. I tillegg er det relativt få arbeidsledige i utvalget, slik at usikkerheten blir stor. Dette innebærer at tallene bør tolkes med forsiktighet. For å redusere utvalgsusikkerheten, er de publiserte AKU-tallene tre måneders glidende gjennomsnitt av de sesongjusterte tallene. For eksempel er tallet for september gjennomsnittet av anslagene for august, september og oktober.

Tabeller: