4810_not-searchable
/bank-og-finansmarked/statistikker/forsikring/arkiv
4810
Kraftig økning for livsforsikringsselskapene
statistikk
1999-12-09T10:00:00.000Z
Bank og finansmarked
no
forsikring, Livs- og skadeforsikringsselskaper, regnskap, resultatregnskap, aksjer, obligasjoner, sertifikater, grunnfondsbevis, finansobjekter, gjeld, egenkapital, utlån, låntakere, utstedereFinansinstitusjoner og andre finansielle foretak, Bank og finansmarked
false

Livs- og skadeforsikringsselskaper, regnskap3. kvartal 1999

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Kraftig økning for livsforsikringsselskapene

Oppgang i finansmarkedene i utlandet og i Norge bidro til at livsforsikringsselskapene endte med et samlet resultat på om lag 1,4 milliarder kroner for de tre første kvartalene i 1999. Dette var en bedring på hele 1,6 milliarder sammenlignet med samme periode i fjor.

Skadeforsikringsselskapene kunne også vise til en kraftig økning i resultat av ordinær virksomhet etter tredje kvartal i 1999. Ser vi isolert på den forsikringstekniske delen av resultatet er ikke bildet like positivt. Skadeerstatningene har fortsatt å øke og premieinntektene klarer ikke å veie opp denne økningen. Erstatningene som andel av premieinntektene har økt fra et nivå på 81 prosent i tredje kvartal i fjor, til 88 prosent i tredje kvartal i år. I tillegg bidro endringene i avsetningene til å trekke ned det forsikringstekniske resultatet, slik at det endte på minus 1,5 milliarder kroner. Dette er en forverring på 1,6 milliarder sammenlignet med samme periode ett år før. God avkastning i finansmarkedene gjorde imidlertid at resultatet etter ordinær virksomhet havnet på 1,5 milliarder kroner etter tre kvartaler i 1999.

Overskudd på 8,2 milliarder

Livsforsikringsselskapenes forsikringstekniske resultat viste et overskudd på hele 8,2 milliarder kroner, noe som tilsvarer 2,4 prosent av total forvaltningskapital. Av dette er 8,1 milliarder tilført til forsikringskundene, 120 millioner er ført som skattekostnad og 1,4 milliarder kroner disponeres av eierne. Resultatet av ordinær virksomhet viser et underskudd på 172 millioner kroner, men høye ekstraordinære inntekter på grunn av oppskriving av fast eiendom som følge av ny regnskapslov, gjør at det endelige resultatet blir kraftig forbedret sammenlignet med samme periode ett år før.

 Fordeling av finansobjekt som andel av total forvaltningskapital

Livsforsikringsselskapene økte sin totale forvaltningskapital med om lag 13,7 prosent fra tredje kvartal 1998 til tredje kvartal 1999. Tilsvarende økning for skadeselskapene var på 3,5 prosent. Skadeforsikringsselskapenes beholdning av obligasjoner gikk ned fra nesten 30 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor, til 27 milliarder kroner i tredje kvartal i år. Som andel av total forvaltningskapital tilsvarer dette en nedgang på 3,8 prosent. Beholdningen av aksjer har derimot økt i samme periode. Livselskapenes allokering av aktiva viste en tilsvarende tendens.

Tabeller: