5952_not-searchable
/befolkning/statistikker/familie/arkiv
5952
Mindre forskjeller i husholdningsstørrelse
statistikk
2006-12-07T10:00:00.000Z
Befolkning
no
familie, Familier og husholdninger, husholdningstyper (for eksempel aleneboende, par med/uten barn), privathusholdninger, husholdningsstørrelse, husstand, familietyper (for eksempel ektepar med/uten barn, mor/far med barn, samboere med barn), enslige, single, barn, foreldres samlivsform, aleneforeldre, steforeldre, søsken (for eksempel hel-, halv- og stesøsken), enebarn.Barn, familier og husholdninger, Befolkning
false

Familier og husholdninger1. januar 2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Mindre forskjeller i husholdningsstørrelse

Selv om det fremdeles er relativt store regionale variasjoner i størrelsen på husholdingene, har forskjellen mellom fylkene blitt mindre over tid. Oslo har, i dag som i 1960, de minste husholdningene i landet.

Personer per privathusholdning. 1960 og 2006

1. januar 2006 var det i gjennomsnitt 2,3 personer per husholdning, mot 3,3 ved folke- og boligtellingen i 1960. Den gjennomsnittlige husholdningsstørrelsen er i dag klart minst i Oslo med 1,9 personer per husholdning, mens Sogn og Fjordane er det fylket som har de største husholdningene med 2,5 personer per husholdning. Det viser tall fra den registerbaserte familie- og husholdningsstatistikken.

I 1960 var det også Oslo som hadde de minste husholdningene med et gjennomsnitt på 2,7 personer per husholdning. Den gangen hadde Finnmark de største husholdningene med et gjennomsnitt på 4,0 personer per husholdning, tett fulgt av Sogn og Fjordane og Troms med et gjennomsnitt på 3,9. Det er de fylkene som hadde de største husholdningene i 1960 som har hatt den største nedgangen i husholdningsstørrelsen, slik at de regionale forskjellene er mindre i dag enn de var for 46 år siden.

Personer som bor alene. Fylke. 1960 og 2006. Prosent

Halvparten av husholdningene i Oslo består av én person

Oslo er fylket med flest aleneboende. Over en fjerdedel av befolkningen der bor alene, og vel halvparten av husholdningene består av én person. I hele landet bodde om lag 784 000 personer alene per 1. januar 2006, det vil si nesten en av fem personer. Av husholdningene på landsnivå består 39 prosent av bare én person. Det er en økning fra 14 prosent i 1960 og fra 28 prosent i 1980.

Også når vi ser på andelen av befolkningen som bor alene, har de fylkesvise forskjellene blitt mindre, relativt sett. I 1960 var andelen av befolkningen som bodde alene i Oslo - som lå høyest med 8 prosent - mer enn tre ganger så stor som andelen i Troms og Sogn og Fjordane, som lå lavest med litt over 2 prosent. I 2006 er det Akershus som har den laveste andelen aleneboende med 13 prosent, mens Oslo ligger omtrent dobbelt så høyt med en andel på 28 prosent.

Personer per privathusholdning, 2006

Små husholdninger i byer og utkantkommuner

Variasjonene innen fylkene er store. Det er flest små husholdninger i sentrale bykommuner og i utkantstrøk. Mange kommuner i Nord-Norge og store deler av Hedmark har små husholdninger. Store husholdninger finner vi først og fremst på Sørlandet, på Vestlandet og i kommuner som ligger innenfor pendlingsomlandet til de større byene.

Statistikken er laget ut fra hvor personene var registrert bosatt 1. januar 2006 (formelt bosted). Det betyr at alle ugifte studenter som er registrert bosatt hos foreldrene, er talt opp i foreldrenes husholdning. Erfaringsmessig vil statistikk som er basert på register og formelt bosted, i gjennomsnitt gi noe større husholdninger enn statistikk som er basert på intervjuundersøkelser og faktisk bosted.

Tabeller: