Vi juleshopper som aldri før

Publisert:

Vi kommer til å handle for rekordhøye 57 milliarder kroner i desember. Dette er en økning på 1,7 prosent fra desember i fjor, og hver av oss står for rundt 10 700 kroner.

Den tradisjonelle julehandelen i desember er fortsatt viktig for detaljhandelen, selv med inntoget av nye handledager som Black Friday, Cyber Monday og Singles Day. Av de 57 milliardene nordmenn forventes å bruke i desember vil 24,4 milliarder bli brukt på mat og drikke, mens 32,6 milliarder vil bli omsatt i øvrige butikker.

God mat og drikke er for mange en viktig del av julefeiringen. Butikker med salg av mat og drikke omsetter for 21 prosent mer i desember enn de øvrige månedene. Dette omfatter både dagligvareforretninger og spesialforretninger. I gjennomsnitt forventes hver og en av oss å bruke rundt 4 600 kroner på mat og drikke i julemåneden og spesielt salget av edle dråper går opp. Omsetningen av vin og brennevin forventes å være 77 prosent høyere i desember enn resten av månedene i året.

Mange koser seg nok også med klementiner eller mandariner i desember. Ifølge utenrikshandelsstatistikken ble det importert 29 570 tonn klementiner og mandariner til Norge i 2018, og 32 prosent av dette ble importert i desember.

Hvordan tallene er beregnet

Tallene for november og desember er framskrevet ved bruk av tall fra den terminvise omsetningsstatistikken i fjor og de ujusterte verdiindeksene til den månedlige detaljomsetningsindeksen (januar i fjor til oktober i år). Vi forutsetter dessuten at handletrenden for de første ti månedene i år fortsetter ut året. Omsetningsveksten som vi observerte for hele landet de ti første månedene, er benyttet i alle fylker. Befolkningstallene som er brukt er basert på befolkning i alle fylker ved inngangen av 1. kvartal 2019.

Både harde og myke pakker under juletrærne i år

Bøker står høyt på mange nordmenns ønskelister i år, til glede for bokhandlene landet over. Omsetningen hos bokhandlerne i desember er så mye som 156 prosent høyere enn de resterende månedene i året og forventes å ligge på 813 millioner kroner. Selv om det selges mye bøker i desember, betyr ikke dette at det er rolige tider i julenissens verksted. Lekebutikkene er den store vinneren under julehandelen og omsetningen øker i desember med hele 190 prosent sammenlignet med årets øvrige måneder. Omsetningen totalt for lekebutikkene i desember forventes å være på 520 millioner kroner.

1 Tallene for november og desember er framskrivninger.

Merhandel i desember 2019¹

Merhandel i desember. Prosent
Internett- og postordrehandel 11
Nærings- og nytelsesmidler 21
Sko 22
Detaljhandel totalt, unntatt salg på bensinstasjoner 28
Klær 45
Elektriske husholdningsapparater, radio og tv m.m. 54
Blomster og planter 56
Butikkhandel med sportsutstyr 56
Tekstiler og utstyrsvarer 71
Vin og brennevin 77
Kosmetikk og toalettartikler 96
Butikkhandel med ur, klokker, gull og sølvvarer 137
Bokhandlere 156
Butikkhandel med musikk og video 170
Spill og leker 190

Nordmenn er også glade i myke pakker under treet og å pynte seg ekstra i jula. Ser vi bort fra mat og drikke er det klesbransjen som har størst omsetning i desember, og det forventes at 4,36 milliarder kroner vil bli lagt igjen i klesbutikkene rundt om i landet i julemåneden. Det går likevel ikke like godt som i fjor. Sammenlignet med desember i fjor er det forventet at omsetningen vil gå ned med 3,6 prosent. Samtidig er klær det vi per person vil bruke mest penger på i desember, utenom mat og drikke. I gjennomsnitt vil hver nordmann legge igjen rundt 800 kroner i klesbutikkene i desember.

Det er ikke bare juletrærne som glitrer i desember. Mange av oss vil også finne noe glitrende i julegavene i år. Salg av ur, gull- og sølvvarer øker med 137 prosent i desember. Dette tilsvarer salg av klokker og smykker for nærmere 719 millioner kroner i julemåneden.

Elektronikkvarer er populære julegaver, både til små og store. Elektronikkbutikker forventes å omsette for 3,39 milliarder kroner i desember, med en svak nedgang på 0,7 prosent fra samme tid i fjor. Fordelt på alle i det langstrakte land tilsvarer dette elektronikk for rundt 600 kroner under juletreet på hver av oss.

Flere handler gaver på nett

I vinterkulden foretrekker mange å handle hjemmefra, og i desember vil norske nettbutikker selge varer for rundt 2,6 milliarder kroner. Dette er en oppgang på 4,9 prosent fra desember i fjor, slik at trenden med økende nettsalg mot jul de siste årene fortsetter. I november vil nettbutikkene selge varer for drøyt 1 milliard mer enn i desember. Dette tyder på at mye av mersalget i desember flytter seg til november på grunn av nye handledager i november som Black Friday og Singles Day. Det kan også være et tegn på at julenissen har det litt for travelt i desember, og at vi ønsker at pakkene når frem i tide til jul.

Det kan likevel se ut som at nissen vil få litt mindre å gjøre i 2019 enn i fjor. Per 1. januar 2019 var det i følge befolkningsstatistikken 1 122 508 snille barn mellom 0 - 17 år i Norge. Dette er en nedgang på 0,6 prosent fra samme tid året før.

Tabell 1. Omsetningstall i 2019 for utvalgte næringer

Til tabellen

Størst handel i Oslo og lavest i Østfold i julen

Fordelt på fylkesnivå ser man imidlertid at det eksisterer betydelige forskjeller mellom de ulike fylkene når det kommer til julehandelen. Oslo skiller seg ut som det fylket i landet med størst handleaktivitet i desember, med et forbruk som vil tilsvare rundt 12 000 kroner per innbygger. Dette er omkring 300 kroner høyere enn Akershus og Vestfold som vil ha delt nest høyest forbruk med rundt 11 700 kroner per innbygger.

Nederst på listen finner vi kanskje ikke så overraskende grensefylket Østfold, hvor det vil handles for kun rundt 8 900 kroner per innbygger i desember i norske butikker. Tall fra grensehandelsstatistikken viser imidlertid økende handel ved dagsturer til utlandet, og at det er østlendingene som ikke uventet er stor-shopperne når det kommer til grensehandel. Man må derfor ta forbehold om at mange krysser fylkes- og landegrenser når de handler inn til julen og at disse tallene derfor ikke nødvendigvis reflekterer det en gjennomsnittlig innbygger i et gitt fylke vil handle for.

Hva tallene omfatter

Alle tall i denne artikkelen er inklusiv merverdiavgift. Tallene omfatter ikke kjøp av varer og drivstoff på bensinstasjoner samt tjenester og netthandel i utlandet. Julegaver kjøpt fra frivillige organisasjoner inngår heller ikke.

Tabell 2. Omsetningstall i 2019 per fylke

Til tabellen

Kontakt