2236_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/akumnd/arkiv
2236
Flere i arbeid
statistikk
2001-06-29T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Arbeid og lønn
no
akumnd, Arbeidskraftundersøkinga, sesongjusterte tal, AKU, arbeidsmarknad, sysselsette, arbeidslause, yrkesaktive, utførde vekeverk, arbeidsstyrken, arbeidsledig, arbeidsledige, arbeidsmarkedSysselsetting, Arbeidsledighet, Arbeid og lønn
false

Arbeidskraftundersøkinga, sesongjusterte talapril 2001

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Flere i arbeid

Antall sysselsatte økte med 24 000 fra januar til april i år. I samme periode gikk arbeidsledigheten ned med 9 000 personer.

Det viser nye sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkelsene (AKU).

 Arbeidsstyrken, sysselsatte og utførte ukeverk. Sesongjusterte tall, 3 måneders glidende gjennomsnitt. 1989-2001. 1 000

 Arbeidsledige (AKU), registrerte arbeidsledige og registrerte arbeidsledige + arbeidsmarkedstiltak. Sesongjusterte tall, 3 måneders glidende gjennomsnitt. 1989-2001. 1 000

De sesongjusterte tallene tyder på at veksten i utførte ukeverk var en del større enn veksten i antall sysselsatte personer. Tallene for utviklingen i ukeverk var imidlertid særlig usikker av to grunner. For det første tyder tidsserien på at tallet for januar (desember-februar) lå tilfeldig lavt, samt at vi særlig for mai måned må gjøre flere korreksjoner for bevegelige helligdager, som innfører en ny mulig feilkilde.

Formålet med å justere for sesongvariasjon, er å beskrive utviklingen gjennom året og å gi endringstall for den siste tremånedersperioden i forhold til den foregående. For å redusere usikkerheten, er de publiserte tallene tre måneders glidende gjennomsnitt av de sesongjusterte tallene. For eksempel er tallet for april gjennomsnittet av anslagene for mars, april og mai.

For å få nivåtall, benyttes ukorrigerte tall fra AKU .

Siden 1. mai, 17. mai og Kristi himmelfartsdag falt på ukedager i mai, korrigerte vi tallet på utførte ukeverk opp med 301 000, før vi justerte for sesongvariasjon. Prekorreksjonen er foretatt slik at relativ endring i gjennomsnittlig arbeidstid per uke fra april til mai i år er som i fjor. Tilsvarende oppjustering av utførte ukeverk for mai 2000 var 246 000, men da var det ingen inneklemte arbeidsdager, og Kristi himmelfartsdag var i juni. I mai 2001 var det tre arbeidsdager med fridag både dagen før og etter. Flere tar trolig fri eller avspaserer på slike inneklemte arbeidsdager enn andre dager.

Tabeller: