5970_not-searchable
/befolkning/statistikker/familie/arkiv
5970
Én av fem alene
statistikk
2010-04-08T10:00:00.000Z
Befolkning
no
familie, Familier og husholdninger, husholdningstyper (for eksempel aleneboende, par med/uten barn), privathusholdninger, husholdningsstørrelse, husstand, familietyper (for eksempel ektepar med/uten barn, mor/far med barn, samboere med barn), enslige, single, barn, foreldres samlivsform, aleneforeldre, steforeldre, søsken (for eksempel hel-, halv- og stesøsken), enebarn.Barn, familier og husholdninger, Befolkning
false

Familier og husholdninger1. januar 2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Én av fem alene

Hver femte nordmann bor alene, og om lag 60 prosent av oss lever i par. Tre fjerdedeler av parene er ektepar. Det er flest aleneboende i Oslo, mens det er flest ektepar i kystfylkene fra Østfold til Møre og Romsdal.

Enslige foreldre i prosent av alle familier med barn. 1. januar 2010

Dette viser familie- og husholdningsstatistikken per 1. januar 2010.

Av landets 3,7 millioner personer som har fylt 18 år, lever 59 prosent i et parforhold. Det er store regionale forskjeller. I Oslo lever halvparten utenfor parforhold. I nabofylket Akershus er tilsvarende tall 37 prosent, noe som er det laveste i landet. Ser vi derimot Oslo og Akershus under ett, er andelen som lever i parforhold, ganske nær landsgjennomsnittet, 56 prosent.

Samboerforhold vanligst blant de yngste

Av parene er 77 prosent gift eller registrerte partnere og 23 prosent samboere. Samboerskap som samlivsform ble vanlig først på 1980- og 1990-tallet, og da først og fremst blant den yngre del av befolkningen. Samtidig er mange samboere en periode før de gifter seg. Derfor finnes det relativt få samboere i de høyere aldersgruppene. I alderen 18-29 år er om lag to tredjedeler av parene samboerpar. For aldersgruppen 30-44 år er en tredjedel samboerpar. Blant personer i alderen 45-66 år som lever i parforhold, er det bare 14 prosent samboere, mens det blant de eldste, de over 66, bare er 4 prosent av parene som er samboere.

Flest samboerpar i Oslo og nordover

Oslo, Hedmark og Oppland samt fylkene fra Trøndelag og nordover har den høyeste andelen par som er samboere. Sør-Trøndelag ligger høyest med 29 prosent. Lavest andel samboere har Agder-fylkene og Rogaland. Vest-Agder ligger lavest med 16 prosent. Ekteskapet holder best stand i kystfylkene fra Østfold til og med Møre og Romsdal.

Få enslige foreldre i Sogn og Fjordane

Familietypene mor med barn eller far med barn utgjør 22 prosent av alle familier med barn på landsbasis. I en femtedel av disse familiene er det fedrene som bor sammen med sine barn. Størst andel enslige foreldre finner vi i Nord-Norge og lavest andel på Vestlandet og i Akershus. Finnmark topper statistikken med 29 prosent aleneforeldre, mens lavest andel enslige mødre eller fedre, 18 prosent, finner vi i Rogaland og Sogn og Fjordane

Flest likekjønnede ektepar i Oslo

Ved utgangen av 2009 var det i alt 900 familier med likekjønnede ektepar, snaut 390 mannlige og drøyt 510 kvinnelige. Mens om lag 10 prosent av alle familier med ektepar bor i Oslo, bor om lag halvparten av de likekjønnede ekteparene i hovedstaden - nærmere 60 prosent av de mannlige og 40 prosent av de kvinnelige.

Personer i privathusholdninger, etter husholdningstype. 1. januar 2010. Prosent

Stadig flere bor alene

I Norge bodde 863 000 personer alene 1. januar 2010, det vil si nesten én av fem personer. Husholdninger med én person utgjorde 40 prosent av husholdningene. Det er en økning fra 34 prosent i 1990 og 28 prosent i 1980. De som bor alene, finner vi først og fremst i utkantkommunene og i store byer - da særlig i sentrale deler av byene. I omlandskommunene til de store byene er det relativt få som bor alene.

Oslo er kommunen med flest aleneboende. Der bor 29 prosent av befolkningen alene, og vel halvparten av alle husholdninger i Oslo består av én person. Det er imidlertid store variasjoner mellom bydelene. I indre by består om lag to tredjedeler av alle husholdningene av aleneboende. I motsatt ende finner vi bydelen Søndre Nordstrand hvor bare hver tredje husholdning består av én person.

Også i sentrale deler av Bergen, Stavanger og til dels også i Trondheim finner vi svært høye andeler aleneboende.

Mange eldre bor alene

Andelen aleneboende i privathusholdninger er høyest blant de aller eldste. Blant personer på 80 år og over bor nærmere seks av ti personer alene, mens én av tre bor alene i aldersgruppen 67-79 år. Blant kvinner på 80 år og over bor mer enn 70 prosent alene, mens dette gjelder for bare en tredjedel av mennene i samme aldersgruppe. Oslo er fylket med høyest andel eldre som bor alene, mens andelen aleneboende eldre er lavest i Akershus og Sogn og Fjordane.

I alt var det 2,2 millioner privathusholdninger her i landet per 1. januar 2010. Det bodde gjennomsnittlig 2,2 personer i hver av dem. 18 prosent av de som bor i en privathusholdning, bor alene. Om lag halvparten bor i en husholdning med barn under 18 år.

Begreper

Par:

Betegnelsen omfatter i denne sammenheng personer som er registrert bosatt i samme bolig og i tillegg er gift med hverandre, registrerte partnere eller samboere.

Ekteskap og partnerskap:

1. januar 2009 ble ekteskapsloven endret slik at to personer med samme kjønn kan inngå ekteskap. Fra samme tidspunkt er det ikke lenger mulig å inngå registrert partnerskap. De som allerede var registrerte partnere, kunne enten fortsette med det, eller be om å få partnerskapet omgjort til ekteskap.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken er laget ut fra hvor personene var registrert bosatt 1. januar 2010 (formelt bosted). Det betyr blant annet at alle ugifte studenter som er registrert bosatt hos foreldrene, er talt opp i foreldrenes husholdning. I intervjuundersøkelser er det respondenten selv som oppgir sitt faktiske bosted. Erfaringsmessig vil statistikk som er basert på register og formelt bosted, i gjennomsnitt gi noe større husholdninger, færre aleneboende og færre samboerpar enn statistikk som er basert på intervjuundersøkelser og faktisk bosted. Registerstatistikk av den typen som presenteres her, har den fordelen at den kan brytes ned på svært lavt geografisk nivå.

Tabeller: