2180_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/akumnd/arkiv
2180
Ingen forverring siste kvartal
statistikk
2003-10-30T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Arbeid og lønn
no
akumnd, Arbeidskraftundersøkinga, sesongjusterte tal, AKU, arbeidsmarknad, sysselsette, arbeidslause, yrkesaktive, utførde vekeverk, arbeidsstyrken, arbeidsledig, arbeidsledige, arbeidsmarkedSysselsetting, Arbeidsledighet, Arbeid og lønn
false

Arbeidskraftundersøkinga, sesongjusterte talaugust 2003

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Ingen forverring siste kvartal

Arbeidsledigheten var uendret fra 2. kvartal til 3. kvartal 2003. Det viser nye sesongjusterte tall fra AKU.

Arbeidsledige (AKU), registrerte arbeidsledige og registrerte arbeidsledige pluss arbeidsmarkedstiltak. Sesongjusterte tall, 3 måneders glidende gjennomsnitt. 1989-2003. 1 000

Arbeidsstyrken, sysselsatte og utførte ukeverk. Sesongjusterte tall, 3 måneders glidende gjennomsnitt. 1989-2003. 1 000

Antall arbeidsledige økte med kun 1 000 personer fra 2. kvartal til 3. kvartal 2003, noe som er innenfor feilmarginen til disse endringstallene i AKU. I prosent av arbeidsstyrken var AKU-ledigheten helt uendret. Tallet på registrerte ledige ved arbeidskontorene hadde lik utvikling i samme periode.

Etter en periode med kraftig vekst i tallet på sysselsatte personer fram til og med 1999, avtok veksten betydelig, og gjennom 2002 begynte sysselsettingen å falle. Fra 2. kvartal til 3. kvartal 2003 økte imidlertid antall sysselsatte med 9 000 personer, ifølge sesongjusterte AKU-tall. Endringen er innenfor feilmarginen til disse endringstallene i AKU.

Små endringer i ledigheten også i EU og OECD

Den sesongjusterte arbeidsledigheten i Norge var 4,6 prosent både i mai og august 2003. I samme tidsrom var ledigheten i EU-landene uendret på 8,0 prosent, mens for OECD-landene samlet gikk ledigheten ned fra 7,2 til 7,1 prosent. I USA forble ledigheten uendret på 6,1 prosent fra mai til august 2003. Arbeidsledigheten i Sverige økte fra 5,4 til 5,5 prosent, mens den i Finland gikk ned fra 9,2 til 9,0 prosent. I samme periode var arbeidsledigheten i Tyskland og Frankrike om lag uendret. Dette viser tall fra OECD og Eurostat .

Sesongjustert arbeidsledighet i utvalgte land. August 2003. I prosent av arbeidsstyrken

Ukeverkstallene uendret

Utførte ukeverk har vist en fallende tendens fra høsten 1999. Siste tremånedersperiode sank antall utførte ukeverk (à 37,5 timer) med kun 1 000, noe som er innenfor feilmarginen til disse endringstallene i AKU.

Usikkerhet ved de sesongjusterte tallene

Formålet med å justere for sesongvariasjon, er å beskrive utviklingen gjennom året og gi endringstall for den siste tremånedersperioden, som er renset for normale sesongsvingninger. Kvalitetstester viser at de sesongjusterte tallene for AKU-ledige er usikre. Sesongjusteringsmetoden har problemer med å identifisere et stabilt sesongmønster i denne tallserien. De tilfeldige utslagene er relativt store i forhold til sesongkomponenten. I tillegg er det relativt få arbeidsledige i utvalget, slik at usikkerheten blir stor. Dette innebærer at tallene bør tolkes med forsiktighet. For å redusere utvalgsusikkerheten, er de publiserte AKU-tallene tre måneders glidende gjennomsnitt av de sesongjusterte tallene. For eksempel er tallet for august gjennomsnittet av anslagene for juli, august og september.

Tabeller: