4812_not-searchable
/bank-og-finansmarked/statistikker/forsikring/arkiv
4812
Høye erstatningsutbetalinger
statistikk
1999-09-07T10:00:00.000Z
Bank og finansmarked
no
forsikring, Livs- og skadeforsikringsselskaper, regnskap, resultatregnskap, aksjer, obligasjoner, sertifikater, grunnfondsbevis, finansobjekter, gjeld, egenkapital, utlån, låntakere, utstedereFinansinstitusjoner og andre finansielle foretak, Bank og finansmarked
false

Livs- og skadeforsikringsselskaper, regnskap2. kvartal 1999

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høye erstatningsutbetalinger

Skadeforsikringsselskapene hadde en markert økning i brutto erstatningsutbetalinger på 2,5 milliarder kroner fra 1. halvår 1998 til 1. halvår i år. Likevel ble resultat av ordinær virksomhet forbedret med om lag 410 millioner kroner sett i forhold til samme periode året før.

Livsforsikringsselskapene kunne vise til en resultatforbedring på nærmere 68 prosent i det samme tidsrommet, og resultatet endte på om lag 1,1 milliarder kroner.

Resultatet av teknisk regnskap for skadeforsikringsselskapene var på minus 1,4 milliarder kroner etter 1. halvår i år, noe som var en forverring på 1,2 milliarder sammenlignet med samme periode i fjor. Økte netto skadeutbetalinger og økte driftskostnader kan langt på vei forklare denne utviklingen. Imidlertid førte den gode utviklingen i verdipapirmarkedene til at selskapenes finansielle inntekter økte kraftig, nærmere bestemt fra et nivå på om lag 3,7 milliarder kroner i 1. halvår 1998 til 6,3 milliarder i samme periode i år. Resultat etter ordinær virksomhet endte på 1,6 milliarder kroner, en økning på nær 35 prosent.

 Andel av total aksje- og obligasjonsbeholdning plassert i utlandet. Prosent

Skadeforsikringsselskapene hadde ved utgangen av 1. halvår i år en samlet forvaltningskapital på 85,7 milliarder kroner, en økning fra 82,8 milliarder ett år tidligere. I samme periode økte beholdningen av aksjer fra 21,4 til 25,5 milliarder kroner. Dette utgjør en økning fra 34 til 40 prosent som andel av forsikringsmessige avsetninger. Av den totale aksjeporteføljen var om lag 30 prosent plassert i utenlandske selskaper, en økning på 5 prosent fra samme periode i fjor. Obligasjonsporteføljen ble samtidig redusert fra 29,9 til 26,5 milliarder kroner.

Livsforsikringsselskapene hadde et forsikringsteknisk resultat, det vil si resultat før fordeling til kunder og skatt, på nær 7 milliarder kroner, som tilsvarer 2,1 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital. Dette var en økning på 3,4 milliarder kroner, eller 97 prosent, sett i forhold til samme periode i 1998. Gode tider i verdipapirmarkedene og høye ekstraordinære inntekter førte til at livsforsikringsselskapene fikk et resultat på i overkant av 1,1 milliarder kroner, mot 0,7 milliard ett år tidligere.

Forvaltningskapitalen til livsforsikringsselskapene passerte 337,5 milliarder kroner 1. halvår i år. Sammenlignet med 1. halvår 1998 var dette en økning på 637 millioner kroner. Obligasjonsbeholdningen økte med om lag 14 milliarder kroner mens aksjebeholdningen økte med 21 milliarder, og som andel av forsikringsmessige avsetninger svarer dette til henholdsvis 2,2 og 5,9 prosent økning. Livsforsikringsselskapene hadde i likhet med skadeforsikringsselskapene økt sin andel av utenlandske verdipapirer, og per 1. halvår i år lå andelen for utenlandske aksjer på nesten 50 prosent.

I uke 37 blir bank- og kredittmarkedsstatistikkheftet lagt ut på weben, og der vil det bli publisert balanse etter finansobjekt og artsinndelt resultatregnskap. I tillegg vil det bli publisert tall for seks perioder for obligasjoner, sertifikater, aksjer og andeler etter utstedersektor og disponerte utlån etter låntakersektor.

Tabeller: