2250_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/akumnd/arkiv
2250
Arbeidsstyrken fortsatt høy
statistikk
2000-12-01T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Arbeid og lønn
no
akumnd, Arbeidskraftundersøkinga, sesongjusterte tal, AKU, arbeidsmarknad, sysselsette, arbeidslause, yrkesaktive, utførde vekeverk, arbeidsstyrken, arbeidsledig, arbeidsledige, arbeidsmarkedSysselsetting, Arbeidsledighet, Arbeid og lønn
false

Arbeidskraftundersøkinga, sesongjusterte talseptember 2000

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Arbeidsstyrken fortsatt høy

Arbeidsstyrken økte med 7 000 personer fra juni til september i år. Det var økning både i antall sysselsatte og i antall arbeidsledige. I september var det 10 000 flere arbeidsledige enn høsten 1998, da arbeidsledigheten var på et bunnivå.

Det viser nye sesongjusterte tall fra Arbeidskraftundersøkelsene (AKU).

 Arbeidsledige (AKU), registrerte arbeidsledige og registrerte arbeidsledige + arbeidsmarkedstiltak. Sesongjusterte tall. 1 000

 Arbeidsstyrken, sysselsatte og utførte ukeverk. Sesongjusterte tall. 1 000

Arbeidstyrken har siden 4. kvartal 1999 vært forholdsvis stabil på et historisk høyt nivå.

I september i år ble det utført 9 000 færre ukeverk enn i juni, justert for sesongvariasjoner, etter en topp rundt mai.

Formålet med å justere for sesongvariasjon er å gi endringstall siste tre måneder og beskrive utviklingen gjennom året. For å få nivåtall, benyttes ukorrigerte tall fra AKU .

Metoden

Tallseriene lages ved at månedsestimater fra AKU sesongkorrigeres. Nivået på seriene blir så justert slik at årsgjennomsnittene av de sesongkorrigerte tallene er lik tilsvarende ukorrigerte tall fra AKU. For å redusere usikkerheten beregnes tre måneders glidende gjennomsnitt av de sesongjusterte tallene. For eksempel er tallet for september gjennomsnittet av anslagene for august-oktober.

I forkant av sesongjusteringen må vi korrigere for endringer i spørreundersøkelsens utvalgsplan, spørsmålsstilling og estimeringsmetode, og at enkelte fridager i ulik grad faller innenfor bestemte måneder de enkelte år.

Usikkerhet

Kvalitetstester fra sesongjusteringsprogrammmet, X12-ARIMA viser at de sesongjusterte arbeidsledighetstallene fra AKU er usikre. Det kan ha noe sammenheng med at deler av kalendereffekter allerede er pre-korrigert vekk. Hovedproblemet er nok imidlertid at den tilfeldige komponenten er stor i forhold til sesongkomponenten. I tillegg er det relativt få arbeidsledige (i utvalget) slik at usikkerheten blir stor. Dette betyr at tallene må tolkes med forsiktighet.

Tabeller: