33167_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/eiendomsoms/arkiv
33167
Sterk økning i boligomsetningen
statistikk
2010-05-14T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom
no
eiendomsoms, Eiendomsomsetning, tinglyste omsetninger, boligeiendommer, næringseiendommer, fritidseiendommer, tomter, kjøpesum, boligtyper, tomtefeste, hjemmelsoverføring (for eksempel fritt salg, tvangssalg, skifteoppgjør)Eiendom, Bygg, bolig og eiendom
false

Eiendomsomsetning1. kvartal 2010, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sterk økning i boligomsetningen

Det ble omsatt 17 prosent flere boliger i fritt salg i 1. kvartal 2010 sammenliknet med tilsvarende kvartal i 2009. Samlet verdi av omsatte boliger i fritt salg økte med 26 prosent.

Pris per omsetning av bebygde bolig- og fritidseiendommer, omsatt i fritt salg. 2003-2010*. Kvartal. 1 000 kroner

Tinglyst omsetning av fast eiendom. 2000-2010*. 1. kvartal

I alt ble det tinglyst over 37 000 omsetninger av alle typer fast eiendom i 1. kvartal 2010, en økning på 9 prosent sammenliknet med samme kvartal i 2009. Samlet verdi av de omsatte eiendommene var på snaue 52,8 milliarder kroner, en økning på knapt 21 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Klar økning i boligomsetningen

I 1. kvartal 2010 ble det tinglyst 14 800 omsetninger av bebygde boligeiendommer i fritt salg. Det er 17 prosent flere enn i 1. kvartal året før. Gjennomsnittlig kjøpesum for disse eiendommene var på knapt 2,4 millioner kroner. Det høyeste gjennomsnittet i 1. kvartal 2010 fant en i Oslo, hvor gjennomsnittsboligen kostet 3,9 millioner kroner. Deretter fulgte Akershus og Rogaland med en gjennomsnittlig kjøpesum på henholdsvis 3,0 og 2,6 millioner kroner.

Liten endring for fritidsboliger

Det ble omsatt i underkant av 1 600 bebygde fritidseiendommer i fritt salg i 1. kvartal 2010. Sammenliknet med samme kvartal i 2009 var det en nedgang på 2 prosent. Gjennomsnittlig kjøpesum for disse eiendommene var 1,4 millioner kroner. Den høyeste gjennomsnittlige kjøpesummen per omsetning fant en i Vestfold og Buskerud, begge med 1,9 millioner kroner. Omsetning av hytte/fritidshus på festet tomt inngår ikke i disse tallene.

Hva viser statistikken?

Statistikken tar utgangspunkt i antall tinglyste eiendomsomsetninger med tilhørende omsetningsverdi. Sammensetningen av de omsatte eiendommene varierer over tid med hensyn til størrelse, standard og beliggenhet. Endringer i gjennomsnittlig kjøpesum for en eiendomstype fra ett år til det neste gir derfor ikke et riktig bilde av prisutviklingen. De siste årene har det blitt bygd en rekke nye fritidseiendommer med høy standard. Derfor har økningen i gjennomsnittlig kjøpesum for fritidseiendommer vært større enn prisøkningen for en enkelt fritidseiendom i samme periode. I enkelte tilfeller omfatter en omsetning flere boliger eller flere fritidseiendommer. Prisutviklingen for boligeiendommer framgår av Boligprisindeksen .

Tinglysingsdato og salgstidspunkt

Det er også viktig å merke seg at statistikken tar utgangspunkt i datoen tinglysingen av omsetningen finner sted. Det kan gå flere uker og også måneder fra en eiendom blir solgt til den blir tinglyst. Statistikken for et kvartal gir derfor et bilde av de eiendomsomsetningene som ble tinglyst, og ikke de som ble solgt, dette kvartalet.

Fritt salg

Med fritt salg mener en her at eiendommen er omsatt til en pris som svarer til markedsverdien. Det er ikke noe krav at eiendommen er utlyst for salg på det åpne markedet.

Tabeller: