10833_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/var_kostra/arkiv
10833
Størst investeringer i avløp
statistikk
2002-07-04T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Natur og miljø;Offentlig sektor
no
var_kostra, Kommunalt avløp - KOSTRA, avløpsnett, avløpsanlegg, avløpsgebyrer, slam, kloakk, pumpestasjoner, gråvann, svartvannKOSTRA, Forurensning og klima, Vann og avløp, Natur og miljø, Offentlig sektor
false

Kommunalt avløp - KOSTRA2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Størst investeringer i avløp

13,7 prosent av kommunenes investeringer og 4,8 prosent av driftsutgiftene i 2001 gikk til vann, avløp og renovasjon (VAR). Til sammen ble det investert 3,3 milliarder kroner i VAR-sektoren. 54 prosent av investeringsutgiftene gikk til avløpssektoren.

Mens 13,7 prosent av kommunenes investeringer gikk til vann-, avløps- og renovasjonssektoren (VAR) i 2001, utgjorde sektorens andel av kommunenes driftsutgifter bare 4,8 prosent. Andelen av kommunenes lønnsutgifter til VAR-sektoren er ennå mindre, kun 1,2 prosent.

Foreløpige landstall viser at det i 2001 ble investert 3,3 milliarder kroner i VAR-sektoren. 54 prosent av disse gikk til investeringer i avløpssektoren alene. 42 prosent av investeringsutgiftene gikk til vannforsyningssektoren. Det resterende ble investert i septiktømming og avfallssektoren.

Driftsutgiftene i VAR-sektoren var mye jevnere fordelt mellom de ulike tjenesteområdene enn investeringene var. Samlede brutto driftsutgifter for VAR-sektoren var i 2001 8,2 milliarder kroner. Her utgjorde avløpssektorens andel 36 prosent, vannforsyning 29 prosent og avfall/septiktømming resten. Avløpssektorens andel er sannsynligvis noe overestimert, ettersom en del kommuner hadde ført septiktømming sammen med avløpssektoren i regnskapet.

Tall for gebyrsatser er allerede omtalt i en egen artikkel på SSBs webside ( www.ssb.no/kommgeb /). Foreløpig er detaljene i datagrunnlaget ikke tilstrekkelig gjennomgått til å kunne si noe generelt om forholdet mellom kostnader og gebyrinntekter i kommunene. Mer detaljerte statistikker og analyser vil derfor ikke være klare før i oktober, når vi har fått utført en grundigere revisjon på regnskapstallene.

Vannverkene tilfredsstiller 92 prosent av kravene til vannkvalitet

1 032 kommunale vannverk som hver forsyner minst 50 fastboende personer, har rapportert data via Vannverksregisteret (Vreg) for 2001. Til sammen 3,5 millioner personer er tilknyttet disse vannverkene. Av den samlede befolkningen i de kommunene som har rapportert er 89 prosent tilknyttet kommunale vannverk.

KOSTRA-tallene viser at mellom 82 og 99 prosent av myndighetenes krav til vannrenseanleggene er oppfylt. Hele 98,7 prosent av kravene til innhold av termotolerante bakterier var oppfylt i 2001, mens henholdsvis 88,6 av kravene til pH og 89,3 av kravene til farge var oppfylt. Dersom man ser alle typer krav under ett, var i gjennomsnitt 92 prosent av alle kravene ved vannverkene oppfylt i 2001.

78 prosent tilknyttet renseanlegg som oppfyller krav for rensing av fosfor

2 482 avløpsanlegg, hver med kapasitet til å ta imot avløpsvann fra minst 50 personer, var rapportert via KOSTRA innen 15. mai i år. 3,5 millioner fast bosatte personer er tilknyttet disse anleggene, hvorav 2,1 millioner er tilknyttet til sammen 632 avløpsanlegg i Nordsjøområdet, det vil si fra Østfold til og med Vest-Agder. Den resterende delen av landets befolkning er tilknyttet avløpsanlegg som betjener enkelthus eller færre enn 50 personer.

Avløpsanleggene tok til sammen imot om lag 2,16 tonn fosfor i avløpsvannet i 2001. Av dette ble 1,28 tonn belastet anleggene i Nordsjøområdet. Mer enn 95 prosent av fosforet som ble belastet anleggene i Nordsjøområdet ble renset med såkalte høygradige rensemetoder. Det vil si metoder som fjerner opptil 95 prosent av fosforet før avløpsvannet slippes ut. I resten av landet ble kun 28 prosent av fosforbelastningen renset med høygradige metoder, mens om lag 54 prosent ble renset med enklere mekaniske eller naturbaserte metoder. De resterende 18 prosent av fosforbelastningen utenfor Nordsjøområdet slippes ut urenset.

Til sammen 2,2 millioner personer var rapportert tilknyttet 478 renseanlegg med krav om rensing av fosfor. 78 prosent av disse var tilknyttet anlegg som oppfylte kravene. I Nordsjøområdet var den tilsvarende andelen 74 prosent, mens den i resten av landet var hele 94 prosent. Årsaken til at anleggene utenfor Nordsjøområdet ligger såpass høyt, er i hovedsak at rensekravene er betydelig lavere i dette området. De to prosentandelene er følgelig ikke direkte sammenlignbare. Samtidig har forholdsvis få antall anlegg rapportert krav utenfor Nordsjøområdet (102 anlegg).

Tallene for avløp som er omtalt her, avviker i en del tilfeller noe fra det som ble publisert i KOSTRA 17. juni i år. Dette skyldes at det er utført en grundigere revisjon av en del tallmateriale som ble rapportert sent, samt korrigering av en automatisert beregningsrutine som gav uriktige tall for oppfylte krav for enkelte kommuner som har rapportert via Norvar-avløp. Reviderte nøkkeltall og grunnlagsdata vil være tilgjengelig i Kostra i slutten av august.

Om tallene

Regnskapstallene som publiseres i KOSTRA , omfatter kun den kommunale delen av økonomien i VAR-sektoren. Mange kommuner har ikke fått innarbeidet de nye regnskapskontiene for VAR-sektoren ennå, og SSB har derfor revidert regnskapstallene. Imidlertid ble deler av de deler av de publiserte tallene innrapportert nært opptil publisering, og er derfor ikke fullstendig kvalitetssikret. Til KOSTRA-publiseringen 17. juni 2002 manglet fortsatt kommuneregnskap fra 29 kommuner. For å beregne de landstallene som er publisert i denne artikkelen, er befolkningstall brukt som oppblåsningsfaktor.

Se også egen artikkel om husholdningsavfall .

Tabeller: