54181_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/nrmiljo/aar
54181
Utslippene vokser mer enn produksjonen
statistikk
2011-05-25T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Natur og miljø;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
nrmiljo, Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet, miljøregnskap, økonomisk aktivitet, produksjon etter næring, utslippseffektivitet, utslippsintensitet etter næring, bruttoprodukt etter næring, frakobling, satellittregnskapMiljøregnskap, Nasjonalregnskap, Forurensning og klima, Natur og miljø, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet2010

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Utslippene vokser mer enn produksjonen

For første gang på ti år økte utslipp av klimagasser fra norske virksomheter mer enn produksjonen. Tross moderat økning i fjor, har utslippsintensiteten for klimagasser flatet ut de siste årene og ligger på et historisk lavt nivå.

Totale klimagassutslipp (CO2-ekvivalenter), produksjon (faste 2000-priser) og utslippsintensiteter for klimagasser knyttet til norsk økonomisk aktivitet (ekskl. husholdningene). 1990-2010*. 1990=1

Dette viser foreløpige tall for 2010 som Statistisk sentralbyrå har beregnet for utviklingen i utslippsintensiteter for klimagasser knyttet til norsk økonomisk aktivitet .

Nedgangen i både produksjon, utslipp og utslippsintensitet (målt som utslipp per krone produksjon) under finanskrisen 2008-2009 har foreløpig ikke medført noen ny trend i forholdet mellom produksjon og utslipp. Produksjonsvekst i de utslippsintensive næringene i 2010 har gitt forventede økte utslipp. Bildet er nyansert og det er store forskjeller både innen og mellom næringene (se Statistikkbanken ).

Til forskjell fra de nasjonale utslippstallene som er basert på en geografisk definisjon av Norge, inneholder tallene som presenteres her også utslipp fra utenriks sjøfart og utenriks luftfart.

De foreløpige tallene er imidlertid kun fordelt på ni ulike hovednæringer i tillegg til husholdinger, og gir derfor et overordnet bilde på et tidlig tidspunkt av sammenhengen mellom økonomisk utvikling og utslipp.

Utslippsintensiteter for klimagasser fordelt på næring. 1990, 2000, 2009* og 2010*. Tonn CO2-ekvivalenter per million kroner produksjon

Produksjonen, målt i faste priser, økte med 1,0 prosent i 2010 (se nasjonalregnskapet ). Produksjonsøkningen kan i hovedsak tilskrives de mindre utslippsintensive tjenesteytende næringene. De mer utslippsintensive industri- og transportnæringene hadde også økt aktivitet i 2010, og det var disse næringene som bidro mest til oppgangen i klimagassutslipp fra norsk næringsliv på i alt 4,6 prosent i fjor.

Klimagassintensiteten, målt som utslipp av klimagasser i forhold til total produksjon i faste priser, lå på 20,5 tonn CO2-ekvivalenter per millioner kroner produsert i 2010. Den økte dermed med 3,6 prosent for norsk næringsliv under ett. Økningen må sees i sammenheng med et historisk lavt nivå for utslippsintensiteten i 2009, som hang sammen med lav aktivitet i utslippsintensive næringer som følge av finanskrisen. For alle hovednæringsområdene, med unntak av primærnæringene, var det i 2010 en større økning i klimagassutslippene enn i produksjonsveksten (målt i faste priser). Det er imidlertid en del forskjeller mellom næringene.

Produksjon, klimagassutslipp og utslippsintensitet for klimagasser. Bergverk og utvinning av olje og gass. 1990-2010*. 1990=1

Olje, gass og transport bidro mest til økningen av utslippsintensiteten

Innenfor bergverk- og utvinningsnæringen sank produksjonen med 5 prosent i 2010 som følge av en kraftig nedgang i oljeproduksjonen. Gassproduksjonen viste en svak oppgang. Økt aktivitet ved landanleggene førte til at de totale klimagassutslippene innenfor bergverk og utvinningsnæringen økte med 1,4 prosent i samme periode. Dette gjorde at utslippsintensiteten økte med 6,5 prosent til 39,8 tonn CO2-ekvivalenter per millioner kroner produsert i 2010. Dette er svært nær topp-nivåene som ble målt i 1990, 2007 og 2008.

Transportnæringene er sammensatt av næringer som er veldig forskjellige med hensyn til utvikling i klimagassutslipp og produksjonsnivå. I 2010 var det spesielt gods- og passasjertrafikk på land og med fly som har bidro både til økt produksjon (målt i faste priser) og til økningen i klimagassutslipp. Disse utslippene økte kraftigere enn produksjonsveksten, og bidro til at utslippsintensiteten innenfor transportnæringene økte med 2,4 prosent, til 125,3 tonn CO2-ekvivalenter per millioner kroner produsert i 2010.

Produksjon, klimagassutslipp og utslippsintensiteter for klimagasser. Industrien. 1990-2010*. 1990=1

Økt utslippsintensitet for industrien

Både klimagassutslipp og produksjon (målt i faste priser) i norsk industri økte i 2010. Klimagassutslippene økte generelt mest, og bidro til en økning i utslippsintensiteten for klimagasser i industrien på 3,5 prosent.

Det er hovedsakelig en økning i produksjonen av kjemiske produkter, metallvarer og trelast og treforedling fra 2009 til 2010 som bidrar til økt aktivitet i industrien. Øvrige næringer har stort sett lavere produksjon enn året før. Det er den økte aktiviteten innen produksjonen av kjemiske produkter og metallvarer som bidrar mest til økte utslipp av klimagasser fra industrien.

Reviderte detaljerte tall for 2008 og 2009

Detaljerte tall for utslippsintensiteter for 2008 og 2009 er nå også revidert som følge av ny informasjon som er tatt inn i de kvartalsvise nasjonalregnskapet for disse årene. Dette fører kun til marginale endringer totalt for utslippsintensiteten for norske næringer i 2008, men for 2009 er utslippsintensiteten oppjustert med 0,6 prosent. Revisjonen i 2009 er hovedsakelig knyttet til ny informasjon om bygg og anlegg.

Tabeller: