53564_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/innvarbl/arkiv
53564
Nedgang blant innvandrermenn
statistikk
2011-11-09T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
innvarbl, Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå), arbeidsmarkedstiltak, innvandrerbakgrunn, landbakgrunn, botidArbeid og lønn, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Registrerte arbeidsledige blant innvandrere (avsluttet i Statistisk sentralbyrå)3. kvartal 2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nedgang blant innvandrermenn

Den registrerte arbeidsledigheten blant bosatte innvandrere var 7 prosent i august i år. Det er en nedgang fra 7,8 prosent i august i fjor. Det var kun blant menn at ledigheten gikk ned.

Det var nedgang også i resten av befolkningen, hvor den registrerte ledigheten gikk fra 2,3 til 2,2 prosent. Ledigheten for kvinner var omtrent uendret, både blant innvandrere og i befolkningen ellers. Den største nedgangen i ledigheten finner vi blant menn fra EU-landene i Øst-Europa.

Ledigheten ned innenfor bygg, anlegg og industri

Blant innvandrermenn gikk ledigheten ned med 1,5 prosentpoeng, mens innvandrerkvinner derimot hadde en marginal økning på 0,1 prosentpoeng. Omtrent samme tendens kan vi observere i befolkningen for øvrig, der prosentandelen ledige gikk ned med 0,3 prosentpoeng blant menn og var uendret blant kvinner. Denne tendensen henger sammen med en nedgang i ledigheten innenfor mannsdominerte yrkesgrupper i bygge - og anleggsvirksomhet og i industrien. Samtidig har det vært en viss økning i ledigheten i de kvinnedominerte yrkene tilknyttet offentlig sektor. På grunn av denne utviklingen har innvandrerkvinner nå høyere ledighet enn innvandrermenn, det vil si 7,6 mot 6,6 prosent. I resten av befolkningen har derimot mennene fortsatt høyest ledighet med 2,3 mot 2,0 prosent.

Forklaringer

Innvandrere:

Som innvandrere regnes personer som er født i utlandet av utenlandsfødte foreldre, og som er registrert bosatt ifølge Det sentrale folkeregisteret. I avsnittene nedenfor er det kun gruppen av bosatte innvandrere vi omtaler hvis ikke annet er presisert. Norskfødte med innvandrerforeldre regnes ikke som innvandrere.

Ledige og bosatte:

I tallet på registrert ledige inngår også noen som ikke er registrert som bosatt. Dette er personer som er bosatt i utlandet, og som forventes å oppholde seg mindre enn seks måneder i Norge. Disse er holdt utenfor innvandrergruppen, men inngår i befolkningen ellers. Se tabell på denne siden for nærmere oversikt.

Tallgrunnlaget:

Tallene for arbeidsledige bygger på NAVs register over helt arbeidsledige og er beregnet i prosent av arbeidsstyrken hvis ikke annet er angitt.

Størst nedgang blant innvandrere fra EU-land i øst

Innvandrere fra EU-landene i Øst-Europa hadde den største nedgangen i den registrerte ledigheten, på 2 prosentpoeng fra 3. kvartal 2010 til 3. kvartal 2011. Innvandrere fra de øvrige verdensregionene hadde en reduksjon i ledigheten på mellom 0,1 og 0,6 prosentpoeng.

Innvandrere som er registrert arbeidsledige, etter bostedsfylke. I prosent av arbeidsstyrken. Utgangen av august 2011

Den afrikanske gruppen har fortsatt høyest ledighet, på 14,4 prosent. Dernest kommer innvandrere fra Asia, med en andel på 9,1 prosent ledige. Videre ser vi at innvandrere fra Øst-Europa utenom EU og de fra Sør- og Mellom-Amerika ligger omtrent likt på henholdsvis 7,5 og 7,4 prosent. Gruppen fra EU-landene i Øst-Europa befinner seg nå på 6,8 prosent. Som vanlig er det fortsatt stor avstand til innvandrerne fra Norden og Vest-Europa, der andel registrerte ledige var på henholdsvis 2,8 og 3 prosent. Også de fra Nord-Amerika og Oseania, den minste innvandrergruppen, befinner seg i dette lave sjiktet med en ledighet på 2,9 prosent.

Det høye ledighetsnivået blant innvandrere fra Afrika er blant annet et utslag av den store flyktningandelen i denne gruppen. Afrikanske innvandrere har i mange år hatt det høyeste ledighetsnivået uavhengig av konjunkturene på arbeidsmarkedet.

Noe økning i deltakelsen på arbeidsmarkedstiltak

Antall innvandrere som deltok på ordinære arbeidsmarkedstiltak var 5 290 i 3. kvartal i år, en økning på 1 000 deltakere fra 3. kvartal i fjor. Ser man på prosentandelen arbeidsledige og deltakere på arbeidsmarkedstiltak sammenlagt, er det likevel fortsatt en klar nedadgående tendens blant innvandrere i denne perioden. Blant befolkningen utenom innvandrergruppen gikk antallet deltakere opp med 530, fra 5 970 til 6 500. Nærmere 45 prosent av alle deltakere på arbeidsmarkedstiltak var innvandrere. De største deltakergruppene hadde bakgrunn fra Asia og Afrika.

Høyest ledighet i Telemark

Telemark hadde høyest registrert ledighet blant innvandrere med nesten 11 prosent av arbeidsstyrken. Det laveste nivået finner vi i Troms fylke, med 4,9 prosent ledige innvandrere. Oslo hadde størst nedgang i ledigheten blant innvandrere, med 1,9 prosentpoeng.

Nedgang også blant norskfødte med innvandrerforeldre

Norskfødte med innvandrerforeldre utgjør fortsatt kun en liten gruppe arbeidsledige, nærmere bestemt 820 registrerte ledige i 3. kvartal 2011. I aldersgruppen 15-29 år, der vi finner de aller fleste ledige i denne befolkningsgruppen, var ledigheten på 5 prosent. Dette er 1,4 prosentpoeng over nivået blant jevnaldrende i majoritetsbefolkningen, men 2,8 prosentpoeng under nivået blant innvandrerne i samme alder. Av disse tre unge befolkningsgruppene hadde de norskfødte med innvandrerforeldre størst nedgang med 1 prosentpoeng siden 3. kvartal 2010.

Registrerte helt arbeidsledige, etter bosettingsstatus. Utgangen av august 2010 og 2011
      August 2010     August 2011     Endring
2010-2011
Registrerte helt arbeidsledige i alt 76 101 71 344 -4 757
       
Arbeidsledige registrert bosatt 74 658 70 014 -4 644
Av dette      
Innvandrere 22 650 22 149 -501
Befolkningen ellers 52 008 47 865 -4 143
Arbeidsledige ikke registrert bosatt 1 443 1 330 -113

Tabeller: