12074_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/arkiv
12074
Dyrt å bygge i Norge
statistikk
2009-02-04T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Dyrt å bygge i Norge

Norge ligger i det øverste segmentet når det gjelder byggepriser i Europa, sammen med Sverige, Danmark, Island og Storbritannia.

Prisnivåindekser for bygg og anlegg. Europa 2007. EU27 = 100

Den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen 2007 har sett på byggeprisene i 37 europeiske land. Undersøkelsen viser store nivåforskjeller. Byggeprisene er i hovedsak høyest i Nord-Europa og lavest i Øst Europa. Landene er fordelt på fem prisnivåer, og Norge, Sverige, Danmark, Island og Storbritannia ligger i gruppen med høyest prisnivå. I disse landene er byggeprisene mer enn 40 prosent høyere enn prisnivået i de 27 EU-medlemslandene sett under ett. Prisnivået i de nye EU-landene fra tidligere Øst- Europa nærmer seg gjennomsnittet i EU sammenlignet med tallene for 2005.

Prisundersøkelsen

Det er utarbeidet representative beskrivelser av 15 bygge- og anleggsprosjekter fordelt på ulike boligbygg, næringsbygg og anlegg. Deltagerlandene skal prise prosjekter innenfor hver kategori og minimum 9 prosjekter. Beskrivelsen av bygge- og anleggsprosjektene er inndelt i kapitler (som grunnarbeid, betongarbeid, elektriske installasjoner og så videre) som igjen består av enkeltposter (som utgraving av byggegrop, støping av betongdekke, flislegging av baderom, installering av elektriske ledningsnett og så videre). De nasjonale statistikkontorene er ansvarlige for gjennomføringen av undersøkelsene. Selve prisarbeidet utføres av eksterne eksperter på prising av bygge- og anleggsprosjekter.

Prisdefinisjon

Prisene er markedspriser og inkluderer entreprenørenes fortjenestemarginer, kostnader til arkitekt og rådgivende ingeniører samt merverdiavgift. Prisene skal representere årsgjennomsnittet og gjennomsnitt for hele landet.

Usikkerhet

Det er vanskelig å lage standard byggebeskrivelser som både er representative for hvert enkelt land og samtidig er sammenlignbare mellom landene. I tillegg er usikkerheten knyttet til innhentingen og bearbeidingen av prisdataene i de enkelte landene relativt stor. Indekstallene kan derfor best brukes til å fordele landene på grupper med sammenlignbare prisnivåer.

Les mer i ” Statistics in Focus ”.

Se også: Prisnivå på investeringsvarer .

Tabeller: