5960_not-searchable
/befolkning/statistikker/familie/arkiv
5960
Nær 100 000 samboere med felles barn
statistikk
2003-05-22T10:00:00.000Z
Befolkning
no
familie, Familier og husholdninger, husholdningstyper (for eksempel aleneboende, par med/uten barn), privathusholdninger, husholdningsstørrelse, husstand, familietyper (for eksempel ektepar med/uten barn, mor/far med barn, samboere med barn), enslige, single, barn, foreldres samlivsform, aleneforeldre, steforeldre, søsken (for eksempel hel-, halv- og stesøsken), enebarn.Barn, familier og husholdninger, Befolkning
false

Familier og husholdninger1. januar 2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nær 100 000 samboere med felles barn

Samboere med felles barn er den familietypen som har økt mest de siste årene, fra 60 900 til 99 800 par på 20 år. Dette er en økning på 64 prosent. De fire nordligste fylkene har fortsatt høyest andel samboerpar med felles barn sett i forhold til totalt antall par med barn. Nordland ligger på topp. Vest-Agder har lavest andel samboerforeldre.

Akershus var fylket med flest samboerpar med minst ett felles barn per 1. januar 2003, med 10 400 par. Andelen samboerpar i forhold til alle par med barn lå likevel under landsgjennomsnittet. I alle fylkene fra Sør-Trøndelag og nordover var hver fjerde barnefamilie samboerpar med felles barn, mot knapt to av ti på landsbasis og bare en av ti i Vest-Agder, Aust-Agder og Rogaland.

Andel samboerpar med felles barn av totalt antall par med barn, etter fylke. 1. januar 2003. Prosent

Familier, etter familietype per 1. januar. 1989-2003

Flere ektepar uten barn

Tallet på ektepar uten barn fortsetter å stige, mens tallet på ektepar med barn fortsetter å synke. 1. januar 1989 var det 571 400 ektepar med barn i Norge; 1. januar 2003 hadde tallet gått ned til 480 200. I samme periode har tallet på ektepar uten hjemmeboende barn steget med 37 700, til 351 700.

To barn er mest vanlig for ektepar

Tobarnsfamilien var den vanligste barnefamilien blant ektepar med barn, med 42 prosent. Ett barn var også ganske vanlig, 33 prosent av ekteparene var en trepersonsfamilie.

For samboerpar var det like vanlig å ha to som ett barn med henholdsvis 43 og 41 prosent.

Det var flere ektepar enn samboerpar med tre eller flere barn. At barnetallfordelingen i parfamiliene ser ut som det gjør, har blant annet sammenheng med at noen samboere gifter seg etter hvert, slik at de på den måten skifter fra en familietype til en annen. En annen forklaring er at samboerskap tross alt ikke har vært en vanlig samlivsform så lenge, slik at det tar litt tid før samboerparene rekker å få mange barn.

Barnetall for ektepar og samboerpar. 1. januar 2003. Prosent

Partnerskap øker

Siden partnerskapsloven trådte i kraft i august 1993, har familiestatistikken talt partnerskapsfamiliene sammen med ekteparene. Ved inngangen til 2003 var det 1 036 registrerte partnerskap med og uten barn i Norge. Dette er en oppgang på 105 fra året før. I 73 av partnerskapene var det barn. Registrerte partnerskap er fortsatt vanligst som familietype i Oslo, det gjelder både partnerskapene med og uten barn.

Mangler i familiestatistikken

Siden 1999 publiserer SSB en redusert versjon av familiestatistikken. Enpersonfamilier, og mor eller far med barn ble tatt ut. Det gis bare tall for ektepar med/uten barn og samboere med minst et felles barn. Nå har vi 1,6 millioner personer klassifisert i "Annen familietype". Det er ønsket om bedre kvalitet som er årsaken til begrensingen.

Barn i familiestatistikken betyr barn som er registrert bosatt hjemme, uansett alder. Familier uten barn er enten faktisk barnløse eller familier der barna har flyttet ut.

Andre kilder

Mer informasjon om familier, husholdninger og barn kan man få på våre Internett sider: http://www.ssb.no/emner/02/01/20/ eller ved og ringe eller sende e-post til oss.

Tabeller: