84257_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/eiendomsoms/arkiv
84257
Økt boligsalg
statistikk
2012-05-14T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom
no
eiendomsoms, Eiendomsomsetning, tinglyste omsetninger, boligeiendommer, næringseiendommer, fritidseiendommer, tomter, kjøpesum, boligtyper, tomtefeste, hjemmelsoverføring (for eksempel fritt salg, tvangssalg, skifteoppgjør)Eiendom, Bygg, bolig og eiendom
false

Eiendomsomsetning1. kvartal 2012, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt boligsalg

Det ble solgt 13 prosent flere bebygde boligeiendommer i fritt salg i 1. kvartal 2012 sammenliknet med tilsvarende kvartal i fjor. Salget av fritidsboliger økte med 3 prosent i samme periode.

Tinglyst omsetning av fast eiendom. 2002-2012*. 1. kvartal

Gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning av bebygde bolig- og fritidseiendommer, omsatt i fritt salg. 2005-2012*. Kvartal. 1 000 kroner

I alt ble det tinglyst 40 400 omsetninger av alle typer fast eiendom i 1. kvartal 2012. Det er en økning på 6 prosent sammenliknet med samme kvartal i 2011. Samlet verdi av de omsatte eiendommene var på 70 milliarder kroner, en økning på 20 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Markert økning i boligomsetningen

Det ble tinglyst 17 200 omsetninger av bebygde boligeiendommer i fritt salg i 1. kvartal 2012. Det er en økning på 13 prosent fra 1. kvartal året før. Samlet verdi for de omsatte eiendommene var 47,8 milliarder kroner, noe som gir en gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning på nesten 2,8 millioner kroner. Hver tredje omsatte boligeiendom hadde en kjøpesum på over 3 millioner kroner. Oslo hadde den høyeste gjennomsnittlige kjøpesummen i 1. kvartal 2012, med 4,0 millioner kroner.

Fritidseiendommer med bygning på eid tomt, omsatt i fritt salg, etter kjøpesum. 2005-2012. 1. kvartal

Fritidseiendommer med bygning på festet tomt, omsatt i fritt salg, etter kjøpesum. 2005-2012. 1. kvartal

Svak økning for fritidsboliger

I 1. kvartal 2012 ble det i alt omsatt 2 200 bebygde fritidseiendommer i fritt salg, en økning på 3 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i 2011. Nesten 1 700 av omsetningene var fritidsboliger på eid tomt, mens fritidsboliger på festet tomt utgjorde litt over 500. Gjennomsnittlig kjøpesum per omsatt fritidsbolig var litt over 1,3 millioner kroner, både for eid tomt og festet tomt.

Hva viser statistikken?

Statistikken tar utgangspunkt i antall tinglyste eiendomsomsetninger med tilhørende omsetningsverdi. Sammensetningen av de omsatte eiendommene varierer over tid med hensyn til størrelse, standard og beliggenhet. Endringer i gjennomsnittlig kjøpesum for en eiendomstype fra ett år til det neste gir derfor ikke et riktig bilde av prisutviklingen. De siste årene har det blitt bygd en rekke nye fritidseiendommer med høy standard. Derfor har økningen i gjennomsnittlig kjøpesum for fritidseiendommer vært større enn prisøkningen for en enkelt fritidseiendom i samme periode. I enkelte tilfeller omfatter en omsetning flere boliger eller flere fritidseiendommer. Prisutviklingen for boligeiendommer framgår av Boligprisindeksen . Borettslagsleiligheter inngår ikke i statistikken.

Tinglysingsdato og salgstidspunkt

Det er også viktig å merke seg at statistikken tar utgangspunkt i datoen tinglysingen av omsetningen finner sted. Det kan gå flere uker og også måneder fra en eiendom blir solgt til den blir tinglyst. Statistikken for et kvartal gir derfor et bilde av de eiendomsomsetningene som ble tinglyst, og ikke de som ble solgt, dette kvartalet.

Fritt salg

Med fritt salg menes at eiendommen er omsatt til en pris som svarer til markedsverdien. Det er ikke noe krav at eiendommen er utlyst for salg på det åpne markedet.

Hva er tinglysing?

Formålet med tinglysing er å skape rettsvern for rettigheter i fast eiendom. Tinglysing av fast eiendom skjer blant annet ved at endringer i eierrettighetene ved kjøp og salg registreres i et offentlig register som kalles Grunnboka.

Tabeller: