53248_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/eiendomsoms/arkiv
53248
Salget av eiendommer øker fortsatt
statistikk
2011-11-11T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom
no
eiendomsoms, Eiendomsomsetning, tinglyste omsetninger, boligeiendommer, næringseiendommer, fritidseiendommer, tomter, kjøpesum, boligtyper, tomtefeste, hjemmelsoverføring (for eksempel fritt salg, tvangssalg, skifteoppgjør)Eiendom, Bygg, bolig og eiendom
false

Eiendomsomsetning3. kvartal 2011, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Salget av eiendommer øker fortsatt

Antall tinglyste omsetninger av fast eiendom økte med 4 prosent i 3. kvartal 2011 sammenliknet med 3. kvartal i fjor. Salget av boliger og fritidshus i fritt salg steg med henholdsvis 8 og 3 prosent.

Tinglyst omsetning av fast eiendom. 2001-2011*. 3. kvartal

Gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning av bebygde bolig- og fritidseiendommer, omsatt i fritt salg. 2004-2011*. Kvartal. 1 000 kr

Det ble tinglyst 48 300 omsetninger av fast eiendom i 3. kvartal i år. Det er nesten 1 900 flere enn i samme kvartal i fjor. Samlet verdi for de omsatte eiendommene i 3. kvartal 2011 utgjorde 85,1 milliarder kroner. Det er en økning på 15 prosent sammenliknet med tilsvarende kvartal i fjor. Omsetningsverdien av fast eiendom i ett kvartal har aldri vært høyere.

Økt salg av boliger

Det ble tinglyst 24 000 omsetninger av bebygde boligeiendommer i fritt salg i 3. kvartal 2011. Dette er en vekst på 8 prosent i forhold til 3. kvartal i fjor. Samlet omsetningsverdi for disse boligeiendommene var på 63,6 milliarder kroner, som gir en gjennomsnittspris per omsetning på nesten 2,7 millioner kroner. Oslo og Akershus hadde fortsatt de høyeste gjennomsnittsprisene på henholdsvis 3,9 og 3,4 millioner kroner.

Hver tiende fritidsbolig kostet over 3 million kroner

Det ble tinglyst godt og vel 2 700 omsetninger av bebygde fritidseiendommer i fritt salg i 3. kvartal 2011. Sammenliknet med 3. kvartal i fjor er det en økning på vel 3 prosent. Gjennomsnittsprisen for disse eiendommene var på 1,4 millioner kroner. Godt og vel halvparten av fritidshusene ble omsatt for under 1 million kroner, mens hver tiende kostet mer enn 3 millioner kroner. Omsetning av hytte/fritidshus på festet tomt inngår ikke i disse tallene.

Hva viser statistikken?

Statistikken tar utgangspunkt i antall tinglyste eiendomsomsetninger med tilhørende omsetningsverdi. Sammensetningen av de omsatte eiendommene varierer over tid med hensyn til størrelse, standard og beliggenhet. Endringer i gjennomsnittlig kjøpesum for en eiendomstype fra ett år til det neste gir derfor ikke et riktig bilde av prisutviklingen. De siste årene har det blitt bygd en rekke nye fritidseiendommer med høy standard. Derfor har økningen i gjennomsnittlig kjøpesum for fritidseiendommer vært større enn prisøkningen for én enkelt fritidseiendom i samme periode. I enkelte tilfeller omfatter én omsetning flere boliger eller flere fritidseiendommer. Prisutviklingen for boligeiendommer framgår av Boligprisindeksen .

Tinglysingsdato og salgstidspunkt

Det er også viktig å merke seg at statistikken tar utgangspunkt i datoen tinglysingen av omsetningen finner sted. Det kan gå flere uker, og også måneder, fra en eiendom blir solgt til den blir tinglyst. Statistikken for et kvartal gir derfor et bilde av de eiendomsomsetningene som ble tinglyst, og ikke de som ble solgt, dette kvartalet.

Fritt salg

Med fritt salg mener en her at eiendommen er omsatt til en pris som svarer til markedsverdien. Det er ikke noe krav at eiendommen er utlyst for salg på det åpne markedet.

Tabeller: