4784_not-searchable
/bank-og-finansmarked/statistikker/forsikring/arkiv
4784
Forsikringsselskapene sliter fortsatt
statistikk
2002-12-05T10:00:00.000Z
Bank og finansmarked
no
forsikring, Livs- og skadeforsikringsselskaper, regnskap, resultatregnskap, aksjer, obligasjoner, sertifikater, grunnfondsbevis, finansobjekter, gjeld, egenkapital, utlån, låntakere, utstedereFinansinstitusjoner og andre finansielle foretak, Bank og finansmarked
false

Livs- og skadeforsikringsselskaper, regnskap3. kvartal 2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Forsikringsselskapene sliter fortsatt

Livsforsikringsselskapenes samlede underskudd på ordinær virksomhet fortsetter å stige og var oppe i 10,8 milliarder kroner 3. kvartal i år. Skadeforsikringsselskapene hadde et tilsvarende underskudd på 1,5 milliarder kroner, en forbedring på 60 prosent i forhold til i fjor.

Livsforsikring: Underskuddet øker

Livsforsikringsselskapene hadde et underskudd på 10,8 milliarder kroner før tildeling til kunder og skatt 3. kvartal i år. Resultatet er 1,2 milliarder kroner svakere enn på samme tid i fjor, da underskuddet var på 9,6 milliarder kroner. Resultatet før tildeling til kunder og skatt utgjorde minus 2,5 prosent av forvaltningskapitalen ved utgangen av september, og ligger på omtrent samme nivå som i fjor. Livsforsikringsselskapene har imidlertid tapt mindre på finansielle eiendeler: Nettoinntektene fra finansielle eiendeler var på minus 6,7 milliarder kroner 3. kvartal i år mot minus 14,3 milliarder 3. kvartal året før.

Det verdijusterte resultatet for livsforsikringsselskapene blir bedre 3. kvartal 2002. Verdijustert resultat, som inkluderer endringer i kursreguleringsfondet knyttet til selskapenes portefølje av urealiserte verdipapirer, viste et underskudd på 12,2 milliarder kroner i år, mot et underskudd på 17,7 milliarder i samme periode i 2001.

Livsforsikringsselskapenes premieinntekter korrigert for effekten av flytting økte med 9,3 prosent, fra 27,1 milliarder kroner 3. kvartal i fjor til 29,6 milliarder 3. kvartal i år. Erstatningskostnadene økte med 1,1 prosent, til 15,3 milliarder kroner samme periode.

Livsforsikringsselskapenes forvaltningskapital var på 420 milliarder kroner ved utgangen av 3. kvartal 2002. Dette gir en økning på 5,9 prosent i forhold til samme tid i fjor, da forvaltningskapitalen var på 397 milliarder kroner.

Livsforsikringsselskapenes allokering av eiendeler. Millioner kroner

Obligasjoner fremfor aksjer

I 3. kvartal i år plasserte selskapene 65,5 milliarder kroner av midlene sine i aksjer, andeler og grunnfondsbevis. Dette beløpet utgjorde 15,6 prosent av forvaltningskapitalen. Til sammenligning sto selskapenes aksjeinvesteringer for 23,7 prosent av forvaltningskapitalen på samme tid i fjor.

3. kvartal 2002 hadde selskapene plassert 218 milliarder kroner av midlene sine i obligasjoner, det vil si 52 prosent av forvaltningskapitalen. Året før var denne andelen på 46 prosent. Årsaken til at selskapene velger å investere i obligasjoner fremfor aksjer er den svake utviklingen i aksjemarkedet.

Andelen sertifikater har økt fra 7,3 til 9,7 prosent av forvaltningskapitalen fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år.

Skadeforsikring: Mindre underskudd og bedre teknisk resultat

Skadeforsikringsselskapene fortsetter også å gå med underskudd, men resultatet er likevel bedre enn ved utgangen av september i fjor. 3. kvartal var underskuddet for ordinær virksomhet på 1 476 millioner kroner. Dette er en forbedring på nesten 60 prosent fra samme tid i fjor, da underskuddet var på 3 657 millioner kroner. Årsaken til at underskuddet er blitt lavere i år er bedrede nettoinntekter fra finansielle eiendeler. Mens skadeforsikringsselskapene hadde nettoinntekter fra finansielle eiendeler på minus 1 210 millioner kroner i fjor, lå de på minus 512 millioner kroner i år.

Skadeforsikringsselskapenes allokering av eiendeler. Millioner kroner

Skadeforsikringsselskapenes tekniske resultat viste et overskudd på 3 049 millioner kroner for 3. kvartal 2002, og dette er en klar forbedring fra i fjor, da resultatet lå på 1 683 millioner kroner. Årsaken til forbedringen er at premieinntektene har økt mer enn erstatningskostnadene. Premieinntektene økte med 14,6 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år, mens erstatningskostnadene bare økte med 4,0 prosent i samme periode.

Redusert aksjebeholdning

Skadeforsikringsselskapenes forvaltningskapital økte med nesten 9 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år, og var på 102 milliarder kroner ved utgangen av september. Selskapene hadde plassert 15 prosent av forvaltningskapitalen i aksjer 3. kvartal 2002 mot 22 prosent året før. Andelen aksjer i forhold til forvaltningskapital falt fra 22 prosent i fjor til 15 prosent ved utgangen av 3. kvartal i år. Plasseringer i obligasjoner utgjorde 30 prosent ved utgangen av september mot 27 prosent på samme tid i fjor. Sertifikater økte fra 5 til 7 prosent av forvaltningskapitalen i samme periode.

 

Tabeller

Tabeller til publiseringen