145203_not-searchable
/utdanning/statistikker/lvm/aar
145203
Sysselsatte deltar oftere i opplæring
statistikk
2012-10-30T10:00:00.000Z
Utdanning
no
lvm, Livslang læring, lærevilkår, voksenopplæring, lærevilkårsmonitoren (lvm), videreutdanningVoksenopplæring , Utdanning
false

Livslang læring2012, 1. kvartal

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sysselsatte deltar oftere i opplæring

Om lag halvparten av de sysselsatte deltok i ikke-formell opplæring i løpet av det siste året. Til sammenligning deltok 14 prosent av dem som ikke var sysselsatt. Sysselsatte i akademiske yrker hadde den høyeste deltakelsen, mens operatører og sjåfører deltok minst.

Tall fra Lærevilkårsmonitoren fra 2008 til 2012 viser at sysselsatte i alderen 22 til 66 år hadde langt høyere deltakelse i ikke-formell opplæring enn personer i samme aldersgruppe som ikke var sysselsatt. Sysselsatte kvinner hadde høyere deltakelse enn sysselsatte menn. Personer som jobbet innenfor næringene offentlig administrasjon, forsvar og sosial forsikring samt finans og forsikring hadde den høyeste deltakelsen i ikke-formell opplæring. 2012-tallene viser at 66 prosent av førstnevnte gruppe hadde deltatt i opplæring i løpet av det siste året. Til sammenligning hadde om lag en tredjedel av personene som jobbet innenfor overnattings- og serveringsvirksomhet, deltatt i ikke-formell opplæring.

Lærevilkårsmonitoren er en årlig tilleggsundersøkelse til arbeidskraftundersøkelsen (AKU) i 1. kvartal. Formell utdanning omfatter all offentlig godkjent utdanning som leder til formell kompetanse. Ikke-formell opplæring omfatter kurs, seminarer og konferanser der opplæring er hovedformålet med deltagelse, samt privattimer og forelesninger/foredrag som ikke inngår i en formell utdanning. For mer informasjon, se Om statistikken.

Andel som har deltatt i ikke-formell opplæring, blant personer i alderen 22 til 66 år. 2008-2012. Prosent

Svak økning i deltakelse siden 2010

I 2008 hadde om lag 47 prosent av personene i alderen 22 til 66 år deltatt i ikke-formell opplæring de siste tolv månedene. To år senere hadde 40 prosent deltatt, en nedgang på 7 prosentpoeng. Nedgangen var synlig både blant sysselsatte og ikke-sysselsatte. De to siste årene har imidlertid deltakelsen økt noe igjen, og i 2012 lå den på 43 prosent.

Høyt utdannede deltar oftest

Det er klare forskjeller mellom utdanningsgrupper når det gjelder deltakelse i ikke-formell opplæring. I gruppen med høyere utdanning hadde 62 prosent av de sysselsatte og 21 prosent av dem som ikke var sysselsatt, deltatt i opplæring. Andelen personer med grunnskoleutdanning som hadde deltatt, var 37 prosent blant sysselsatte og 9 prosent blant ikke-sysselsatte.

Blant de sysselsatte er det personer i alderen 36 til 44 år som deltar oftest i ikke-formell opplæring, mens personer i aldersgruppen 22 til 35 år har høyest deltakelse blant dem som ikke er sysselsatt. Den eldste gruppen deltar minst i ikke-formell opplæring, både blant sysselsatte og ikke-sysselsatte.

Formell utdanning vanligst blant de yngste

Deltakelse i formell utdanning er vanligst blant personer i alderen 22 til 35 år, både blant sysselsatte og ikke-sysselsatte. Om lag en av fire sysselsatte i denne aldersgruppen deltok i formell utdanning det siste året. Over halvparten av personene i alderen 22 til 35 år, som ikke var sysselsatt, deltok i formell utdanning. Til sammenligning viser 2012-tallene at 5 prosent av ikke-sysselsatte i alderen 45 til 59 år deltok i formell utdanning.

 

Tabeller