13834_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/iktbruks/arkiv
13834
4,7 milliarder på IKT i statlige foretak
statistikk
2008-02-14T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon;Offentlig sektor
no
iktbruks, Digitalisering og IKT i offentlig sektor, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, elektronisk kommunikasjon, elektronisk saksbehandling, elektroniske tjenester, elektroniske skjemaer, internettbruk, IT-systemer, IT-strategi, sikkerhetsløsningerInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Offentlig forvaltning , Teknologi og innovasjon, Offentlig sektor
false

Digitalisering og IKT i offentlig sektor2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

4,7 milliarder på IKT i statlige foretak

Statlige foretak brukte totalt 4,7 milliarder på IKT i 2006. Av dette ble 50,4 prosent brukt på kjøp av datautstyr og 23,7 prosent på kjøp av programvare. 658,9 millioner gikk til leie av datamaskiner og programvare, mens 549,6 millioner gikk til å utvikle programvare til eget bruk.

Utgifter til datautstyr, programvare og tilhørende konsulenttjenester i statlige foretak. 2005-2006. 1 000 kroner

Andelen foretak som forutsetter å ta ut gevinsten ved innføring av nye IT-systemer på utvalgte områder. 2005-2007. Prosent

De totale utgiftene til IKT i statlige foretak ble redusert med 4,6 prosent fra 2005 til 2006. Hovedårsaken til dette er at utgiftene til kjøp av datamaskiner og tilhørende utstyr ble redusert med 15,6 prosent. Tilsvarende utgifter til kjøp av programvare ble redusert med 1,9 prosent.

Utgiftene til leie av datamaskiner og programvare økte med 20 prosent fra 2005 til 2006, men utgjør likevel bare 14,1 prosent av de totale utgiftene til IKT. Utgiftene til egenutvikling av programvare økte med 28,9 prosent fra 2005 til 2006.

Forventninger og opplevde endringer som følge av innføring av nye IT-systemer

Det er fortsatt høye forventninger internt i foretakene til at investering i nye IT-systemer vil medføre driftsmessige gevinster. Ni av ti foretak forventer økt kvalitet på tjenester, bedret beslutningsgrunnlag og forenkling av arbeidsrutiner som følge av innføring av nye IT-systemer. Kun ett av fire forventer redusert bemanning på samme grunnlag.

Et flertall av foretakene mener at gjennomførte eller pågående IT-prosjekter allerede har medført endringer i ganske stor eller svært stor grad. Endringene oppleves som størst på tjenestekvalitet, bedret beslutningsgrunnlag og forenkling av arbeidsrutiner. Når det gjelder endringer i bemanning og reduserte kostnader til innkjøp av varer og tjenester, opplever bare henholdsvis 4,4 prosent og 17,7 prosent at endringer har skjedd i ganske stor eller svært stor grad som en følge av innføring av nye IT-systemer.

Endringer på utvalgte områder som følge av IT-prosjekter, andelen foretak fordelt på graden av endring. 2007. Prosent

Andelen foretak som har med ulike områder i en oppdatert IT-strategi. 2007. Prosent

Utbredelse av IT-strategi, og innhold i denne

Bare om lag halvparten av alle statlige foretak har en IT-strategi som er oppdatert i løpet av de to siste årene. Undersøkelsen viser at de største foretakene er noe flinkere enn gjennomsnittet til å lage og vedlikeholde en IT-strategi. Blant de foretakene som har en strategi, har 98,4 prosent inkludert IT-sikkerhet som et punkt. Om lag to av tre har inkludert tjenesteorientert arkitektur, bruk av elektroniske tjenester og åpne standarder. Bare en av tre IT-strategier inkluderer et punkt om bruk av åpen kildekode.

IKT-funksjoner fordelt på interne medarbeidere og eksterne leverandører

Bruk av eksterne leverandører er mest vanlig innenfor utvikling av internettløsninger og annen systemutvikling og er mindre utbredt innenfor områder som strategi, prosjektledelse og drift. Nærmere halvparten av all systemutvikling skjer overveiende eller utelukkende hos eksterne leverandører. Innenfor drift av PC-miljøer svarer over halvparten av foretakene at de utelukkende bruker interne medarbeidere, mens ett av fire foretak har overlatt driften av sine servere fullt og helt til eksterne leverandører.

IKT-funksjoner fordelt på hvem som faktisk utfører oppgaven. 2007. Prosent

I denne undersøkelsen er sektorene stats- og trygdeforvaltningen, statens forretningsdrift, statlige låneinstitusjoner, statsforetak (100 prosent eid av staten) samt Norges Bank definert som staten. Dette er første gang det publiseres utgiftstall for statlige foretak. Bruttoutvalget er for 2007 på 584 enheter. Det er et stort spenn i utvalget og i graden av selvstyre blant foretakene i undersøkelsen. Et departement eller et statsforetak med eget styre og over 500 ansatte har andre forutsetninger for å svare på undersøkelsen enn en lokal enhet som inngår i en større statlig etat. Disse omstendighetene medvirker til at usikkerheten for utgiftstallene er noe større enn ved tilsvarende undersøkelse for kommuner og fylkeskommuner. Sammen gir disse tre statistikkene et godt bilde av samlede IKT-utgifter for offentlig sektor.

Tabeller: