33171_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/eiendomsoms/arkiv
33171
Flere omsatte eiendommer, lavere omsetningsverdi
statistikk
2009-11-13T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom
no
eiendomsoms, Eiendomsomsetning, tinglyste omsetninger, boligeiendommer, næringseiendommer, fritidseiendommer, tomter, kjøpesum, boligtyper, tomtefeste, hjemmelsoverføring (for eksempel fritt salg, tvangssalg, skifteoppgjør)Eiendom, Bygg, bolig og eiendom
false

Eiendomsomsetning3. kvartal 2009, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere omsatte eiendommer, lavere omsetningsverdi

Antall fritidsboliger omsatt i fritt salg økte med 5 prosent, og antall boligomsetninger gikk opp knapt 1 prosent, sammenliknet med 3. kvartal i 2008. Gjennomsnittlig kjøpesum falt imidlertid med henholdsvis 10 og 7 prosent.

Gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning av bebygde bolig- og fritidseiendommer, omsatt i fritt salg. 2002-2009*. Kvartal. 1 000 kroner

Tinglyst omsetning av fast eiendom. 2000-2009*. 3. kvartal

Det ble omsatt eiendommer til en samlet verdi av 65,1 milliarder kroner i 3. kvartal i år. Det er en nedgang på 6 prosent sammenliknet med 3. kvartal i fjor. I alt ble det tinglyst 44 400 omsetninger av fast eiendom, en økning på vel 3 prosent fra samme kvartal i fjor.

Høyest kjøpesum per fritidseiendom i Vestfold

I 3. kvartal 2009 ble det omsatt 2 600 bebygde fritidseiendommer i fritt salg. Sammenliknet med samme kvartal i fjor er det en økning på 5 prosent. Gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning for disse eiendommene var 1,25 millioner kroner. Vestfold hadde det høyeste gjennomsnittet, med 2,5 millioner kroner. Deretter kom Vest-Agder, med en gjennomsnittlig kjøpesum på omtrent 1,9 millioner kroner. Omsetning av fritidseiendommer på festetomter inngår ikke i disse tallene.

Gjennomsnittlig kjøpesum per boligomsetning falt

Det ble tinglyst 20 700 omsetninger av bebygde boligeiendommer i fritt salg i 3. kvartal i år, en økning på bortimot 1 prosent fra tilsvarende kvartal i fjor. Det er likevel et godt stykke bak 3. kvartal i 2007, da det ble omsatt 22 645 boliger. Samlet omsetningsverdi for de omsatte boligene i 3. kvartal 2009 var 47 milliarder kroner, en nedgang på 3 milliarder kroner fra samme periode året før. Gjennomsnittlig kjøpesum per omsetning var på 2,3 millioner kroner. Dette er 7 prosent lavere enn i 3. kvartal i fjor.

Hva viser statistikken?

Statistikken tar utgangspunkt i antallet tinglyste eiendomsomsetninger med tilhørende omsetningsverdi. Sammensetningen av de omsatte eiendommene varierer over tid med hensyn til eiendommenes størrelse, standard og beliggenhet. Endringer i gjennomsnittlig kjøpesum for en eiendomstype fra ett år til det neste gir derfor ikke et riktig bilde av prisutviklingen. De siste årene har det blitt bygd en rekke nye fritidseiendommer med høy standard. Derfor har økningen i gjennomsnittlig kjøpesum for fritidseiendommer vært større enn prisøkningen for en enkelt fritidseiendom i samme periode. I enkelte tilfeller omfatter en omsetning flere boliger eller flere fritidseiendommer. Prisutviklingen for boligeiendommer framgår av Boligprisindeksen .

Tinglysingsdato og salgstidspunkt

Det er også viktig å merke seg at statistikken tar utgangspunkt i datoen tinglysingen av omsetningen finner sted. Det kan gå flere uker og også måneder fra en eiendom blir solgt til den blir tinglyst. Statistikken for 3. kvartal gir derfor et bilde av de eiendomsomsetningene som ble tinglyst, og ikke de som ble solgt dette kvartalet.

Tabeller: