53244_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/eiendomsoms/arkiv
53244
Økt salg av fritidsboliger
statistikk
2011-05-12T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom
no
eiendomsoms, Eiendomsomsetning, tinglyste omsetninger, boligeiendommer, næringseiendommer, fritidseiendommer, tomter, kjøpesum, boligtyper, tomtefeste, hjemmelsoverføring (for eksempel fritt salg, tvangssalg, skifteoppgjør)Eiendom, Bygg, bolig og eiendom
false

Eiendomsomsetning1. kvartal 2011, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt salg av fritidsboliger

Det ble solgt 10 prosent flere fritidseiendommer med bygning i 1. kvartal 2011 sammenliknet med tilsvarende kvartal i fjor. Boligsalget økte med 4 prosent i samme periode.

Tinglyst omsetning av fast eiendom. 2000-2011*. 1. kvartal

Gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning av bebygde bolig- og fritidseiendommer, omsatt i fritt salg. 2004-2011*. Kvartal. 1 000 kroner

I alt ble det tinglyst over 38 000 omsetninger av alle typer fast eiendom i 1. kvartal 2011, en økning på 2 prosent sammenliknet med samme kvartal i 2010. Samlet verdi av de omsatte eiendommene var på snaue 58,1 milliarder kroner, en økning på 10 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Markert økning for fritidsboliger

Det ble omsatt i underkant av 1 700 bebygde fritidseiendommer i fritt salg i 1. kvartal 2011. Det var en økning på 10 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor. Gjennomsnittlig kjøpesum for disse eiendommene var knapt 1,4 millioner kroner. Den høyeste gjennomsnittlige kjøpesummen fant en i Rogaland, med 2,1 millioner kroner. Vestfold og Vest-Agder fulgte deretter, begge med 1,9 millioner kroner. Omsetning av hytte og fritidshus på festet tomt inngår ikke i disse tallene.

Fortsatt økning i boligomsetningen

Det ble tinglyst 15 200 omsetninger av bebygde boligeiendommer i fritt salg i 1. kvartal 2011. Det er 4 prosent flere enn i 1. kvartal året før. Gjennomsnittlig kjøpesum for disse eiendommene var på 2,5 millioner kroner. Det høyeste gjennomsnittet i 1. kvartal 2011 fant en i Oslo, hvor gjennomsnittsboligen kostet 3,7 millioner kroner. Deretter fulgte Akershus og Rogaland med en gjennomsnittlig kjøpesum på henholdsvis 3,0 og 2,8 millioner kroner.

Hva viser statistikken?

Statistikken tar utgangspunkt i antall tinglyste eiendomsomsetninger med tilhørende omsetningsverdi. Sammensetningen av de omsatte eiendommene varierer over tid med hensyn til størrelse, standard og beliggenhet. Endringer i gjennomsnittlig kjøpesum for en eiendomstype fra ett år til det neste gir derfor ikke et riktig bilde av prisutviklingen. De siste årene har det blitt bygd en rekke nye fritidseiendommer med høy standard. Derfor har økningen i gjennomsnittlig kjøpesum for fritidseiendommer vært større enn prisøkningen for en enkelt fritidseiendom i samme periode. I enkelte tilfeller omfatter en omsetning flere boliger eller flere fritidseiendommer. Prisutviklingen for boligeiendommer framgår av Boligprisindeksen . Borettslagsleiligheter inngår ikke i statistikken.

Tinglysingsdato og salgstidspunkt

Det er også viktig å merke seg at statistikken tar utgangspunkt i datoen tinglysingen av omsetningen finner sted. Det kan gå flere uker og også måneder fra en eiendom blir solgt til den blir tinglyst. Statistikken for et kvartal gir derfor et bilde av de eiendomsomsetningene som ble tinglyst, og ikke de som ble solgt, dette kvartalet.

Fritt salg

Med fritt salg mener en her at eiendommen er omsatt til en pris som svarer til markedsverdien. Det er ikke noe krav at eiendommen er utlyst for salg på det åpne markedet.

Tabeller: