214790_not-searchable
/teknologi-og-innovasjon/statistikker/iktbruks/aar
214790
IKT-utstyr på avveier i statlige virksomheter
statistikk
2015-05-11T10:00:00.000Z
Teknologi og innovasjon;Offentlig sektor
no
iktbruks, Digitalisering og IKT i offentlig sektor, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, elektronisk kommunikasjon, elektronisk saksbehandling, elektroniske tjenester, elektroniske skjemaer, internettbruk, IT-systemer, IT-strategi, sikkerhetsløsningerInformasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Offentlig forvaltning , Teknologi og innovasjon, Offentlig sektor
false
Statistikken viser bruk av IKT i staten, blant annet IKT-strategi, IKT-systemer, digitale tjenester, elektroniske innkjøp, IKT-kompetanse og IKT-sikkerhet.

Digitalisering og IKT i offentlig sektor2015

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

IKT-utstyr på avveier i statlige virksomheter

I 2015 rapporterte nær halvparten av statlige virksomheter at IKT-utstyr var kommet på avveier. De aller fleste virksomhetene mente det var relevant å kryptere IKT-utstyret sitt, men likevel hadde ikke 2 av 5 virksomheter gjort det.

Stor grad av endring som følge av IKT-prosjekter (prosent)12
Prosent av statlige virksomheter
20142015
1Stor grad: andel som har rapportert "ganske stor grad" og "svært stor grad" er summert
2IKT-prosjekter de siste to årene.
Økt kvalitet på virksomhetens tjenester6664
Etablert nye tjenester5348
Raskere saksgang/kortere svartid4542
Økt bruk av nettbaserte selvbetjeningsløsninger4341
Bedre samhandling med andre virksomheter4242
Mer robust og sikker infrastruktur6066
Bedre beslutningsgrunnlag3738
Reduserte kostnader til innkjøp av varer og tjenester2321
Omlegginger og forenklinger av arbeidsrutiner4852
Redusert bemanning44

I 2015 rapporterte 44 prosent statlige virksomheter at IKT-utstyr var kommet på avveier det siste året. 8 prosent kjente ikke til om det var slike hendelser. Av de 40 prosent virksomhetene som ikke hadde kryptert bærbart IKT-utstyr, var det 34 prosent som hadde mistet IKT-utstyr det siste året. 6 prosent av statlige virksomheter kjente ikke til om utstyret var kryptert, eller anså det ikke som relevant for virksomheten å kryptere IKT-utstyret.

Flere følger krav om universell utforming

Flere statlige virksomheter har ferdigstilt en offisiell, skriftlig IKT-strategi, som inneholder målsetninger og retningslinjer for anskaffelse og bruk av IKT. I 2015 opplyste 65 prosent av virksomhetene at de har en IKT-strategi som er oppdatert de siste 4 årene, mot 56 prosent i 2014. Både små og store virksomheter har arbeidet med strategien. Alle norske statlige virksomheter med allment tilgjengelige IKT-løsninger som hovedløsning, er lovpålagt å følge krav om universell utforming av IKT. Av virksomhetene med oppdatert strategi, var det 52 prosent som rapporterte at universell utforming av IKT var en del av strategien. Dette var en vekst fra 48 prosent året før.

En fjerdedel planlegger å redusere bemanningen

Det er særlig statens infrastruktur for IKT som er forbedret som resultat av virksomhetenes IKT-prosjekter de siste par årene. 66 prosent av virksomhetene mener at infrastrukturen i stor grad har blitt mer robust og sikker. I 2014 var andelen 60 prosent. Vel halvparten har forbedret arbeidsrutiner i virksomheten. Andelen virksomheter som planlegger å redusere bemanningen ved innføring av nye IKT-systemer har økt fra 19 prosent i 2014 til 25 prosent i 2015. Halvparten av de største virksomhetene med mer enn 1 000 ansatte, og 62 prosent av virksomhetene innen sykehustjenester forventer reduksjon i bemanningen.

Sosiale medier til rekruttering

Sosiale medier benyttes i alle næringer i staten, og bruken øker fra år til år. I 2015 rapporterte 87 prosent av statens virksomheter at de benytter en eller flere sosiale medier i kontakt med brukerne. 62 prosent av disse benyttet mediene til å rekruttere nye ansatte. Blant de største virksomhetene med mer enn 1 000 ansatte, var andelen 78 prosent. For 87 prosent av de statlige virksomhetene var formålet å utvikle virksomhetenes omdømme. Sosiale medier benyttes også til å gi brukerne mulighet til å påvirke virksomheten. 27 prosent av virksomhetene involverte brukerne i utvikling av tjenester gjennom sosiale medier. 57 prosent av virksomhetene brukte mediene til å innhente og svare på brukernes meninger og spørsmål.

94 prosent av de statlige virksomhetene innen ‘undervisning i høyere utdanning’ brukte sosiale medier. Som i de andre næringene var det størst andel som benyttet nettsamfunn, for eksempel Facebook, med 94 prosent av virksomhetene. 70 prosent av virksomhetene benyttet mikroblogger, som for eksempel Twitter. I denne næringen er det også mange som benytter sosiale medier for innholdsdeling, digitale dugnadsarenaer og virksomhetens blogg. Det var henholdsvis 76, 49 og 67 prosent statlige virksomheter i næringen som brukte slike medier.

Kraftig vekst i bruk av nettskyen de siste årene

Flere og flere statlige virksomheter i alle størrelser benytter seg av nettskytjenester. I 2012 var det 26 prosent i staten som brukte en eller flere av tjenestene. Hvert år har andelen økt betraktelig, og i 2015 var den på 53 prosent. Nesten halvparten av virksomhetene bruker nettskyen som webanalyseverktøy.

Undersøkelsen ble gjennomført i 1. kvartal 2015Åpne og lesLukk

Det innebærer at tidsperioder som «det siste året» er i forhold til 1. kvartal 2015.

Høy andel «ukjent»Åpne og lesLukk

Høy andel «vet ikke»/«ukjent» på noen områder kan skyldes at noen statlige virksomheter kjøper eksterne IKT-tjenester.