100928_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/pppvare/aar
100928
Norge på pristoppen
statistikk
2013-06-24T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
pppvare, Prisnivå på varer og tjenester, prisnivåindeks, EU-land, EØS-land, internasjonale sammenligningerKonsumpriser, Priser og prisindekser
false

Prisnivå på varer og tjenester2012

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Norge på pristoppen

Ikke overraskende hadde Norge, sammen med Sveits, også i 2012 Europas høyeste prisnivå på varer og tjenester, noe som et stykke på vei kan forklares med de to landenes sterke valuta. Det er imidlertid store forskjeller mellom de ulike vare- og tjenestegruppene.

Prisnivå på varer og tjenester. Utvalgte land. Indeks. EU27=1001
2012
1Kilde: Eurostat
Norge159
Danmark142
Finland124
Frankrike109
Island116
Italia105
Polen58
Storbritannia108
Sverige128
Tyskland102
Prisnivå for utvalgte produktgrupper. Indeks. EU27=100

Nye tall fra Eurostat viser at det norske prisnivået på varer og tjenester til konsum i husholdningene lå 59 prosent høyere enn gjennomsnittet i de 27 EU-landene i 2012. Sett i forhold til nabolandene var prisnivået i Norge 12 prosent høyere enn i Danmark og 24 prosent høyere enn i Sverige.

Store prisnivåforskjeller i Europa

Bare ett europeisk land hadde omtrent like høyt prisnivå som Norge, nemlig Sveits. Danmark, som hadde det høyeste prisnivået i EU, lå 42 prosent over EU-snittet. Når Norge og Sveits skiller seg såpass klart ut, skyldes det til dels de to landenes sterke valuta, målt mot blant annet euro. En sterk valuta «gjør Norge dyrere» sett fra utlandet.

Prisnivåforskjellene mellom landene i Europa, og internt i EU, er betydelige. De fleste landene i Øst- og Mellom-Europa som ble EU-medlemmer i 2004, hadde i 2012 stadig prisnivåer langt under EU-snittet. For eksempel var prisnivået i Polen 42 prosent lavere enn i EU sett under ett. Sagt på en annen måte var prisene i Norge 2,7 ganger høyere enn i Polen.

Det er imidlertid viktig å huske at det er en tydelig samvariasjon mellom prisnivå og prisnivåjustert inntektsnivå, målt ved for eksempel bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger : Land med høyt prisnivå har ofte også et høyt inntektsnivå. Prisnivå isolert sier derfor ingenting om materiell levestandard.

Ulikt prisnivå for ulike produktgrupper

Selv om det kanskje ikke er noen stor overraskelse at Norge er det dyreste landet i Europa, gjelder ikke dette nødvendigvis for alle vare- og tjenestegrupper. Figuren viser prisnivået i Norge for noen utvalgte produktgrupper, sett i forhold til prisnivået i EU. Vi ser at det norske prisnivået for post- og telekommunikasjonstjenester, elektrisitet og annet brensel i 2012 lå omtrent på EU-nivå, mens møbler var noe dyrere i Norge enn i EU. Forbrukerelektronikk og husholdningsapparater var rundt 30 prosent dyrere i Norge, mens prisnivået på klær og sko, transportmidler og transporttjenester lå rundt 50 prosent over EU-snittet. Matvarer og alkoholfrie drikkevarer , hotell- og restauranttjenester og spesielt alkoholdrikker og tobakk var produktgrupper som utmerket seg med et spesielt høyt norsk prisnivå.