211 egg hver i året

Publisert:

Det var mange som ble overrasket i fjor da SSB meddelte at nordmenn i snitt spiser over 200 egg hver i året. De nyeste tallene viser at vi har blitt enda mer glad i egg nå!

Foreløpige tall fra Budsjettnemnda for jordbruket viser at det ble produsert 70 700 tonn egg i 2018. Det tilsvarer 13,3 kilo egg per nordmann.

– Den gjennomsnittlige vekten på egg er 63 gram. Dermed blir det i snitt 211 egg per nordmann i året, sier Anne Ingun Løvberget i seksjon for eiendom-, areal- og primærnæringsstatistikk i SSB.

Påske, egg

Utregningen fra i fjor var basert på 2016-tall og viste 207 egg per innbygger. Dermed kan vi slå fast en fortsatt økning nordmenns eggforbruk.

Dessuten ønsker stadig flere av oss å spise økologiske egg, altså egg fra høner som får økologisk fôr og som slippes ut i friluft hver dag.

– I 2018 var nesten 10 prosent av alle egg som ble solgt gjennom dagligvarehandelen i Norge, økologiske. Det er en fordobling fra ti år tilbake, forteller Løvberget.

Flere høner

Med en større appetitt blant nordmenn for egg, følger det også at vi har fått flere verpehøner og jordbruksbedrifter som har høner i vårt langstrakte land.

– Nesten 4,5 millioner høner produserte eggene våre i fjor, fordelt på 2 200 jordbruksbedrifter. Antallet har økt årlig siden 2011, forteller Løvberget.

I snitt legger norske verpehøner godt over 300 egg hver i løpet av et år.

Dette er de største egg-kommunene

Verpehønene våre er godt fordelt utover landet. Den lille kommunen Finnøy i Rogaland har imidlertid landets desidert høyeste hønetetthet. Finnøy har 3 197 innbyggere og 212 500 høner, som gir hele 66 høner per innbygger.

Litt bak kommer Raarvihke/Røyrvik kommune med 47 høner per innbygger, og Roan kommune med 31 høner per innbygger.

Videre på listen finner vi Hjelmeland, Namdalseid og Klepp med henholdsvis 16, 15 og 14 høner per innbygger. Steinkjer, Klepp og Finnøy er de tre kommunene som totalt sett har flest høner.

Tabell: Se hvor mange høner det er i din kommune her

Til tabellen

Faktaside

Kontakt