9537_not-searchable
/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/laeiti/arkiv
9537
Tre av fem overdratt til familie
statistikk
2011-01-24T10:00:00.000Z
Jord, skog, jakt og fiskeri;Bygg, bolig og eiendom
no
laeiti, Overdragelser av landbrukseiendommer, bruksformål (for eksempel landbruk, bolig, fritid), tinglyste omsetninger, kjøpesum, eierskifte, omsetningstyper (for eksempel tvangsauksjon, gave, fritt salg), jordbruksareal, skogarealEiendom, Landbrukseiendommer , Jord, skog, jakt og fiskeri, Bygg, bolig og eiendom
false

Overdragelser av landbrukseiendommer2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Tre av fem overdratt til familie

Nærmere 8 450 landbrukseiendommer skiftet eier i 2009. Det var omtrent samme antall som året før. Bortimot 60 prosent av disse eiendommene ble overdratt til familiemedlemmer.

Gjennomsnittlig kjøpesum for bebygde landbrukseiendommer omsatt i fritt salg med landbruk oppgitt som formål på skjøtet, etter fylke. 2009. Kroner

Tinglyste omsetninger av landbrukseiendommer, etter bruksformål oppgitt på skjøtet. 2000-2009

De siste ti årene har snaut 5 prosent av landets 187 000 landbrukseiendommer blitt overdratt årlig. I 2009 var én av tre overdragelser et skifteoppgjør eller en tinglysing av retten til å sitte i uskiftet bo. Bortimot en tredjedel av overdragelsene var omsetninger i fritt salg, mens hver femte overdragelse ble registrert som gave. De fleste overdragelsene i kategorien gave var familieoverdragelser.

Lavere kjøpesum ved familieoverdragelser

Gjennomsnittlig kjøpesum for alle tinglyste omsetninger av landbrukseiendommer i fritt salg var 1 459 000 kroner. Dette tallet øker til 1 556 000 kroner dersom overdragelser mellom familiemedlemmer holdes utenfor. For overdragelser i fritt salg innenfor familien var gjennomsnittlig kjøpesum 1 067 000 kroner. Hver femte landbrukseiendom omsatt i fritt salg forble i familien.

Tinglyste omsetninger av landbrukseiendommer i alt, etter fylke og bruksformål oppgitt på skjøtet. 2009. Prosent

Gjennomsnittlig kjøpesum for bebygde landbrukseiendommer omsatt i fritt salg, etter bruksformål oppgitt på skjøtet. 2000-2009. Kroner

Høyest gjennomsnittlig kjøpesum i Oslo og Akershus

Den gjennomsnittlige kjøpesummen for landbrukseiendommer omsatt i fritt salg var høyest i Oslo og Akershus. For bebygde eiendommer der landbruk var oppgitt som formål på skjøtet, var den gjennomsnittlige kjøpesummen 3,1 millioner kroner i disse to fylkene. Tilsvarende tall for Troms var på omkring 650 000 kroner. For landet som helhet var gjennomsnittlig kjøpesum for denne typen eiendommer 1 528 000 kroner.

Én av tre til annet formål enn landbruk

Av landbrukseiendommene som ble overdratt i 2009, gav skjøtet opplysninger om at 67 prosent av dem skulle brukes til landbruksformål. Resten av de overdratte landbrukseiendommene fordelte seg med 19 prosent til boligformål, 9 prosent til fritidsbruk og 6 prosent til annen bruk. For Finnmark og Nordland var det oppgitt annet formål enn landbruk for godt over halvparten av overdragelsene. I Nord-Trøndelag og Østfold var det oppgitt landbruk som formål ved fire av fem overdragelser.

Gjennomsnittlig kjøpesum

Gjennomsnittlig kjøpesum kan for en del grupperinger i tabellene representere relativt få enheter. Det kan være stor variasjon fra ett år til det neste i hva slags eiendommer som omsettes. Gjennomsnittlig kjøpesum viser gjennomsnittet for akkurat de eiendommene som er omsatt det ene året. Utviklingen i gjennomsnittlig kjøpesum over tid kan derfor ikke brukes som en prisindeks.

Omsetning

En omsetning omfatter ikke bare vanlig salg, men også gaveoverføringer, skifteoppgjør, uskiftebevilling, tvangssalg og annet. En omsetning kan omfatte én eller flere grunneiendommer. For eiendommer med flere eiere kan en omsetning også bestå av en del av en eiendom.

Fritt salg

Med fritt salg mener en her at eiendommen er omsatt til en pris som svarer til markedsverdien. Det er ikke noe krav at eiendommen er utlyst for salg på det åpne markedet.

Gave

Overdragelser registrert som gaver har lav kjøpesum, og er som regel en overdragelse innenfor familien.

Overdragelse innenfor familien

En familieoverdragelse er her en overdragelse der kjøperen er i familie med selgeren. Som familie regnes ektefelle, barn, foreldre, søsken, besteforeldre, tanter og onkler.

Tabeller: