412_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/indenergi/arkiv
412
Kraftig oppgang i energikostnadene
statistikk
2009-09-08T10:00:00.000Z
Energi og industri;Energi og industri
no
indenergi, Energibruk i industrien, industrinæringer, energivarer (for eksempel elektrisitet, fyringsoljer, fjernvarme), energipriser, energikostnader, kraftintensiv industri, egenprodusert energi, innkjøpt energi, egentilvirket energiEnergi, Industri og bergverksdrift, Energi og industri
false

Energibruk i industrien2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Kraftig oppgang i energikostnadene

Det samlede energiforbruket innenfor industri og bergverk var på 80 082 GWh i 2008, en liten nedgang fra året før. De samlede energikostnadene steg derimot med mer enn 17 prosent.

Industri og bergverk. Energibruk, etter næring i TWh. 1990-2008

Rekordhøye oljepriser i første halvdel av 2008, og høye strømpriser gjennom hele året, førte til et kraftig hopp i industriens energikostnader fra 2007 til 2008. Bortfall av myndighetsbestemte kraftkontrakter innenfor kraftkrevende industri bidro ytterligere til prisoppgangen på strøm. I løpet av de ti siste årene har energikostnadene i industrien i løpende priser doblet seg, mens energibruken er den samme.

De høye prisene på olje førte til at bedriftene brukte mindre fyringsolje og mer strøm, noe som medførte en nedgang i klimagassutslippene fra industrien fra 2007 til 2008. Samlet energibruk gikk marginalt ned fra 2007. Men kraftintensive næringer, som metallindustrien og produksjon av kjemiske varer, hadde derimot en liten oppgang i sin energibruk. Dette er en medvirkende forklaring til at forbruket av kraft økte noe.

2008: kontrastenes år

Det var store forskjeller i aktiviteten i norsk industri i 2008. Frem til høsten 2008 ble det produsert mer varer og tjenester enn noensinne, men finanskrisen medførte en bråstopp i salget til mange energiintensive industribedrifter. Dette påvirket også energibruken, og det svake siste kvartalet er nok grunnen til at det ble en liten nedgang i energibruken i industri og bergverk i 2008.

Energibruk per produsert enhet går ned

Siden 1998 har produksjonen, målt i faste priser, økt med 27 prosent. Men endringer i produksjonsteknologi, satsing på energieffektivisering og endringer i næringssammensetning har like fullt ført til at den samlede energibruken i industrien ikke har økt. Høyere energipriser har nok også gjort det mer interessant å gjennomføre enøk-tiltak. Gjennomsnittsprisen for kraft til kraftintensiv industri har doblet seg i løpende priser de ti siste årene, delvis på grunn av bortfall av myndighetsbestemte kraftkontrakter og delvis på grunn av generelt høyere kraftpriser i Norge. Innen 2012 vil alle myndighetsbestemte kraftkontrakter ha gått ut.

At flere energikrevende bedrifter de siste årene er blitt helt eller delvis nedlagt, er også en medvirkende årsak til at energibruken i industrien har flatet ut.

Viktig melding:

Årlige statistikker for 2008 vil bli publisert etter ny Standard for næringsgruppering (SN2007) - en nomenklatur for klassifisering av bedrifter og foretak i ulike næringer. Den viktigste endringen for industri og bergverk er at forlagsindustrien og gjenvinning går ut av industrien. Endringene betyr imidlertid lite for industriens samlede energibruk.

Tabeller: