9581_not-searchable
/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/stskog/arkiv
9581
Mange skogeiere hogger sjelden tømmer for salg
statistikk
2006-12-19T10:00:00.000Z
Jord, skog, jakt og fiskeri
no
stskog, Skogeiendommer, skogeiendommer, skogeiere, hogstkvantum, produktivt skogareal, avvirkning, skogfond, skogplanting, tømmerhogst, kombinasjonsbrukSkogbruk, Jord, skog, jakt og fiskeri
false

Skogeiendommer2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Mange skogeiere hogger sjelden tømmer for salg

En av ti skogeiere avvirket tømmer for salg i 2005. I løpet av siste tiårsperiode er det hogd tømmer for salg på under halvparten av skogeiendommene.

Skogavvirkning for salg og skogeiendommer, etter størrelsesklasse. 2005

Andel skogeiendommer med avvirkning for salg, etter størrelsesklasse. Prosent

Fra 1996 til 2005 er det hogd tømmer for salg på 53 000 av i alt 116 500 skogeiendommer. For skogeiendommene med mindre enn 500 dekar produktivt skogareal er det én av tre som har hatt avvirkning for salg i løpet av de siste ti årene.

Størst andel aktive skogeiere i Vestfold og Buskerud

I 2005 avvirket i underkant av 15 300 skogeiere tømmer for salg, og skogeierne i Buskerud var mest aktive. En av fire eiendommer hadde avvirkning for salg i dette fylket mens Hedmark fulgte like etter. Ser en på avvirkningen i siste tiårsperiode, har skogeierne i Vestfold og Buskerud vært de mest aktive. 67 prosent av skogeiendommene i disse fylkene har hatt avvirkning for salg. Hedmark følger hakk i hæl med 66 prosent.

Gjennomsnittsavvirkningen for skogeiendommer med avvirkning var på 525 kubikkmeter tømmer i 2005. Det er skogeierne fra Hedmark som avvirker mest. Nesten en tredjedel av tømmeret som ble avvirket i 2005 , kom fra Hedmark. Gjennomsnittsavvirkning for dem som hogg tømmer for salg i Hedmark i 2005, var 988 kubikkmeter. Det er likevel Østfold og Vestfold som har den største gjennomsnittsavvirkningen sett i forhold til produktivt skogareal.

Andelen skogeiendommer med avvirkning for salg, etter fylke. Prosent

Andel produktivt skogareal og andel avvirkning for salg, etter størrelsesgruppe. 2005. Prosent

Gjennomsnittseiendommen er 572 dekar

Med utgangspunkt i Landbruksregisteret 2005 har vi kommet fram til at det er 116 502 skogeiendommer med minst 25 dekar produktivt skogareal, og gjennomsnittseiendommen er på 572 dekar. Skogeiendommene over 500 dekar representerer nesten fire femtedeler av det produktive skogarealet, men under en fjerdedel av skogeiendommene. Disse eiendommene sto også for nesten 80 prosent av avvirket kvantum for salg i 2005.

De mellomstore driver mest intensivt

På skogeiendommene på mellom 5 000 og 20 000 dekar er det avvirket mest tømmer per dekar produktivt skogsareal de siste ti årene. Selv om mange små eiendommer sjelden eller aldri har avvirkning, er det liten forskjell i tømmeruttak per arealenhet for eiendommene i de ulike størrelsesklassene under 2 000 dekar. En kan derfor konkludere med at de små eiendommene som har hatt avvirkning de siste ti årene, blir forholdsvis intensivt drevet. Eiendommene på over 20 000 dekar har den laveste avvirkningen per arealenhet, men det kommer av at en del større eiendommer er vernet eller er bygdeallmenninger uten salgsavvirkning. Det er også noen store skogeiendommer med lav produksjon og lite hogstmodent tømmer.

Personlige skogeiere, etter kjønn og alder. 2005

En av fire skogeiere er en kvinne

24 prosent av de personlige skogeierne er kvinner. Andelen er noe økende blant de yngste skogeierne, og forklaringen ligger i at noen flere kvinner har tatt over skogeiendommer etter at de fikk de samme arverettighetene som menn i 1970-årene. Størst kvinneandel ser vi likevel i aldersgruppen over 70 år, og hovedgrunnen er at kvinner lever lenger enn menn. Andelen kvinnelige eiere synker imidlertid desto større skogeiendommen er - en trend som forsterkes ettersom skogeieren blir eldre.

Skogeierne er godt voksne. To av tre skogeiere er over 50 år. Gjennomsnittsalderen for skogeierne er i underkant av 57 år. Kvinnene er i snitt et par år eldre enn mennene.

Tabeller: